Το Ξενία, το Πανεπιστήμιο και το… βεβαρημένο παρελθόν…

Σε μία εκτενή συζήτηση για την παρουσία του Πανεπιστημίου στην Ηγουμενίτσα προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας η οποία αφορούσε και το Ξενία της περιοχής..

Μία συζήτηση για το Πανεπιστήμιο αλλά χωρίς το Πανεπιστήμιο  με αποτέλεσμα να ακουστούν και ορισμένα απίθανα πράγματα..

Από προτάσεις για ίδρυση νέας Σχολής στην Ηγουμενίτσα μέχρι να παραχωρηθεί το Ξενία –το οποίο σημειωτέον δεν ανήκει στον Δήμο- σε άλλον φορέα για να ιδρύσει ιδιωτικό πανεπιστήμιο!!!

Η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας επιδιώκει την επαναδραστηριοποίηση του Πανεπιστημίου στις εγκαταστάσεις  του πρώην Ξενία αφού ουσιαστικά είδε να ναυαγούν διάφορα σχέδια που εξυφαίνονταν τους τελευταίους μήνες για την παραχώρηση του χώρου ώστε να γίνει ένα πολυτελές παραθεριστικό συγκρότημα!

Αφενός το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο έχει χαρακτηρίσει διατηρητέο το Ξενία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να το αποχαρακτηρίσει, αφετέρου μέχρι και το 2027 είναι παραχωρημένο από την ΕΤΑΔ στο Πανεπιστήμιο το οποίο επιθυμεί την συνέχιση της παραχώρησης.

Έτσι τα σχέδια για.. πεντάστερο ναυάγησαν με αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να επανέρχεται και να προτείνει τώρα την ίδρυση Σχολής Θαλάσσιας Οικονομίας στην Ηγουμενίτσα με τρία τμήματα, ναυτιλιακών, ιχθυοκαλλιέργειας και τουρισμού!!!

Ο Δήμος λοιπόν αποφασίζει για το γνωστικό αντικείμενο που θα αναπτύξει το Πανεπιστήμιο το οποίο ακόμη κι αν ήθελε δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στην ίδρυση μιας νέας Σχολής.

Τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο και μάλλον η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση δεν διανύει την καλύτερη περίοδο..

Πέραν αυτών ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νταής μίλησε και για «βεβαρημένο παρελθόν» που έχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα, θεωρώντας ότι το κλείσιμο και η απομάκρυνση τμημάτων του πρώην ΤΕΙ βαρύνει την τοπική διοίκηση..

«Δεν είναι μία δεύτερη ευκαιρία για το Πανεπιστήμιο.. Το Πανεπιστήμιο έχει βεβαρημένο παρελθόν σε σχέση με το Ξενία. Η κατάσταση όπως έχει φτάσει είναι αποκλειστική ευθύνη του Πανεπιστημίου.. Το Πανεπιστήμιο δεν ξεκινά από μηδενική βάση. Ξεκινά κάτω από την βάση και πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να αποδείξει ότι έχει καλές προθέσεις και θεσμικά και οικονομικά και διαχειριστικά» ανέφερε ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ακόμη κι αν αποχωρήσει μετά το 2027 το Πανεπιστήμιο, ο Δήμος είναι πολύ δύσκολο να το αναλάβει και να το συντηρήσει. Αν ωστόσο το Υπουργείο Πολιτισμού το είχε αποχαρακτηρίσει τότε θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο.

Το Πανεπιστήμιο ήδη οργάνωσε Εργαστήριο στις εγκαταστάσεις της Ηγουμενίτσας από την Σχολή Τεχνών και στα πλάνα του έχει ανάλογες τέτοιες δράσεις όπως επίσης και την λειτουργία δομής για φιλοξενία φοιτητών από το εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ