Παρατείνονται μέχρι τον Απρίλιο τα μέτρα ελέγχου των τιμών

O Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μίλησε στο πλαίσιο των εργασιών της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο που ενσωματώνει στην εθνική μας νομοθεσία δυο οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρώτη αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες και η δεύτερη τις προσαρμογές των κριτηρίων μεγέθους για τις πολύ μικρές, τις μικρές, τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ή ομίλους.

«Ολόκληρο το περιεχόμενο του παρόντος νομοσχεδίου είναι συνδεδεμένο με τη στρατηγική που παρουσιάσαμε με ολοκληρωμένο τρόπο στις 21 Οκτωβρίου μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μια στρατηγική που έχει ως στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητά της, αλλά και την σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την παραγωγή, ώστε να έχουμε καινοτόμα προϊόντα στην παγκόσμια αγορά. Βασική προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της βιομηχανίας και η ενίσχυση και η διευκόλυνση των μεγάλων ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων», ανέφερε αρχικά ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, στάθηκε στα κυβερνητικά επιτεύγματα στα 5,5 τελευταία χρόνια όπως η επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας, η μείωση της ανεργίας κατά το ήμισυ, και καθώς και η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών προς όφελος της υγιούς επιχειρηματικότητας. Στόχος είναι να νικηθεί και το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο παρά την αύξηση των εξαγωγών μας παραμένει υψηλό.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «το επόμενο εξάμηνο θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου», ενώ θα γίνουν αλλαγές και θα εφαρμοστούν πολιτικές σε θέματα υποδομών ποιότητας, μείωσης της γραφειοκρατίας, στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία. Ακόμη, είπε ότι «υπήρχαν κάποια πράγματα που οφείλαμε να τα ρυθμίσουμε αυτό τον χρόνο».

Αναφερόμενος στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων, επισήμανε πως «το εμπλουτίζουμε, διότι δουλεύει αποτελεσματικά. Ήδη έχουν εγκριθεί τέσσερις εμβληματικές επενδύσεις για την αμυντική μας βιομηχανία, την αυτάρκεια σε χαρτί και σε οινόπνευμα και στην ασφάλειά των πτήσεων και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας».

Επιπλέον, τόνισε πως προστίθενται στις εμβληματικές επενδύσεις οι κρίσιμες πρώτες ύλες, η κυκλική οικονομία, αλλά και η ναυπηγική βιομηχανία, η γαλάζια οικονομία της πατρίδας μας. «Δεν γίνεται μια χώρα που πρωτοστατεί ήδη στην ναυτιλία και συγκαταλέγεται στις 4 – 5 μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις του κόσμου, να μην έχει ισχυρό ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο», όπως επεσήμανε.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας για τα μέτρα που έχουν παρθεί για το κόστος διαβίωσης, είπε ότι ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα τον Νοέμβριο ήταν 0,8% έναντι 2,9% στην Ευρωζώνη, ενώ μόνο στα σούπερ μάρκετ το τελευταίο εξάμηνο είναι αρνητικός ο πληθωρισμός 0,73%. Τόνισε το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει με τα υψηλά ενοίκια στο λεκανοπέδιο και πως πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί.

«Τα μέτρα αποδείχθηκαν ότι αποδίδουν και γι’ αυτό πήραν παράταση για τέσσερις μήνες. Εξαπλασιάσαμε τα ανώτατα όρια προστίμων και στείλαμε τη ΔΙΜΕΑ στις 26 μεγάλες επιχειρήσεις για ελέγχους. Δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία για την εφαρμογή του νόμου. Είναι σκληρά τα μέτρα που έχουμε πάρει και ειδικά για μια φιλελεύθερη Κυβέρνηση όπως η δική μας. Στόχος μας όμως είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών και η μείωση του κόστους ζωής», συνέχισε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια για μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και στα νέα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου, με έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας. Το βάρος, όπως είπε, πέφτει στις βιομηχανίες στην περιφέρεια. «Η βασική ασφάλεια στα σύνορα μπορεί να γίνει πράξη από τις βιομηχανίες που θα κρατήσουν εκεί τα ελληνόπουλα. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και αυτό κάνουμε, προσφέροντας λύση και στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού».

Έθιξε την αυξημένη ροή ανθρώπων από την επαρχία προς την Αθήνα, αλλά και διαζύγια τα οποία είναι 75.000 τα πέντε τελευταία χρόνια. «Είναι ένα πρόβλημα που αυξάνει τη ζήτηση ενοικίων. Αποτελεί ένα τεράστιο κοινωνικό θέμα».

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε επίσης πως συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, στη διαφάνεια των οικονομικών δεδομένων διοίκησης προς την κοινή γνώμη. Πρόσθεσε πως πέρα από ορκωτούς ελεγκτές θα μπουν ανεξάρτητοι επαγγελματίες που θα πιστοποιηθούν από το ΕΣΥΔ και ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές και θα αυξήσει την ποιότητα της δουλειάς. Τέλος, τόνισε πως «χθες το απόγευμα υπέγραψα ότι καταργείται η προϋπόθεση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για τους πωλητές λαϊκών αγορών, ανταποκρινόμενο σε ένα αίτημά τους».