Από την μία Ιαματικά από την άλλη υδροηλεκτρικά…

Την ώρα που η Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και ο Δήμος Κόνιτσας επενδύουν στον ιαματικό τουρισμό για την ανάπτυξη της περιοχής των Μαστοροχωρίων έρχονται οι ΜΠΕ για να αναδείξουν και πάλι τον ανεξέλεγκτο σχεδιασμό των ΑΠΕ..

Ένα υδροηλεκτρικό στον Γοργοπόταμο, ισχύος 2,9 MW προκαλεί την αντίδραση Συλλόγων και Αδελφοτήτων από το σύνολο των χωριών.

Όπως τονίζουν πρόκειται για ένα κατασκευαστικό έργο παραγωγής ενέργειας που θα αλλοιώσει το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον της περιοχής που θα εγκατασταθεί και θα το επηρεάζει αρνητικά σε όλη την φάση λειτουργίας του (θεωρητικά για 50 έτη).

Ένα φυσικό περιβάλλον, που ειδικά για την περιοχή των Μαστοροχωρίων και της ευρύτερης λεκάνης του ποταμού Αώου, των παραποτάμων και των ρεμάτων του, η Ελληνική Πολιτεία έχει αναγνωρίσει και χαρακτηρίσει την ιδιαίτερη αξία του, νομοθετώντας για την προστασία του. Η προστασία αυτή είναι ενταγμένη είτε στο δίκτυο Natura 2000, είτε στο Εθνικό Πάρκο Βορείας Πίνδου.

Το εν λόγω έργο είναι ένα από τα τέσσερα που προτίθενται να κατασκευαστούν στο μακρύρεμα Γοργοπόταμος-Μανουράς-Βουρμπιανίτικο, «αιχμαλωτίζοντας» το νερό του σε σωλήνες για περίπου στο 60% της συνολικής απόστασης από τις πηγές έως τον Σαραντάπορο. Το έργο, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο κατασκευής και των υπολοίπων, θα επιβαρύνει σημαντικά όλο το τοπικό οικοσύστημα, όσο κι αν προσπαθούν οι ΜΠΕ τους να μας διαβεβαιώσουν για το αντίθετο. Τα οφέλη που περιγράφονται στην ΜΠΕ είναι μηδαμινά σε σχέση με την αλλοίωση-ζημία που θα προκληθεί, η οποία ενδέχεται να είναι και μη αναστρέψιμη.

Πολιτιστικά και πολιτισμικά το έργο δεν έχει να προσφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος στην τοπική κοινωνία.

Στην ΜΠΕ δεν γίνεται καμία σχετική αναφορά, παρά γενικευμένες παρατηρήσεις για το εάν θα επιφέρει κάποιες ενδεχόμενες επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, στις φάσεις κατασκευής και λειτουργίας του.

«Θεωρούμε ότι η διατήρηση και ανάπτυξη της υπάρχουσας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της περιοχής είναι ζήτημα ήπιων δράσεων που θα αναδεικνύουν τα τοπικά χαρακτηριστικά της, με πλήρη σεβασμό στη λειτουργία του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουμε εμείς Αυτό το γνωρίζουμε εμείς πολύ καλά που δρούμε πολλά χρόνια στην περιοχή με εκδηλώσεις και έργα για την ανάπτυξη και τον ορθό εξωραϊσμό της» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Το νέο Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, είναι αυτό που χρειάζεται να θέσει αυστηρότερους όρους ή και να αποκλείσει τη χωροθέτηση έργων, όπως τα ΜΥΗΕ, εντός περιοχών προστασίας της φύσης, όπως τα Εθνικά Πάρκα, τα Καταφύγια Άγριας Ζωής, οι περιοχές του δικτύου Natura 2000, τα Προστατευόμενα Τοπία και οι Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί. Θεωρούμε ότι αυτή την χρονική στιγμή και μέχρι τη διαμόρφωση του πλαισίου, πρέπει να «παγώσουν» όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης για αυτά του τύπου έργα στην περιοχή των Μαστοροχωρίων και της λεκάνης του ποταμού Σαραντάπορου και των ρεμάτων του» τονίζουν στην ανακοίνωση.

Οι φορείς των Μαστοροχωρίων καλούν τους αρμόδιους φορείς που θα γνωμοδοτήσουν να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες των κατοίκων και να θέσουν φραγμό στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σύνδεσμοι και Αδελφότητες της ΔΕ Μαστοροχωρίων Δήμου Κόνιτσας που αντιδρούν στο έργο είναι οι ακόλουθοι:

• Πολιτιστικός Σύλλογος Γοργοποτάμου

• Μορφωτικός Σύλλογος Πληκατίου «ο Γράμμος»

• Πολιτιστικός Σύλλογος Βούρμπιανης, Σύνδεσμος Βουρμπιανιτών Θεσσαλονίκης

και Σύνδεσμος Αθηνών Κοινότητος Βούρμπιανης Της Ηπείρου

• Προοδευτική Ένωση Πυρσόγιαννης

• Προοδευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καστάνιανης “Άγιος Νικόλαος” και

Αδελφότητα Καστανιανιτών Κόνιτσας

• Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοχωρίου Κόνιτσας

• Αδελφότητα Δροσοπηγιωτών Δήμου Κόνιτσας

• Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου «Η Αετομηλίτσα» και Πρωτοβουλία

Κατοίκων Αετομηλίτσας

• Σύλλογος Απανταχού Ζερματινών «Η Ζέρμα» και Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλαγιάς

Κόνιτσας “ η Ζέρμα “ με έδρα την Αθήνα

• Αδελφότητα Λαγκαδιωτών Κόνιτσας

• Πολιτιστικός Σύλλογος Πουρνιάς «η Σταρίτσιανη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ