Με ποσοστό 2.2% συνεισφέρει η Ήπειρος στο Εθνικό ΑΕΠ, με ποσοστό 3,2 στις εθνικές επενδύσεις και με το 1% στις εθνικές εξαγωγές. Η Ήπειρος ωστόσο, παρά τους συγκεκριμένους χαμηλούς δείκτες, περιλαμβάνεται στις περιοχές της χώρας όπου οι πάγιες επενδύσεις ανακάμπτουν με υψηλό ρυθμό και με βάση τα στοιχεία του 2022.
Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι ο πληθυσμός της περιοχής συρρικνώνεται, οι γεννήσεις μειώνονται και αναβολή της απόκτησης παιδιών αποτελεί ξεκάθαρη τάση σε όλες τις περιφέρειες.
Τα στοιχεία περιέχονται στην μελέτη που έγινε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και την έκθεση κοινωνικών και οικονομικών τάσεων στις ελληνικές περιφέρειες, θέτοντας στο επίκεντρο την υπογεννητικότητα σε συνδυασμό με την μείωση και γήρανση του πληθυσμού, που αποτελούν εθνικό πρόβλημα και σχετίζονται με τους ρυθμούς ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο, οδηγώντας την συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας στις περιφέρειες των δύο μεγάλων αστικών κέντρων.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και η υπογεννητικότητα αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο μέλλον. Συγκεκριμένα, οι γεννήσεις υπολείπονται των θανάτων με την τάση αυτή να μετριάζεται σε ένα βαθμό από θετικές καθαρές μεταναστευτικές ροές.
Σημειώνεται πως η χώρα μας εντάσσεται στις πλέον «γερασμένες» της Ε.Ε και θα παραμείνει στην ομάδα αυτή και τις επόμενες δεκαετίες.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, το φυσικό ισοζύγιο, δηλαδή η διαφορά μεταξύ γεννήσεων και θανάτων, καταγράφεται πλέον αρνητική και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Αιτία αποτελεί η σημαντική μείωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με αναβολή των γεννήσεων σε μεγαλύτερη ηλικία.
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο μετριάζει την πληθυσμιακή πτώση σε 10 περιφέρειες, εκτός από την Αττική, τη Δυτική Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία, όπου είναι αρνητικό. Τονίζεται ότι η Κρήτη είναι η μόνη περιφέρεια στην Ελλάδα που παρουσιάζει οριακά θετικό ρυθμό πληθυσμιακής ανάπτυξης, αφού το θετικό μεταναστευτικό ισοζύγιο υπερκαλύπτει το οριακά αρνητικό φυσικό ισοζύγιο.