Διαστάσεις σκανδάλου μπορεί να λάβει ο διαγωνισμός για την λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό ο οποίος προκηρύχθηκε από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου.
Τα τεύχη του διαγωνισμού εγκρίθηκαν πριν λίγες εβδομάδες από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΣΔΑ, με ελάχιστες διαφωνίες και αρνητικές ψήφους. Με τις ημερομηνίες πλέον να τρέχουν τα ερωτήματα που προκαλούνται είναι πολλά και τα θέματα που ανακύπτουν μείζονα, ειδικά όταν τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, από τις θέσεις των Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων γκρινιάζουν για το υψηλό κόστος.
Όταν λοιπόν το κόστος είναι υψηλό και στην περίπτωση της Ηπείρου είναι πολύ υψηλό, πρώτο μέλημα των διοικούντων οφείλει να είναι η συμπίεσή του και το ζητούμενο ενός διαγωνισμού μερικών εκατομμυρίων, δεν μπορεί παρά να είναι η μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση.. Ή έστω απλά η έκπτωση..
Όμως στην περίπτωση του Ελληνικού ο ΑΣΔΑ επιδιώκει το πρωτοφανές… Να εξαφανίσει οποιαδήποτε έκπτωση από τα κριτήρια ανάθεσης…
Και εκτίθεται διπλά η διοίκηση του Φορέα όταν για έναν πανομοιότυπο διαγωνισμό που αφορά στο Καρβουνάρι έχει άλλα κριτήρια ανάθεσης!
Πριν από λίγες εβδομάδες ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου προχώρησε στον ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την λειτουργία του δευτέρου κυττάρου στον ΧΥΤΑ Καρβουναριού.
Ο προϋπολογισμός είναι 2,4 εκατομμύρια και ο ανάδοχος έχει δικαίωμα προαίρεσης.
Η σύμβαση, όπως ορίζεται στον διαγωνισμό, θα ανατεθεί με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, η οποία προσδιορίζεται βάσει του κόστους.
Ακολούθησε την προηγούμενη εβδομάδα ο διαγωνισμός για την λειτουργία του δεύτερου κυττάρου στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού. Ο προϋπολογισμός είναι 3,5 εκατομμύρια καθώς οι ποσότητες απορριμμάτων είναι μεγαλύτερες και υπάρχει και εδώ το δικαίωμα της προαίρεσης.
Στην περίπτωση του Ελληνικού όμως κριτήριο ανάθεσης δεν αποτελεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, αλλά η οικονομική προσφορά που προκύπτει από την βέλτιστη σχέση ποιότητας και τιμής. Μάλιστα με τον τύπο υπολογισμού που περιέχεται στα τεύχη διακήρυξης, το ποσοστό της έκπτωσης που θα δώσει ένας υποψήφιος ανάδοχος δεν έχει καμία απολύτως σημασία, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε μεγάλους δημόσιους διαγωνισμούς.
Είναι δε αδιανόητο να συμβαίνει από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι το κόστος που καταβάλουν οι δήμοι, δηλαδή οι πολίτες είναι πολύ υψηλό.
Όπως αναλύεται λοιπόν κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης για τον ΧΥΤΑ στο Ελληνικό είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας- τιμής η οποία εκτιμάται με βάση τα κριτήρια:
-Σχέδιο λειτουργίας, μεθοδολογία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών με συντελεστή βαρύτητας 40%.
-Πρόγραμμα συντήρησης με 40%.
-Περιβαλλοντική παρακολούθηση και έλεγχος με 20%.
-Τεχνική περιγραφή της λειτουργίας της ΜΕΣ, με συντελεστή βαρύτητας 20%.
Και αυτό γίνεται ακόμη χειρότερο όταν υπάρχει πρόβλεψη πως διαγωνιζόμενος που θα συμπεριλάβει στην τεχνική του προσφορά επιπλέον διαδικασίες που θα διασφαλίζουν καλύτερο αποτέλεσμα και μεθοδολογίες με την καλύτερη ανάλυση και τεκμηρίωση, θα λαμβάνει μεγαλύτερη βαθμολογία η οποία μπορεί να φτάσει τους 120 βαθμούς!
Στη βαθμολόγηση και την κατάταξη προσφορών προβλέπεται ότι κάθε κριτήριο αξιολόγησης κυμαίνεται από 100 βαθμούς και αυξάνεται στους 120 όταν υπερκαλύπτονται οι απαιτήσεις.
Κάθε κριτήριο βαθμολογείται αυτόνομα και η συνολική βαθμολογία της προσφοράς θα προκύπτει από το άθροισμα των σταθμισμένων κριτηρίων. Παραθέτει στη συνέχεια τον μαθηματικό τύπο σημειώνοντας ότι ο συντελεστής βαρύτητας της οικονομικής προσφοράς ισούται με το 0,25 και της τεχνικής με το 0,75.
Έτσι πρακτικά αν ένας υποψήφιος βαθμολογηθεί με 120 στην τεχνική προσφορά και ένας άλλος δώσει μία έκπτωση της τάξης του 15 ή 20%, χαμένος είναι ο δεύτερος!!!
Είναι απορίας άξιον τι μεσολάβησε από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο και από τον διαγωνισμό για το Καρβουνάρι ως τον διαγωνισμό για το Ελληνικό, για να υπάρχουν αυτές οι τεράστιες διαφορές..
Για τον μεν πρώτο να είναι κριτήριο η έκπτωση που θα δοθεί για τον δε δεύτερο η… ποιότητα στην ταφή των απορριμμάτων!!!
Για τον ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι ο ΑΣΔΑ ζητούσε πρότυπα διασφάλισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης ενώ για τον ΧΥΤΑ στο Ελληνικό πέραν αυτό ζητά και πιστοποιητικό για την διαχείριση κοινωνικής υπευθυνότητας, που συνδέεται με τον συνδικαλισμό και την παιδική εργασία, κάτι που δεν διαθέτουν πολλές εταιρείες του κλάδου, αφού ουδέποτε έχει ζητηθεί σε παρόμοιους διαγωνισμούς.