Σε Βατερλό της Δημοτικής Αρχής κατέληξε η πρόθεση να επιβάλλει βαρύτατα πρόστιμα στις δύο μονάδες εμφιάλωσης νερού που λειτουργούν στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής όχι μόνο δεν εγκρίθηκε από το σώμα αλλά καταψηφίστηκε και από πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης του Θωμά Μπέγκα.
Η συζήτηση για την επιβολή προστίμου στην βιομηχανία ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ που παράγει το νερό Ζαγόρι αναβλήθηκε, καθώς η ίδια κατέθεσε μία σειρά εγγράφων στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας να μελετηθούν από το σώμα και το θέμα να επανέλθει για συζήτηση.
Η συζήτηση για την επιβολή προστίμου στην βιομηχανία εμφιάλωσης «Βίκος» διεξήχθη κανονικά παρόντος του ιδιοκτήτη της Πέτρου Σεπετά και νομικών συμβούλων της επιχείρησης. Και υπήρξε μαραθώνια δίνοντας κατά διαστήματα χαρακτηριστικά δικαστικής αίθουσας.
Σε Βασιλικά Διατάγματα και Κοινοτικά Γραφεία!
Ο Δήμος, στηριζόμενος σε Βασιλικό Διάταγμα του 1958, εκτιμά ότι οι δύο μονάδες όφειλαν να έχουν άδεια εμπορίας νερού από τις δικές του υπηρεσίες. Λόγω απουσίας των αδειών αυτών, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε και εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την επιβολή προστίμων ύψους 1,4 εκατομμυρίων για το Ζαγόρι και 1,1 εκατομμυρίων για τον Βίκο.
Έτσι εν έτη 2017, όπου το ελληνικό κράτος θέλει να αποκαλείται σύγχρονο, όπου η Ευρώπη δουλεύει σε άλλους ρυθμούς και με ξεκάθαρο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου έχει εκδοθεί σειρά Κοινοτικών Οδηγιών για την διαχείριση των νερών, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωαννίνων βρέθηκαν να αναλύουν ένα Βασιλικό Διάταγμα που είχε εκδοθεί σε μία εποχή όπου η πώληση του νερού γίνονταν με τις… βαρέλες!
Αυτό είναι το ένα στοιχείο που έχει αξία και καταδεικνύει στην πράξη την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας αλλά και της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος, νομικού και θεσμικού, που δεν θα επιτρέπει ποικίλες ερμηνείες φέρνοντας σε δύσκολη θέση τόσο τους πολιτικούς όσο και τους επιχειρηματίες.
Το δεύτερο σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ακόμη και οι βιομηχανίες δεν διέθεταν άδεια εμπορίας νερού, ο δήμος και κατ’ επέκταση το ελληνικό δημόσιο δεν έχει υποστεί την παραμικρή οικονομική βλάβη, καθώς ο μεν πρώτος εισπράττει κανονικά τα τέλη από την εμφιάλωση νερού, το δε δεύτερο εισπράττει κανονικά τους φόρους!
Επί της ουσίας, η βιομηχανία Βίκος, είχε εκδώσει άδεια εμπορίας από την πρώην Κοινότητα Περιβλέπτου, όπου αποτελεί και την έδρα της το 1997. Η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου όριζε ότι έχει πενταετή διάρκεια, γεγονός που δεν είχε αναγραφεί στην βεβαίωση που δόθηκε στην ιδιοκτησία της επιχείρησης.
Έκτοτε, ούτε ο πρώην Δήμος Περάματος ως διάδοχος της Κοινότητας Περιβλέπτου, ούτε ο Δήμος Ιωαννιτών ως διάδοχος του Δήμου Περάματος, ενόχλησε την επιχείρηση για την έκδοση σχετικής άδειας, παρότι εισέπρατταν κανονικά τα τέλη από την εμπορία νερού.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών που ήταν και εισηγητής του θέματος, ρωτήθηκε κατ’ επανάληψη από δημοτικούς συμβούλους γιατί ανέκυψε το ζήτημα στην παρούσα φάση, ωστόσο απάντηση σαφής και κατανοητή δεν υπήρξε.
Ωστόσο ο κ. Γιωτίτσας υποστήριξε ότι είναι απολύτως σίγουρος για την ορθότητα της εισήγησης που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η νομιμότητα.
Ο κ. Πέτρος Σεπετάς χαρακτήρισε παράνομο το πρόστιμο ενώ επεσήμανε ότι από την διαδικασία αυτή η εταιρία έχει διασυρθεί σε ολόκληρη την χώρα, γεγονός που επεσήμαναν και οι νομικοί του σύμβουλοι, σημειώνοντας ότι η ζημιά που προκλήθηκε είναι τρομακτική και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε είναι ότι χειρότερο για μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους.
Ακολούθησε σωρεία ερωτημάτων, με τους νομικούς που παρίσταντο και από την πλευρά του δήμου να δίνουν διαφορετικές ερμηνείες σε ένα Βασιλικό Διάταγμα και μία απόφαση Κοινοτικού Συμβουλίου!
Η ώρα των τοποθετήσεων ήταν σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής άρχισε να αποδομείται και σταδιακά να καταρρέει.
Σημεία τοποθετήσεων
Νίκος Γκόντας: Το πρόστιμο επιβάλλεται σύμφωνα με συγκεκριμένες διατάξεις και επιβάλλεται για να διασφαλίζει την νόμιμη καταβολή των τελών. Διαπιστώνουμε μία αδράνεια πολλών ετών από την πλευρά του δήμου. Συνάμα διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία οφειλή της εταιρίας προς τον Δήμο. Η επιβολή ενός τέτοιου προστίμου χωρίς επαρκή δικαιολογία είναι άδικη και δεν πληροί τις προυποθέσεις του νόμου.
Λάζαρος Νάτσης: Οι υπηρεσίες του Δήμου όφειλαν να είχαν ελέγξει νωρίτερα. Εμείς οφείλουμε έστω και τώρα να λύσουμε το θέμα της άδειας και το θέμα του προστίμου ας λυθεί στα δικαστήρια.
Άρης Μπαρτζώκας: Η εισήγηση βασίζεται στο γράμμα και όχι στο πνεύμα του Νόμου. Ρώτησα κι απάντηση δεν δόθηκε, γιατί τώρα κι όχι νωρίτερα. Ο επιχειρηματίας δεν είχε δόλο και δεν είχε κανένα οικονομικό όφελος από την μη έκδοση της άδειας αυτής. Πρόκειται για μία τυπικά διαδικασία που δεν μπορεί να επιφέρει ένα τόσο μεγάλο πρόστιμο.
Δημήτρης Νάστος: Το πρόστιμο είναι όχι μόνο άδικο αλλά και παράνομο. Δημιούργησε και σοβαρά προβλήματα στην ίδια την εταιρία. Ο Δήμος δεν έχει ζημιωθεί σε κάτι.
Παντελής Κολόκας: Το πρόστιμο- τιμωρία, αφορά χρήματα που ήδη έχουν καταβληθεί από την εταιρία. Είναι παράλογο να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο από την στιγμή που δεν υπήρχε καμία απόπειρα ζημιάς προς τον Δήμο.
Βάσω Μέγα: Οφείλω να ομολογήσω ότι νιώθω πολύ άβολα και αισθάνομαι ότι είμαι σε αίθουσα δικαστηρίου. Θα καταψηφίσω την εισήγηση.
Γιώργος Παπαδιώτης: Σέβομαι όλες τις προσεγγίσεις. Ο Δήμος δεν ζημιώθηκε… Για ένα παράπτωμα δεν μπορείς να επιβάλλεις υψηλή ποινή. Ως πολιτικό όργανο, οφείλουμε να αναλάβουμε και τις ευθύνες μας. Το πρόστιμο είναι άδικο και υψηλό για εταιρίες που στηρίζουν τον τόπο μας και θα το καταψηφίσω.
Η ψηφοφορία
Από τους Δημοτικούς Συμβούλους που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση μόνο ο Θανάσης Μανταλόβας τάχθηκε υπέρ της εισήγησης και της επιβολής προστίμου το οποίο ωστόσο το χαρακτήρισε άδικο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, με τις διαφοροποιήσεις να εκδηλώνονται δημόσια και μάλιστα η μία μετά την άλλη, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας έκανε λόγο για ζήτημα τυπικής τήρησης της νομιμότητας καθώς η επιχείρηση δεν είχε πρόθεση να υποκρύψει δραστηριότητα και κατέληξε λέγοντας ότι πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ελεύθερη βούληση…. Με άλλα λόγια αποδέσμευσε άπαντες από την γραμμή της παράταξης, που μάλλον αυτή είχε καταρρεύσει μερικές ώρες νωρίτερα σε μία άλλη θυελλώδη συνεδρίαση.
Η ψηφοφορία που έγινε, μετά την τροπή που δόθηκε στη συνεδρίαση, ήταν ονομαστική… Δεκαεννιά δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, της μείζονος αντιπολίτευσης και του Άρη Μπαρτζώκα, είπαν όχι στην επιβολή προστίμου. Ανάμεσα σε αυτούς ο Γιώργος Παπαδιώτης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Γκόλας και Παντελής Κολόκας, η Βάσω Μέγα, ο Δημήτρης Νάστος, η Βούλα Τσίλη, ο Μάκης Χρυσοστόμου που ως μέλος και του Επιμελητηρίου υπερασπίστηκε την επιχειρηματικότητα και άλλοι.
Από την παράταξη του Νίκου Γκόντα με το όχι συντάχθηκαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι. Λευκή ψήφο έδωσαν οι κύριοι Βασίλης Κοσμάς και Λάμπρος Τζίμας, όπως και ο Βαγγέλης Καραμπίνας από την παράταξη του Λάζαρου Νάτση, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης και ο Μπάμπης Μπρέχας.
Υπέρ της επιβολής προστίμου ψήφισαν μόλις 13 από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους με αποτέλεσμα η εισήγηση να απορριφθεί.
Η Δημοτική Αρχή έχασε και στις πολιτικές εντυπώσεις αλλά και στην ουσία.
{jathumbnail off}