Επεμβαίνουν μηχανήματα και του στρατού στον Γράμμο.. Άγνοια στην Δυτική Μακεδονία!

grammos dromos (1)

Μερικές δεκαετίες πριν θα ήταν φυσιολογικές οι εικόνες από μπουλντόζες να ανοίγουν δρόμο στα βουνά.. Σήμερα όμως οι εικόνες αυτές ούτε φυσιολογικές, ούτε αυτονόητες είναι… Ακόμη κι αν χρειάζεται δρόμος στα βουνά αυτός θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μελέτης και όλων των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων!

Στην περίπτωση του Γράμμου όπου ξαφνικά ανοίγει δρόμος εντός της αλπικής ζώνης, σε περιοχή Natura και σε υψόμετρο 2.200, σχεδόν ταυτόχρονα από την  πλευρά των Ιωαννίνων και της Καστοριάς, δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά..

Η Περιφέρεια Ηπείρου στις αρχές Σεπτεμβρίου προχώρησε σε ανάθεση για την «αποκατάσταση βατότητας από το μνημείο Γκέσου έως τα όρια του νομού στο Γράμμο». Ένα μήνα μετά προκύπτει ότι δεν πρόκειται για αποκατάσταση βατότητας αλλά για διάνοιξη δρόμου!

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, την Τρίτη, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, ισχυρίστηκε ότι ο δρόμος ανοίγει μετά από αίτημα του στρατού και συγκεκριμένα του ΓΕΣ! Όταν του ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία και το έγγραφο είπε ότι αυτό είναι εμπιστευτικό!

Επιβεβαιωμένες πλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δρόμος από την πλευρά του Νομού Καστοριάς κατασκευάζεται από μηχανήματα του στρατού.

Το Epiruspost επικοινώνησε με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η απάντηση είναι ότι δεν έχει καμία ανάμιξη με το συγκεκριμένο έργο. Το ίδιο αναφέρθηκε και από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς όπως και από την Τεχνική Υπηρεσία.

Πλήρη άγνοια έχει και ο Δήμος Νεστορίου… Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σε επικοινωνία που είχε το Epiruspost ανέφερε ότι πληροφορήθηκε την επέμβαση μηχανημάτων στο Γράμμο από κατοίκους των χωριών.

Ο Δήμος επικοινώνησε με τον Μέραρχο ο οποίος δεν ήταν σε θέση να δώσει καμία απάντηση. Έτσι έχει απευθύνει επίσημο έγγραφο προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού με το οποίο ζητά ενημέρωση για το έργο και την σκοπιμότητά του.

Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται και αναφέρουν ότι ο δρόμος κατασκευάζεται μετά αίτημα εν αποστρατεία υψηλόβαθμου των Ενόπλων Δυνάμεων..

Το θέμα γίνεται εξαιρετικά σοβαρό όχι γιατί εμπλέκεται ο στρατός, ο οποίος προφανώς δεν καθαρίζει μονοπάτια, λίγο πριν πέσουν χιόνια στις κορφές του Γράμμου..

Γίνεται σοβαρό γιατί μπουλντόζες δουλεύουν σε δύο νομούς, σε περιοχή προστατευόμενη, χωρίς καμία  μελέτη και  χωρίς καμία αδειοδότηση..

Ακόμη κι αν είναι το ΓΕΣ αυτό που επιθυμεί την κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου οφείλει να τον κάνει με τους κανόνες που διέπουν το ελληνικό κράτος!

Απομένει πλέον το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις για τους λόγους που επέβαλλαν την κατασκευή του δρόμου, για την σκοπιμότητά του και για την διάνοιξη με συνοπτικές διαδικασίες!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Δημήτρης Τοσίδης/facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ