Το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για τους δημόσιους χώρους

Ανάδειξη των δημοσίων χώρων και ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες. Αυτοί είναι οι δύο άξονες πάνω στην οποία κινείται η Δημοτική Αρχή όπως τους παρουσίασε και τους ανέλυσε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 «Για εμάς οι δημόσιοι χώροι αποτελούν την καρδιά της πόλης μας. Κατά τους τελευταίους 10 μήνες, ο δήμος μας έχει διοργανώσει μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις σε πάρκα και κοινόχρηστους χώρους, οι οποίες συνάντησαν θερμή ανταπόκριση από τους κατοίκους.

Αυτές οι δράσεις αναδεικνύουν τη σημασία του να επιστρέψουμε στους δημόσιους χώρους ως κέντρα ζωής και δημιουργίας, προσφέροντας στους πολίτες μας τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά σε πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει:

«Οι δημόσιοι χώροι είναι τα σημεία όπου αναπτύσσονται κοινωνικές σχέσεις, δημιουργούνται εμπειρίες και ενισχύεται η αίσθηση του ανήκειν σε μια κοινότητα.

Σε μια εποχή όπου η αστική ζωή χαρακτηρίζεται συχνά από την απομόνωση και τη βιασύνη, οι δημόσιοι χώροι μας προσφέρουν την ευκαιρία να ξαναβρούμε την ανθρώπινη επαφή και να ενισχύσουμε τον κοινωνικό ιστό της πόλης.

Στα Γιάννενα, έχουμε την τύχη να διαθέτουμε σημαντικούς δημόσιους χώρους, αλλά οφείλουμε να τους διαχειριστούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των πολιτών».

Στη συνέχεια ανέπτυξε τους άξονες πάνω στους οποίους η δημοτική αρχή εργάζεται για την καλύτερη διαχείριση των δημόσιων χώρων.

Πιο αναλυτικά οι άξονες αυτές όπως τους ανέπτυξε ο κ. Μπέγκας είναι οι εξής:

Ενίσχυση του πράσινου: Τα πάρκα μας πρέπει να γίνουν πιο πράσινα και φιλικά προς το περιβάλλον, με περισσότερα δέντρα και λουλούδια.

Πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις: Οι πλατείες και τα πάρκα μπορούν να γίνουν εστίες πολιτισμού, με τη διοργάνωση φεστιβάλ, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και εκθέσεων τέχνης. Έτσι, θα δημιουργήσουμε έναν ζωντανό πολιτιστικό πυρήνα μέσα στην πόλη.

Ασφαλείς και φωτισμένοι χώροι: Η ενίσχυση του φωτισμού και η αύξηση της ασφάλειας σε αυτούς τους χώρους θα κάνει τους πολίτες να αισθάνονται πιο άνετα και σίγουρα να τους επισκέπτονται όλο το 24ωρο.

Συμμετοχικός σχεδιασμός: Όπως ήδη εφαρμόζουμε σε διάφορες περιπτώσεις, η φωνή των πολιτών πρέπει να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη στη διαδικασία σχεδιασμού και ανάπλασης των χώρων. Οι πολίτες ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες τους, και η συνεργασία με αυτούς θα μας οδηγήσει σε πιο λειτουργικούς και αγαπητούς χώρους.

«Ως δημοτική αρχή δεσμευόμαστε ο δήμος μας να επενδύει στους δημόσιους χώρους και να διαβουλεύεται με τους πολίτες, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από αυτή τη συμμετοχική διαδικασία θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μέλλον για τα Γιάννενα που ονειρευόμαστε», είπε καταλήγοντας ο κ. Μπέγκας, ο οποίος έκλεισε την τοποθέτησή του για το θέμα αυτό απευθύνοντας έκκληση στους συμπολίτες μας να συμβάλλουν κι αυτοί στην προστασία των δημόσιων χώρων.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονο το πρόβλημα με την εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων. Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών δίνει καθημερινά τη μάχη για να διατηρήσει την πόλη μας καθαρή, ωστόσο, η συνεργασία όλων μας είναι απαραίτητη για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο.

Σας καλώ να συμβάλλετε κι εσείς, αποφεύγοντας την ανεξέλεγκτη απόθεση μεγάλων αντικειμένων που δυστυχώς βρίσκομαι διάσπαρτα σε όλο το δήμο.

Με τον σεβασμό στους δημόσιους χώρους, διασφαλίζουμε μια πόλη καθαρή γεγονός που είναι συνυφασμένο με την ποιότητα ζωής μας.

Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας παρά τις γενικότερες αντίξοες συνθήκες για την αυτοδιοίκηση», κατέληξε ο δήμαρχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ