Η ένταξη του Ζαγορίου στην Unesco, από μόνη της δεν αρκεί, ούτε για την διάσωση, ούτε για την ανάδειξη της περιοχής.
Πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα, γενναία μέτρα και χρηματοδοτήσεις από το κράτος. Το ειδικό πολιτιστικό τέλος που θεσπίζεται, από μόνο του δεν αρκεί.
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος κατέθεσε συγκεκριμένα αιτήματα κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Με την εγγραφή του Ζαγορίου ως πολιτιστικό τοπίο στο κατάλογο τις UNESCO, ο Δήμος η Περιφέρεια όσο και η πολιτεία, έχουμε την υποχρέωση να διατηρήσουμε να συντηρήσουμε και να εξασφαλίσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν το Ζαγόρι ως μοναδικής αξίας πολιτιστικό αγαθό.
Πρέπει να φροντίσουμε και να εκπονήσουμε στρατηγικό σχέδιο για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ζαγορίου» ανέφερε.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν πόροι με θεσμοθετημένες χρηματοδοτήσεις ώστε:
1. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή για Έργα προστασίας, αποκατάστασης, διαμόρφωσης και συντήρησης μνημείων, όπως τα γεφύρια μας, οι Εκκλησίες, τα Μοναστήρια μας κλπ., σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς.
2. Να χρηματοδοτηθεί με πόρους ο Δήμος μας, για την αποκατάσταση και συντήρηση των παραδοσιακών καλντεριμιών, που δεν περιλαμβάνεται σε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο.
3. Να χρηματοδοτηθούν για την διάσωση των δασών μας οι διαχειριστικές μελέτες και τα μέσα πυρασφάλειας, πυρανίχνευσης κλπ. για να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον .
4. Να θεσμοθετηθεί πρόγραμμα «Διατηρώ» για τα δημοτικά όσο και για τα ιδιωτικά κτίρια, όπου η συντήρηση και αποκατάστασή τους είναι δυσβάσταχτη για τον δήμο με την πενιχρή οικονομική του δυνατότητα, όσο και για τους ιδιώτες.
Ο κ. Σουκουβέλος υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη στελέχωσης του δήμου με προσωπικό εξειδικευμένων προσόντων και την ανάγκη διαρκούς στήριξης από την πολιτεία.