Μ. Καραβασίλη στο Epiruspost: Ενδελεχής έλεγχος για τα ασφαλτικά

KARABASILIΣτα χέρια της Ειδικής Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτας Καραβασίλη, η οποία έχει αποδείξει τις ευαισθησίες της για το περιβάλλον, βρίσκεται πλέον όλος ο φάκελος για τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα. Η κ. Καραβασίλη, σε δήλωση που έκανε στο Epiruspost.gr υπογράμμισε ότι ο έλεγχος θα είναι τυπικός και ουσιαστικός. «Έχω ζητήσει όλες τις αποφάσεις που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη μονάδα. Εμείς θα κάνουμε πλήρη έλεγχο. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως να διασφαλίσουμε το περιβάλλον και να δούμε αν μπορεί να αναπτυχθεί στο συγκεκριμένο σημείο μια τέτοια δραστηριότητα» σημείωσε η κ. Καραβασίλη στην επικοινωνία που είχαμε μαζί της.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από την Ειδική Γραμματεία θα ελεγχθεί τόσο το τυπικό μέρος της απόφασης αδειοδότησης, αλλά το σημαντικό είναι ότι θα ελεγχθεί και το ουσιαστικό μέρος. Η εν λόγω δραστηριότητα θεωρείται εν δυνάμει επικίνδυνη, καθώς η παραμικρή διαρροή ή ακόμη κι ένα ατύχημα μπορούν να τινάξουν την περιοχή στον αέρα και ουσιαστικά να σημάνουν πλήρη καταστροφή για τις ιχθυοκαλλιέργειες οι οποίες αποτελούν σημαντικό κρίκο στην τοπική οικονομία.

Η προσπάθεια για την εγκατάσταση αποθηκών πετρελαίου, μαζούτ και ασφαλτικών στη Σαγιάδα ξεκίνησε το 2001 με τη στήριξη του τότε Νομάρχη Θεσπρωτίας Νίκου Τσώνη και του διορισμένου Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Από τότε και μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό χάρη στις καθολικές αντιδράσεις φορέων του Νομού Θεσπρωτίας. Η αδειοδότηση από την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης έρχεται λίγο πριν θεσμοθετηθεί το χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες, το οποίο απαγορεύει μια τέτοια δραστηριότητα στην περιοχή της Σαγιάδας αλλά και λίγο πριν συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης όπου προβλέπεται να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ