Επανέρχεται στο προσκήνιο ο αγωγός East Med

eastmed

Τις ενεργειακές λεωφόρους Ευρώπης – Ανατολικής Μεσογείου επιδιώκουν να χτίσουν Βρυξέλλες και Ιερουσαλήμ. Κόμβοι σε αυτές τις διαδρομές φιλοδοξούν να καταστούν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Με την Αθήνα να αναλαμβάνει πιο σαφείς και φανερές πρωτοβουλίες, όπως η Διακυβερνητική Συμφωνία που υπέγραψαν πριν από τις γιορτές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Υποδομών και Ενέργειας του Ισραήλ Ελι Κοέν.

Η συνάντηση των δύο υπουργών και η υπογραφή της συμφωνίας έλαβαν χώρα στην Αθήνα στις 23 Δεκεμβρίου 2024 στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά οι συζητήσεις έγιναν πιο στοχευμένες κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε ο ισραηλινός υπουργός στην πρεσβεία της χώρας του στην Ελλάδα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη και της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνο Ξιφαρά.

Το Ισραήλ αναζητεί τη θωράκιση της ενεργειακής του ασφάλειας και για τον λόγο αυτόν επιδιώκει την επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector. Πρόκειται για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που τρέχει ο ΑΔΜΗΕ.

Το τμήμα Κύπρος – Ισραήλ είναι σε φάση ωρίμανσης. Η ολοκλήρωση του Great Sea Interconnector αφενός άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει άλλη μία ασφαλή ενεργειακή πηγή για το Ισραήλ.

Οι ΑΠΕ της Ελλάδας θα παρέχουν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια στις δύο χώρες και ανταγωνιστικό ενεργειακό μείγμα.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης βρίσκεται στη φάση της εισόδου επενδυτών στην εταιρεία Great Sea Interconnector, ενώ στο κατασκευαστικό σκέλος στο πρώτο τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου προχωρεί με τη διενέργεια των μελετών βυθού και την κατασκευή του καλωδίου στο εργοστάσιο παραγωγής της Nexans.

Σε ό,τι αφορά τους επενδυτές οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ κοντά η τοποθέτηση του fund Meridiam και επιπροσθέτως ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για την είσοδο κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ αλλά και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνάντηση, προκύπτει και η προσπάθεια επαναφοράς στο προσκήνιο του έργου μεταφοράς φυσικού αερίου και, πιο συγκεκριμένα, του αγωγού EastMed.

Αν όχι με την εκδοχή που σχεδιάζεται από την κοινοπραξία των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Edison (IGI Poseidon) και αυτή είναι η διαδρομή Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας, τότε με μια πιο σύντομη version.

Πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει η ανάπτυξη ενός αγωγού από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Κύπρο και από το νησί της Αφροδίτης στη συνέχεια η μεταφορά να γίνεται με πλοία μεταφοράς LNG.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ