Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες προχωρά ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων μετά από καταγραφές μελών του παράνομων τουριστικών δραστηριοτήτων σε περιοχές που θεωρούνται μνημεία της φύσης, όπως είναι η Δρακόλιμνη της Τύμφης, η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, η Δρακόλιμνη του Γράμμου αλλά και η Βερλίγκα, η πανέμορφη κοιλάδα με τους μαιάνδρους στο Λάκμο.
Συγκεκριμένα, διαφημίζονται και πραγματοποιούνται, από αμφιβόλου νομικής υποστάσεως εταιρείες, εκδρομές με κατασκηνώσεις και διανυκτερεύσεις πολυάριθμων ομάδων στις οικολογικά ευαίσθητες αυτές περιοχές.
Είναι γνωστόν ότι στην Ελλάδα η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται, και αν ο Νόμος θεωρείται συχνά υπερβολικά αυστηρός και το στήσιμο μιας σκηνής στη φύση παραβλέπεται από τις Αρχές, δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο για 42 σκηνές που παρατηρήθηκαν το καλοκαίρι στη Βερλίγκα.
Εταιρείες δήθεν εναλλακτικής διασκέδασης οδηγούν κατασκηνωτές σε προστατευόμενα οικοσυστήματα, αγνοώντας τον Νόμο προκλητικά. Κι ενώ οι υγιώς σκεπτόμενοι ορειβάτες αφήνουν στα βουνά μόνο τα αποτυπώματα των παπουτσιών τους και παίρνουν μόνο τις ωραίες εικόνες της φύσης, στις παραπάνω περιπτώσεις μένουν πίσω ρούχα, αποφάγια, ακαθαρσίες, ακόμη και μισοσβησμένες φωτιές.
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει τον Νόμο. Η Πολιτεία όμως όχι μόνο το έχει αλλά και υποχρεούται να το κάνει.
«Θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσει επιτέλους μια προσπάθεια ελέγχου των κάθε λογής δραστηριοτήτων στις περιοχές αυτές ξεκινώντας από το πιο απλό: την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στις οποίες να αναγράφεται ότι απαγορεύεται αυστηρά η κατασκήνωση, το κολύμπι το ψάρεμα, το άναμμα φωτιάς και γενικώς κάθε είδους δραστηριότητα βλαπτική προς την παρθένα φύση των περιοχών αυτών. Είναι κάτι εύκολο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχει γίνει αυτό το πρώτο αλλά και τόσο αναγκαίο βήμα για τη βελτίωση ης κατάστασης» επισημαίνεται στην δημόσια παρέμβαση του Συλλόγου.