Μια ανάσα από τα σύνορα η μεγαλύτερη υπόγεια θερμική λίμνη του κόσμου!

Μία ανάσα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και μετά από οδοιπορικό και εξερεύνηση στον Σαραντάπορο, Τσέχοι επιστήμονες, ανακάλυψαν την μεγαλύτερη θερμική, υπόγεια λίμνη του κόσμου.

Μέσα στις κοιλάδες των ορεινών παραμεθόριων περιοχών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, Τσέχοι επιστήμονες εξερευνούν περίπλοκες υπόγειες συνθήκες εδώ και αρκετά χρόνια.

Στην περιοχή Vromoner, στην αλβανική πλευρά των συνόρων, συνάντησαν ένα εκτεταμένο σύστημα σπηλαίων το 2021, το οποίο έκτοτε έχουν χαρτογραφήσει λεπτομερώς.

Το σύστημα περιέχει πολλές θερμές πηγές που εκπέμπουν ψηλές στήλες ατμού και η παρακολούθηση της πηγής του ατμού τους οδήγησε στην ανακάλυψη ενός χάσματος βάθους άνω των 100 μέτρων, το οποίο ονόμασαν Atmos.

Στο βάθος αυτής της αβύσσου, η ομάδα επιβεβαίωσε την ανακάλυψη της μεγαλύτερης υπόγειας θερμικής λίμνης στον κόσμο μέχρι σήμερα.

Με μήκος 138 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και περιφέρεια 345 μέτρα, χωράει 8,335 m3 ζεστού νερού.

Το μέγεθος της αίθουσας της λίμνης είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από την κεντρική αίθουσα του Εθνικού Θεάτρου στην Πράγα.

Η χαρτογράφηση του συστήματος των σπηλαίων και η ανακάλυψη της λίμνης απαιτούσε τεχνικό εξοπλισμό, κάτι που κατέστη δυνατό από το «Ίδρυμα Νεύρων».

Ο τσεχικός επιστημονικός οργανισμός χρηματοδότησης έδωσε στην αποστολή σχεδόν 1 εκατομμύριο τσέχικες κορώνες, δωρεές από ιδιώτες ευεργέτες, και τώρα η υπόγεια αλβανική λίμνη ονομάστηκε Νευρώνας, προς τιμήν του ιδρύματος.

Ο Richard Bouda, φωτογράφος και σπηλαιολόγος, περιγράφει πώς έγινε η ανακάλυψη: «Κατά την αρχική εξερεύνηση, δημιουργήσαμε έναν βασικό χάρτη χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό που είχαμε. «Ξέραμε αμέσως ότι είχαμε ανακαλύψει κάτι πραγματικά ξεχωριστό».

«Χάρη στο Neuron Foundation, αγοράσαμε έναν φορητό σαρωτή LIDAR, ο οποίος μας επέτρεψε να μετρήσουμε ολόκληρο το σπήλαιο και ολόκληρη την περιοχή της λίμνης. «Θα συνεργαστούμε επίσης με υδρολόγους που θα μετρήσουν το υποβρύχιο τμήμα αυτής της λίμνης χρησιμοποιώντας ένα σόναρ – ένα σύστημα για την ανίχνευση υποβρύχιων αντικειμένων», είπε.

Η τσέχικη ομάδα χρησιμοποίησε την πιο πρόσφατη τεχνολογία, το “GeoSlam” – έναν τύπο τεχνολογίας σάρωσης 3D, δημιουργώντας ακριβή μοντέλα του σπηλαίου.

Η διαδικασία με την οποία κατασκευάστηκε το σπήλαιο που περιέχει τη λίμνη είναι επίσης ασυνήθιστη.

Το μεταλλικό νερό της λίμνης είναι κορεσμένο με υδρόθειο, το οποίο, σε επαφή με τον αέρα, οξειδώνεται και παράγει θειικό οξύ – το οποίο μετατρέπει επανειλημμένα τον ασβεστόλιθο σε μαλακό γύψο.

«Η δουλειά της τσέχικης ομάδας στην Αλβανία θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση αυτού του σπάνιου τύπου σχηματισμού σπηλαίων και υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει εκεί», δήλωσε ο Richard Bouda:

«Χάρη στους επιστήμονες με τους οποίους συνεργαζόμαστε, γνωρίζουμε ότι οι γύρω πηγές τροφοδοτούνται από το νερό της λίμνης», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην προστασία ολόκληρης της περιοχής και στην καλύτερη κατανόηση της υδρολογίας της – καθώς μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς συνδέονται αυτά τα υπόγεια ύδατα με την επιφάνεια», είπε.

Μια ανάσα από τα σύνορα η μεγαλύτερη υπόγεια θερμική λίμνη του κόσμου!