Την 13η θέση μεταξύ των 22 της χώρας κατέχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη λίστα κατάταξης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για το 2024 που ανακοίνωσε η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και επηρεάζει άμεσα την χρηματοδότησή τους.
Την λίστα κατάταξης παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή». Η πεντάδα των κορυφαίων ιδρυμάτων περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης ξεπέρασαν το όριο των 2.000 μορίων στην αξιολόγηση.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει 1.711 μόρια και έπεται των Πανεπιστημίων Κρήτης, Πάτρας, Μακεδονίας και Θεσσαλίας, των άλλων δηλαδή μεγάλων περιφερειακών της χώρας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στο σύστημα χρηματοδότησης των ΑΕΙ επιβάλλουν τη μοριοδότηση των ιδρυμάτων με βάση ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια, όπως ο αριθμός φοιτητών και προσωπικού.
Συγκεκριμένα, το 70% της ετήσιας χρηματοδότησης κατανέμεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, καλύπτοντας τις λειτουργικές ανάγκες των ιδρυμάτων, ενώ το υπόλοιπο 30% βασίζεται σε ποιοτικά κριτήρια.
Αναφορικά με την ποιοτική αξιολόγηση, 22 ΑΕΙ και η ΑΣΠΑΙΤΕ αξιολογούνται σε τρεις από πέντε ενότητες που επιλέγονται από τα ίδια τα ιδρύματα.
Οι ενότητες αυτές περιλαμβάνουν:
► Η πρώτη ενότητα αφορά τις βασικές ακαδημαϊκές δραστηριότητες, όπως ο μέσος χρόνος πτυχίου και το ποσοστό αποφοίτων εντός κανονικής διάρκειας σπουδών.
► Η δεύτερη ενότητα σχετίζεται με την αριστεία στην έρευνα και τις επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού, συμπεριλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση για έρευνα ανά μέλος ΔΕΠ.
► Στην τρίτη ενότητα περιλαμβάνονται δείκτες για το ποσοστό φοιτητών σε προγράμματα πρακτικής, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και startups.
► Η τέταρτη ενότητα αξιολογεί τη διεθνοποίηση των ιδρυμάτων και το ποσοστό αλλοδαπών φοιτητών, καθώς και τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα.
► Η πέμπτη ενότητα αφορά την ποιότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος και την αναλογία γυναικών και ανδρών στα μέλη ΔΕΠ, καθώς και τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων από τους φοιτητές.