Την μακρά και επίπονη διαδρομή για να πάρει σάρκα και οστά το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο για την θωράκιση του λεκανοπεδίου επισφράγισε η επίσημη τελετή των εγκαινίων που έγινε στη νέα μονάδα βιολογικού καθαρισμού.
Το έργο ολοκληρώθηκε μετά από περιπέτεια δεκαπέντε ετών περίπου και καλύπτει τις ανάγκες και για τις επόμενες δεκαετίες ενώ παρέχει την δυνατότητα να ξεκινήσουν άμεσα νέες συνδέσεις στο αποχετευτικό δίκτυο.
Η τελετή των εγκαινίων έγινε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκου και του πρώην υπουργού και σημερινού πρόεδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.
Η νέα μονάδα βιολογικού καθαρισμού, διασφαλίζει την επεξεργασία λυμάτων για πληθυσμό έως 240.000 κατοίκων, ενώ επιτρέπει νέες συνδέσεις σε οικισμούς των Δήμων Ιωαννιτών και Ζίτσας. Παράλληλα, ολοκληρώνεται και ο εκσυγχρονισμός της παλαιάς μονάδας με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας περαιτέρω την περιβαλλοντική προστασία.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας μίλησε για την μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση που έχει υλοποιήσει η ΔΕΥΑΙ και για μία πράξη ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον και τους συμπολίτες.
Ο νέος βιολογικός μπορεί να καλύψει ανάγκες 240 χιλιάδων κατοίκων δίνοντας έτσι την δυνατότητα για νέες συνδέσεις σε όλο το λεκανοπέδιο.
«Το έργο θα θωρακίσει την περιοχή γιατί η προστασία του περιβάλλοντος είναι αναγκαιότητα και επένδυση στο μέλλον» ανέφερε ο Δήμαρχος συμπληρώνοντας ότι η πορεία για την ολοκλήρωσή του δεν ήταν εύκολη στην μακρά διαδρομή.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Γιώργος Παπαδιώτης, κατά την ομιλία του ανέδειξε τη σημασία του έργου για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.
«Η Λίμνη Παμβώτιδα, ένα από τα αρχαιότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης, αντιμετωπίζει σοβαρές περιβαλλοντικές πιέσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες. Το έργο αυτό, καρπός συλλογικής προσπάθειας πολλών ετών, αποτελεί ουσιαστική θωράκιση του λεκανοπεδίου απέναντι στις ρυπαντικές πιέσεις», σημείωσε ο κ. Παπαδιώτης.
Παράλληλα, υπογράμμισε τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις που θέτει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τη διαχείριση αστικών λυμάτων. Η νέα μονάδα, με δυνατότητα επεξεργασίας λυμάτων για πληθυσμό έως 240.000 κατοίκων, πληροί ήδη πολλές από τις προβλέψεις της νέας οδηγίας, προετοιμάζοντας τον Δήμο για μελλοντικές προκλήσεις, όπως η υποχρεωτική απομάκρυνση μικρορρύπων από τα λύματα.
Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου: τους μελετητές, τους επιβλέποντες μηχανικούς, το προσωπικό της ΔΕΥΑΙ, τις αρμόδιες αρχές και την ανάδοχο εταιρεία. «Το έργο αυτό δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς τη συλλογική προσπάθεια και το όραμα όλων των εμπλεκομένων. Συνεχίζουμε με την ίδια δέσμευση για ένα βιώσιμο περιβαλλοντικό μέλλον».
Στον χαιρετισμό του ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος σημείωσε ότι για να ολοκληρωθεί το έργο εργάστηκαν πολλοί και για πολλά χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει χρηματοδοτήσει δύο ακόμα παρεμβάσεις που αφορούν τη ΔΕΥΑΙ μέσω του ταμείου Ανάκαμψης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε επί υπουργίας του για να μην χαθεί το έργο, πρόσθεσε ότι η παρέμβαση αυτή αποτελεί ένα κοινωνικό όσο και περιβαλλοντικό έργο και κατέληξε στέλνοντας μήνυμα στήριξης και ενδυνάμωσης των ΔΕΥΑ, εκφράζοντας την αντίθεσή του στα σενάρια των συγχωνεύσεων.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Κίτσιος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Παναγιώτης Νταής, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Άρης Μπαρτζώκας, ενώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου ανέπτυξε ο νέος Γενικός Διευθυντής της Επιχείρησης, Δημήτρης Λάιος.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη, δήμαρχοι από δήμους της Ηπείρου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ιωαννιτών, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ, Γιάννης Τσίγκρος κ.α..