Δημιουργήθηκε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων Ελλάδας (ΕΔΟΟΕ), με έδρα την όμορφη Καστοριά.
Στόχος της προσπάθειας είναι να ανακοπεί η ολοένα και αυξανόμενη εγκατάλειψη της καλλιέργειας οσπρίων στην Ελλάδα και να αυξηθεί έτσι η αυτάρκεια της χώρας μας, που καλύπτει τις ανάγκες της με εισαγωγές σε ποσοστό 60%.
Με αυτή τη σκέψη προχώρησαν παραγωγοί και μεταποιητές του κλάδου, δημιουργώντας την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων Ελλάδας (ΕΔΟΟΕ), με έδρα την Καστοριά.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρός της, Χρήστος Τσιχήτας, επικεφαλής της ΕΑΣΘ- Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης, σημειώνει πως «υπάρχει η δυνατότητα να γίνουμε αυτάρκης σαν χώρα σε ό,τι αφορά τα όσπρια» κι επισημαίνει ότι στους στόχους του οργάνου συμπεριλαμβάνονται η προστασία του κλάδου από τις παράνομες ελληνοποιήσεις που «απειλούν» με παύση δραστηριότητας παραγωγούς, θεσμικά όργανα και μεταποιητές καθώς και η ανάδειξη και προώθηση, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, της υψηλής ποιότητας, της διατροφικής αξίας και της συμβολής της κατανάλωσης των συγκεκριμένων προϊόντων στην ανθρώπινη υγεία.
Η πρώτη γενική συνέλευση του φορέα έγινε στην Καστοριά και την ίδια ημέρα έγιναν και οι αρχαιρεσίες για τη σύσταση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του νέου φορέα, που θα συνεδριάσει στις 24/2 στην Αθήνα ή στη Θεσσαλία.
«Το διοικητικού συμβούλιο του φορέα θα συνεδριάζει κάθε φορά και σε άλλο μέρος της Ελλάδας», τονίζει ο κ. Τσιχήτας και σημειώνει ότι τα μέλη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων ανέρχονται σε 24, εκ των οποίων τα 12 αφορούν σε παραγωγικές οργανώσεις και τα υπόλοιπα προέρχονται από τους χώρους τυποποίησης και εμπορίου και προέρχονται αμφότεροι από όλη την Ελλάδα. Υπενθυμίζει, δε, ότι το εγχείρημα ίδρυσης του φορέα είχε εκκινήσει το 2020, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και «το τελευταίο εξάμηνο, όχι μόνο επανήλθε στο τραπέζι, αλλά έγινε και πραγματικότητα».
Με βάση δημοσιευθέντα στατιστικά στοιχεία, τη διετία 2015-2016 υπήρξε αύξηση καλλιεργούμενων εκτάσεων και αριθμού παραγωγών στον κλάδο των οσπρίων, από 208.936 στρέμματα και 15.097 καλλιεργητές σε 266.694 στρ. και 16.857 αντίστοιχα, αλλά έκτοτε «η ένταση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής και της χαμηλές τιμές παραγωγού, τα νούμερα βαίνουν διαρκώς μειούμενα», επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος. Ενδεικτικά αναφέρει ότι στην τετραετία 2021-2024, «μόνο στην περιοχή της Καστοριάς έχει καταγραφεί μείωση της τάξης του 30% τουλάχιστον των καλλιεργούμενων εκτάσεων με όσπρια και η τάση συνεχίζει καθοδική».
Επισημαίνεται πως ο προαναφερόμενος συνεταιρισμός συμμετέχει στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων Ελλάδα με εκπρόσωπο τον Θωμά Μάνο, ο οποίος και εκλέχθηκε γραμματέας στον φορέα, αντιπρόεδρος του οποίου είναι ο Άγης Καραγεωργίου (Αφοί Κ. Καραγεωργίου ΑΒΕΕ-3ΑΛΦΑ) και ταμίας ο Άγης Πιστόλας (Πιστιόλας ΕΥ.ΓΕ ΑΒΕΕ-Agrino).
Μιλώντας για την καλλιέργεια οσπρίων, ο κ. Μόσχος επισημαίνει ότι το κόστος παραγωγής κυμαίνεται περί τα 700 ευρώ/στρέμμα και με τη μέση τιμή παραγωγού κοντά στα τρία ευρώ/κιλό. Αναφερόμενος στα προβλήματα, ο ίδιος προτάσσει την έλλειψη εργατών, όπου όπως λέει, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, «ουσιαστική λύση δεν έχει δοθεί»» καθώς τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που καθιστούν κατά τον ίδιο, «πιο επιτακτική από ποτέ τη δημιουργία Κέντρου Σποροπαραγωγής».
Όπως εξηγεί ο κ. Μόσχος, με την ένταση της κλιματικής κρίσης «βροχές και ήλιος εναλλάσσονται πλέον ακανόνιστα και “αψυχολόγητα” και γι’ αυτό απαιτείται ένωση δυνάμεων με τους επιστήμονες ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές οι ποικιλίες».
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η 10η Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων (World Pulses Day), με στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας.