Σκυλακάκης: Οι αλλαγές που έρχονται στα τιμολόγια ρεύματος

reuma

Προστασία απέναντι στην ανατίμηση της χονδρικής κατά τον τελευταίο μήνα θα προσφέρει στους οικιακούς καταναλωτές η κρατική επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος.

«Οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες και τελικά είναι στην κρίση των καταναλωτών σε ποιον πάροχο θα είναι» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για τις επιχειρήσεις ο υπουργός δήλωσε ότι «η επιδότηση θα υπάρξει, το ερώτημα είναι ο τρόπος με τον οποίον θα πάμε», ενώ ανακοίνωσε πως θα «δημιουργήσουμε ζώνες με φθηνότερη χρέωση στο ρεύμα» και συμπλήρωσε πως οικονομικότερο είναι το μεσημέρι και τα μεσάνυχτα».

Τιμολόγια ρεύματος

Σχετικά με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα ο υπουργός είπε πως θα ανακοινωθούν: «πιθανότατα την Παρασκευή, το κομμάτι των νοικοκυριών οι επιχειρήσεις είναι λίγο πιο σύνθετο, γιατί έχουμε ως βασική λογική την επιδότηση, αλλά με τήρηση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων και η εκδοχή του να το κάνουμε με μια πλατφόρμα, θα μας πάρει και κάποιο χρόνο».

Για το αν η επιδότηση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ο κ. Σκυλακάκης απαντά: « Θα δούμε γιατί μιλάμε για τις μικρές και μεσαίες κατά κύριο λόγο. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις υπόλοιπες.

Το βασικό μας ερώτημα είναι αν μπορούμε να έχουμε ένα γενικό μέτρο χωρίς να πρέπει να ακολουθηθεί η γραφειοκρατία των κρατικών ενισχύσεων, αυτό το αναζητούμε σε κάθε περίπτωση η βοήθεια θα δοθεί είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.

Έρχονται επιδοτήσεις οι οποίες θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αυτό που πρέπει να έχουμε ως εικόνα είναι ότι υπήρχε πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση στην αγορά. Δηλαδή ούτε και στις επιχειρήσεις είχαμε μεγάλες αυξήσεις. Καμία σχέση με τις αυξήσεις που είχαμε στη χονδρική και αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός, ότι υπάρχει και μία εξαγωγική δραστηριότητα πολύ μεγάλη αυτή τη στιγμή.

Δηλαδή ρουφάτε η ενέργεια που εμείς παράγουμε προς βορρά που υπάρχει έλλειμμα. Συνεπώς υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα και των παρόχων να δίνουν καλύτερες τιμές».

Αναφορικά με τα νοικοκυριά δήλωσε: «Οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες και τελικά είναι στην κρίση των καταναλωτών σε ποιον πάροχο θα είναι.

Τώρα με τα πράσινα τιμολόγια έχουμε πλήρη εικόνα διαφάνειας, αυτό είναι το μεγάλο κέρδος των πράσινων τιμολογίων, γιατί όλοι ξέρουν ποιος είναι ο ακριβός, ποιος είναι ο φθηνός.

Αν κάποιος διαλέγει για κάποιο λόγο να μένει σε έναν πάροχο που είναι ακριβός, είναι δική του επιλογή. Αλλά το 85 – 90% της αγοράς έδειξε πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση και οι τιμές, συνεπώς για αυτό το ποσοστό, μετά τις επιδοτήσεις, θα είναι οριακά, κάτω από τα 15 λεπτά».

Μπλε τιμολόγια

«Τα πράσινα τιμολόγια παραμένουν, αλλά η γενικότερη κατεύθυνση είναι για τα νοικοκυριά και ειδικά για τα νοικοκυριά που δεν έχουν το χρόνο ή τις καταναλώσεις να κυνηγάνε την κιλοβατώρα, να σπρώξουμε την πορεία προς τα μπλε τιμολόγια, που είναι αν θέλετε αυτό που συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια, μεταρρυθμίστηκε η δική μας αγορά στην Ευρώπη. Όλα αυτά έχουν συμβεί πριν από 10 – 15 χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Απλώς η μετακίνηση στα μπλε τιμολόγια μπορεί να γίνει μόνο σταδιακά, δεν μπορεί να γίνει σε μία ημερομηνία. Γιατί τα μπλε τιμολόγια κλειδώνουν τις τιμές για έναν ολόκληρο χρόνο. Εάν είναι μία ημερομηνία, ο κίνδυνος του κλειδώματος είναι πολύ μεγαλύτερος και τα τιμολόγια θα βγουν πιο ακριβά, μόνο σταδιακά μπορεί να γίνει. Για να διασπείρεις τον κίνδυνο στη διάρκεια ενός έτους», εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Τιμές χονδρικής

«Οι τιμές της χονδρικής σε αυτό το δίμηνο, τρίμηνο, αλλιώς δεν θα είχαμε κάνει την παρέμβαση, θα παραμείνουν υψηλές, όχι για δικούς μας λόγους, είναι καθαρά ευρωπαϊκό.

Κοιτώντας τις τιμές τον τελευταίο μήνα, ενώ η Ελλάδα στην προηγούμενη φάση ήταν ψηλά σε τιμές χονδρικής σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τώρα έχουμε πέσει. Και το πιο σημαντικό, το οποίο δεν καταγράφεται αρκετά, οι τιμές για όλο το ’24 θα είναι χαμηλότερες από αυτές του ’23. Συνολικά δηλαδή για τα νοικοκυριά οι τιμές θα είναι χαμηλότερες από αυτές του ’23.

Απλώς δεν είναι τόσο χαμηλές όσο θα θέλαμε, διότι υπήρξαν αυτές οι δύο κρίσεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη η πρώτη και ευρύτερα μικρή κρίση, αυτή που περνάμε τώρα, δεν θα την έλεγα κρίση, θα έλεγα περίοδο δυσκολίας και μας έσπρωξαν τις τιμές προς τα πάνω. Οι τιμές πέφτουν γιατί εισάγουμε στο σύστημα όλο και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι ο μόνος τρόπος να πέσουν οι τιμές», τονίζει ο κ. Σκυλακάκης.

Επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις

«Η σίγουρη λύση είναι μια πλατφόρμα. Γιατί σε αυτή την περίπτωση έχουμε την δήλωση των επιχειρήσεων ότι δεν υπερβαίνουν τα όρια του de minimis και εξ αυτού του λόγου μπορούμε να είμαστε ασφαλείς ότι δεν παραβιάζει τη νομοθεσία των κρατικών ενισχύσεων.

Αναζητούμε όμως και έναν τρόπο, δεν είμαστε ακόμη εκεί, μήπως μπορέσουμε να κάνουμε κάτι πιο οριζόντιο που δεν θα απαιτεί αυτού του είδους τη διαδικασία, γι’ αυτό να το καθυστερούμε λίγο την επιδότηση των επιχειρήσεων.

Η επιδότηση θα υπάρξει, το ερώτημα είναι ο τρόπος με τον οποίον θα πάμε», ανέφερε ο υπουργός.

«Εξάγουμε ενέργεια στην Ευρώπη»

«Το πρόβλημά μας είναι στην περίπτωση της Ευρώπης είναι το γεγονός ότι δεν μεταφέρεται αρκετή ενέργεια από τη Δυτική Ευρώπη στην Ανατολική Ευρώπη, αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα. Και σε αρκετές περιπτώσεις διαμορφώνονται πολύ υψηλές τιμές σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, οι οποίες παρασέρνουν και τις δικές μας τιμές, διότι είμαστε εξαγωγικοί.

Η τιμή στην Ελλάδα δεν είναι υψηλότερη της Ευρώπης. Είμαστε στο μέσο περίπου αυτό τον καιρό, αλλά έχουμε 1,5 – 2 γιγαβάτ εξαγωγές κάθε μέρα. Εξάγουμε ηλεκτρική ενέργεια, αυτό βοηθάει τους παρόχους να έχουν μεγαλύτερη ικανότητα, μεγαλύτερη ευελιξία στην εσωτερική αγορά, αυτή που είναι καθετοποιημένη αλλά ταυτόχρονα μας σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω, μας ρουφάνε την ενέργεια».

Ζώνες με φθηνότερη χρέωση στο ρεύμα

Σχετικά με το νυχτερινό ρεύμα ο υπουργός εξήγησε: «Θέλω να καταλάβουμε ένα θεμελιώδες πράγμα, αυτό το μέτρο δεν αφορά το να δώσουμε φθηνό ρεύμα στον κόσμο. Αφορά το να δώσουμε πρόσβαση στον κόσμο στο φθηνό ρεύμα, είναι διαφορετικό.

Τα μεσημέρια έχουμε έναν συνδυασμό όλα τα φωτοβολταϊκά μαζί και όταν δουλεύουν και όταν έχει και αεράκι, οι τιμές πέφτουν. Συνεπώς, εάν έχεις την δυνατότητα των καταναλωτών να αγοράζουν το μεσημέρι, η πτώση αυτή των τιμών έρχεται προς όφελός τους με δύο τρόπους.

Ο ένας είναι ο άμεσος, οι καταναλωτές ψωνίζουν φθηνότερα. Ο δεύτερος είναι ότι φεύγουν, μετακινούν την κατανάλωσή τους από το βράδυ και επηρεάζουν πτωτικά και τις τιμές τις πολύ δύσκολες ώρες 7, 8, 9 το βράδυ.

Όσο μετακινείται η ζήτηση από το βράδυ στο μεσημέρι, τόσο πέφτει πέφτει συνολικά η τιμή του ρεύματος για όλους μας. Μεταμεσονύκτια συμβαίνει ένα άλλο φαινόμενο, πέφτει η ζήτηση, συνεπώς έχεις κάπως πιο λογικές τιμές μετά τη 01:00 το βράδυ.

Οπότε αυτό που θα κάνουμε είναι ότι θα φτιάξουμε ένα διζωνικό τιμολόγιο που θα είναι ακριβές ώρες και φθηνές ώρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ