Σε προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΜΕΚΔΕ που έχει έδρα το Μέτσοβο προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου με στόχο την επιστημονική υποστήριξη για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.
Η προγραμματική σύμβαση θα έχει διάρκεια δύο ετών -2025 και 2026- και η Περιφέρεια θα διαθέσει το ποσό των 117 χιλιάδων για την υλοποίησή της.
Η εν λόγω προγραμματική σύμβαση, επομένως, αποσκοπεί σε πρωτότυπη έρευνα που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δύναται να υλοποιηθεί αποκλειστικά μέσω της συνεργασίας των δύο συμβαλλομένων φορέων.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (στο εξής Ε.Μ.Π.) μέσω του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (στο εξής ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) – το οποίο αποτελεί στην Ελλάδα ερευνητική μονάδα προσανατολισμένη αποκλειστικά στην έρευνα στο αντικείμενο των ορεινών περιοχών – σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», β’ κατεύθυνση του Δ.Π.Μ.Σ. του Ε.Μ.Π. «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», το οποίο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Ε.Μ.Π. στο Μέτσοβο, μέσω της παρούσας Π.Σ., θα συμβάλει:
Στην διερεύνηση και ανάλυση των χαρακτηριστικών των ορεινών περιοχών για την, αξιοβίωτη ανάπτυξή τους τη διαμόρφωση και ωρίμανση αναπτυξιακών προτάσεων και στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων.
Στην διερεύνηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων των ορεινών περιοχών με επιτόπιες μετρήσεις, όταν και όπου χρειάζεται, καθώς και στη διαμόρφωση προτάσεων αντιμετώπισής τους.
Στην παρουσίαση των αναπτυξιακών προτάσεων για τους ορεινούς Δήμους/ ορεινές ενότητες στο κοινό μέσω ανοικτών ημερίδων και τη δημοσίευση των προτάσεων σε ειδικές εκδόσεις, οι οποίες θα διανέμονται δωρεάν στους αρμόδιους φορείς.
Στην ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού των Δήμων και της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε σχέση με κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις ορεινές περιοχές, μέσω της πραγματοποίησης ανοικτών εκδηλώσεων/ ημερίδων/ σεμιναρίων στις εγκαταστάσεις του Ε.Μ.Π. στο Μέτσοβο.
Στην εξειδίκευση νέων επιστημόνων, διαφόρων ειδικοτήτων, στα θέματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης των ορεινών περιοχών, οι οποίοι θα συμβάλουν στη διερεύνηση και αντιμετώπιση προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών.
Στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και στην προβολή ζητημάτων που αφορούν στις ορεινές περιοχές σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όργανα και υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν στις ορεινές περιοχές.
Στην ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών με άλλες ορεινές χώρες, με στόχο την προβολή των ζητημάτων που αφορούν στις ορεινές περιοχές και τη δημιουργία σχετικών δικτύων συνεργασίας.
Το σχέδιο είναι πράγματι ενδιαφέρον όμως θα είχε μεγαλύτερη αξία αν είχε ήδη εκπονηθεί ώστε να υπάρχει και το περιθώριο χρηματοδότησης προτάσεων μέσω του ΕΣΠΑ που ήδη έχει ανοίξει.