Αναδρομικά μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έως τον Ιούλιο του 2020 και κερδίσουν στα δικαστήρια προβλέπει η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου ενώ το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει πως δεν θα γίνει οριζόντια ρύθμιση για όλους.
Μετά από δέκα μήνες αναμονής, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αποφάνθηκε χθες Τετάρτη, ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει ποια απόφαση πρέπει να υπερισχύσει: αυτή του Αρείου Πάγου, ο οποίος το 2023 έκρινε συνταγματική την κατάργηση των Δώρων, ή εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο το 2015 έκρινε ότι η κατάργηση των Δώρων ήταν αντισυνταγματική.
Στην πράξη, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι δύο αποφάσεις δεν είναι αντίθετες μεταξύ τους, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική σύγκρουση. Αυτό συμβαίνει επειδή ο Άρειος Πάγος αποφάσισε για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου οι συνταξιούχοι λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις από ΝΠΙΔ, ενώ το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση για όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 370.000 συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη πριν την ψήφιση του νόμου Βρούτση το 2020 συνεχίζουν να δικαιούνται τα αναδρομικά τους για το 11μηνο, από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με αυτή του την κρίση οδηγεί στην αναβίωση των αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, και κατά συνέπεια αναδρομικά χρήματα θα λάβουν μόνον όσοι συνταξιούχοι δημοσίου τομέα είχαν προσφύγει μέχρι τις 21/7/2020 στα διοικητικά δικαστήρια για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις το επίμαχο 11μηνο. Ωστόσο, όσοι συνταξιούχοι δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μέχρι την ορισθείσα ημερομηνία, δεν καλύπτονται από την απόφαση και δεν θα λάβουν χρήματα.
Νομικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι οι περισσότεροι συνταξιούχοι έχουν ήδη δικαιωθεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και περιμένουν να λάβουν τα αναδρομικά για το 11μηνο αν και δεν αποκλείεται η καταβολή τους να καθυστερήσει έως και δύο ή τρία χρόνια.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Κερδισμένοι από την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου είναι μόνο οι 370.000 συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη πριν από τον Ιούλιο του 2020, δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος Βρούτση, ο οποίος πλήρωσε τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων σε όλους, αλλά ταυτόχρονα όρισε ότι όσοι συνταξιούχοι τα εισπράξουν αποσβένουν τις διεκδικήσεις τους για τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις.
Αυτοί οι συνταξιούχοι είναι οι μόνοι που συνεχίζουν να έχουν ενεργές διεκδικήσεις. Παρόλα αυτά, το πιο πιθανό είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα για να λάβουν τα αναδρομικά τους, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο για μια γενική πληρωμή σε όλους τους συγκεκριμένους συνταξιούχους.
Οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει δικαιούνται:
• 800 ευρώ από τα κομμένα δώρα και επιδόματα 1 έτους στις κύριες συντάξεις
• Δυο επικουρικές συντάξεις από τα κομμένα δώρα και επιδόματα των επικουρικών
• Τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων για το 11μηνο
Χαμένοι είναι όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, δηλαδή, 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι που δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι τον Ιούλιο του 2020. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θεωρείται απίθανο η κυβέρνηση να επεκτείνει το δικαίωμα σε όλους, καθώς το δημοσιονομικό κόστος είναι υπέρογκο και ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ.
Οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος, για τους οποίους έκρινε τελεσίδικα το ΑΕΔ ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι ισχυρή, συνεπώς οι περικοπές των επικουρικών τους είναι συνταγματικές και δεν δικαιούνται αναδρομικά.