Τα βοσκοτόπια στο Γράμμο, οι επιδοτήσεις στην… Κρήτη.. Χωρίς τέλος το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το μεγάλο σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις επιδοτήσεις που κατέληξαν σε χέρια επιτηδείων.

Το Politico επανέρχεται με νέο δημοσίευμα για να αναφερθεί σ’ ένα εκτεταμένο σύστημα παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς το ως «μεγάλη ελληνική συνωμοσία για την εξαπάτηση της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με την έρευνα, από το 2017 δεκάδες Έλληνες πολίτες φέρονται να έλαβαν κονδύλια για βοσκοτόπια που δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει, αλλά και για αγροτικές εργασίες που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν η στέρηση χρημάτων από τους πραγματικούς αγρότες και η ζημία εκατομμυρίων ευρώ στα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης σε δηλώσεις που έκανε ανέφερε ότι ήταν από τους πρώτους που είχαν μιλήσει για τα τεκταινόμενα στον ΟΠΕΚΕΠΕ υπογραμμίζοντας πως αν ένα κράτος θέλει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα οι ενισχύσεις θα πρέπει να κατευθύνονται σε αυτούς που πραγματικά παράγουν.

Επανήλθε στα βοσκοτόπια του Γράμμου τονίζοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν για να καταλήξουν επιδοτήσεις σε ανθρώπους που δεν είχαν ούτε ένα ζώο. Η υπόθεση του Γράμμου άλλωστε είναι μία από αυτές που ελέγχονται καθώς αποτελεί μέρος του μεγάλου σκανδάλου.

Μία από τις περιπτώσεις του Γράμμου εκδικάζεται στις 19 Φεβρουαρίου. Ένας άνδρας από την Κρήτη ισχυρίστηκε ότι είναι ιδιοκτήτης βοσκοτόπων στον Γράμμο! Το άτομο, πρώην υπεργολάβος του υπουργείου Γεωργίας, κατηγορείται μαζί με μέλη της οικογένειάς του ότι έλαβε χιλιάδες ευρώ, αφού ισχυρίστηκε ότι νοίκιασε 450 στρέμματα σε ορεινή περιοχή κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.

Το άτομο επέστρεψε την «αχρεωστήτως» καταβληθείσα επιδότηση, ελπίζοντας να γλιτώσει την τιμωρία. Ωστόσο, ο ίδιος και άλλα πέντε μέλη της οικογένειας αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

«Στον Γράμμο το πρόβλημα δεν ήταν ο δρόμος που έγινε.. Το πρόβλημα είναι αυτό με τα βοσκοτόπια που έδιναν χρήματα σε κάποιους που δεν είχαν ζώα» είπε ο Περιφερειάρχης για να συμπληρώσει ότι κάποιοι Υπουργοί προσπάθησαν να δώσουν λύση όμως στο συγκεκριμένο Υπουργείο άλλα θέλουν οι Υπουργοί και άλλα κάνουν οι υπηρεσιακοί.

Σύμφωνα με το Politico, η απάτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ βασιζόταν σε τρία επίπεδα: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρείχε πληροφορίες σε τεχνικούς συμβούλους, οι οποίοι υπέβαλαν ψευδείς αιτήσεις. Στη συνέχεια, αξιωματούχοι αγνοούσαν ύποπτες αιτήσεις ή εξέδιδαν εγκυκλίους που διευκόλυναν την εξαπάτηση. Όταν στελέχη του οργανισμού προσπαθούσαν να αποκαλύψουν την απάτη, απομακρύνονταν από τις θέσεις τους.

Το σκάνδαλο είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο στην Κρήτη, που έλαβε τα δύο τρίτα των συνολικών επιδοτήσεων της Ελλάδας το 2020. Κρητικοί αγρότες δήλωναν ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα, ενώ σε 34 περιπτώσεις οι αιτήσεις αφορούσαν γη εκτός Ελλάδας, όπως στη Βόρεια Μακεδονία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επιβάλει πρόστιμο 283 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για κακοδιαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων. Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, δεσμεύθηκε για μεταρρυθμίσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, διορίζοντας νέο πρόεδρο τον συνταξιούχο δικαστή Νικόλαο Σαλάτα, τον έκτο επικεφαλής του οργανισμού μέσα σε πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ η πίεση προς την Ελλάδα για διαφάνεια αυξάνεται. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκάλυψη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να διερωτάται εάν ο διορισμός Σαλάτα έχει στόχο την απόκρυψη στοιχείων. Η EPPO συνεχίζει τις έρευνες και αναμένονται νέες δικαστικές εξελίξεις, καθώς η υπόθεση θεωρείται μία από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.