Πωλητήριο στο αεροδρόμιο και σε ακίνητα της ΕΤΑΔ

Με το πρότυπο της Fraport και των ήδη 14 αεροδρομίων που έχουν παραχωρηθεί προχωρά η διαδικασία για τα υπόλοιπα 22 της χώρας.

Αυτό έκανε γνωστό ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας ότι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων προχωρά από το Υπερταμείο «στο πρότυπο της επιτυχημένης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που προηγήθηκε, που αποτελεί όπως σημείωσε βήμα μπροστά για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος».

Στα 22 αεροδρόμια περιλαμβάνεται κι αυτό των Ιωαννίνων το οποίο αποτελεί και την τελευταία μεγάλη υποδομή της περιοχής που παρέμενε υπό κρατικό έλεγχο.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι στο στάδιο της υλοποίησης περνά το σχέδιο για την αξιοποίηση ακινήτων της ΕΤΑΔ με την ομαδοποίηση και τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές.

Παράλληλα προχωρά κατά προτεραιότητα η αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων ώστε – όπως επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης – να περάσουμε γρήγορα από τη θεωρία στην πράξη.

«Η ΕΤΑΔ είναι για μένα ό,τι ήταν παλιότερα η Ολυμπιακή, η ΔΕΗ, ο ΕΦΚΑ. Είναι μια εταιρεία με πάρα πολλά προβλήματα τα οποία έχουμε ξεκινήσει να αντιμετωπίζουμε με έναν καινούργιο τρόπο», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο 25ο συνέδριο real estate Prodexpo.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή project management office και επελέγη η εταιρεία McKinsey που θα συντονίσει το έργο που αφορά στη χαρτογράφηση, αξιολόγηση και αποτίμηση 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ. Αναμένεται πως 6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν, ενώ στο τέλος έως 1.000 από αυτά θα μπουν σε άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης. «Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα γίνουν 1.000 διαφορετικοί διαγωνισμοί; Δεν θα τελειώναμε στον αιώνα τον άπαντα. Γι’ αυτό εφαρμόζουμε μια νέα διαδικασία. Τα ακίνητα ύστερα από μελέτες θα ομαδοποιηθούν και θα ενταχθούν σε εταιρείες συμμετοχών, holding companies, που θα δημιουργηθούν. Ακολούθως θα μπουν σε διαδικασία παραχώρησης οι holding companies, αντί για το κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Στις εταιρείες αυτές το Δημόσιο μπορεί να κρατήσει μειοψηφική συμμετοχή και οι ιδιώτες θα αναλάβουν την αξιοποίηση των ακινήτων», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΑΔ κατέχει δεκάδες ακίνητα τόσο στα Ιωάννινα όσο και στην υπόλοιπη Ήπειρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ