Άκυρο έλαβε προς το παρόν ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) καθώς ο φάκελός του ήταν ελλιπής και έτσι δεν πήρε την πολυπόθητη πιστοποίηση.
Η Ρυθμιστική Αρχή προχώρησε στην δημοσίευση της πρώτης έκθεσης αξιολόγησης διαχειριστικής επάρκεια των Φορέων στην οποία περιγράφει αναλυτικά τα σημεία που απαιτούν προσοχή, προτείνει κατευθύνσεις για τη βέλτιστη ανάπτυξή τους και παρουσιάζει επιτυχημένες πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί από Φο.Δ.Σ.Α. στην Ελλάδα.
Στην φάση αυτή πιστοποιήθηκαν επτά Φορείς αφού ελήφθησαν υπόψη η διοικητική, διαχειριστική, επιχειρησιακή και τεχνική επάρκεια του καθενός καθώς και η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα.
Η αξιολόγησή τους έγινε με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες αναφορικά με τη διαχείριση διαφορετικών ροών αποβλήτων.
Οι Φο.Δ.Σ.Α. που δεν πιστοποιήθηκαν για τη διαχειριστική τους ικανότητα, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν εντός τριμήνου τα συμπληρωματικά στοιχεία που απαιτούνται για την επάρκεια των υπηρεσιών τους.
Σημειώνεται πως η πιστοποίηση τους αποτελεί την πρώτη εφαρμογή του σχετικού πλαισίου και λαμβάνει χώρα μόλις δύο μήνες από την έναρξη της πλήρους λειτουργίας του Κλάδου Αποβλήτων της ΡΑΑΕΥ.
Η διαδικασία πιστοποίησης διασφαλίζει τη συμμόρφωση των Φορέων σε αυστηρά κριτήρια που αφορούν στην οργάνωση, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Παράλληλα, στοχεύει στη θεμελίωση ενός πλαισίου που όχι μόνο καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά δημιουργεί τις βάσεις για τη συνεχή βελτίωση της λειτουργίας και της αποδοτικότητας των Φο.Δ.Σ.Α. και της συνεργασίας τους με την εποπτευόμενη Αρχή που είναι ο Κλάδος Αποβλήτων της ΡΑΑΕΥ.
Στην έκθεση περιλαμβάνεται ένα εκτενές κεφάλαιο για τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων και τονίζεται πως «κρίνεται αναγκαία η υλοποίηση συγκεκριμένων, στοχευμένων και ουσιαστικών δράσεων στους επιμέρους τομείς της ετήσιας Έκθεσης Αξιολόγησης της Διαχειριστικής Επάρκειας του Φορέα και, ως εκ τούτου, επί του παρόντος, ο ως άνω φορέας δεν δύναται να αξιολογηθεί ως προς τη διαχειριστική του επάρκεια».
Η Αρχή θέτει προαπαιτούμενα για την Πλήρωση των Κριτηρίων Αξιολόγησης και προχωρά σε προτάσεις βελτίωσης.
Με βάση τα ευρήματα της αξιολόγησης, προτείνονται διορθωτικές ενέργειες για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μεταξύ των οποίων:
1. Κάλυψη των προδιαγραφών του Παραρτήματος Ι «Κριτήριο ελάχιστων απαιτήσεων στελέχωσης Φο.Δ.Σ.Α.» ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΣΔΥΥ/53924/460.
2. Δημιουργία Σχεδίου Πρόληψης και μέριμνα για γεωγραφική κάλυψη των αναγκών των ΟΤΑ σε εξοπλισμό.
3. Διαβίβαση ΑΕΠΟ/ΠΠΔ στην Αρχή και όχι αποστολή μόνο των ΑΔΑ.
4. Τεκμηρίωση της πλήρους ανάκτησης του τέλους ταφής.
Προτάσεις Βελτίωσης:
1. Ενέργειες για την επίτευξη υψηλότερων ποσοστών ανακύκλωσης, συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση των ποσοστών ανακύκλωσης, με σκοπό την εκπλήρωση του στόχου.
2. Μείωση της υγειονομικής ταφής με σκοπό την εκπλήρωση του στόχου.
3. Ανάπτυξη και ενίσχυση δικτύων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων σε συνεργασία με τους ΟΤΑ.
4. Υλοποίηση του ολιστικού σχεδίου ανακύκλωσης και αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση αποβλήτων και την εναρμόνιση με εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους.
5. Μέριμνα για στελέχωση των κενών θέσεων.