Μία ακόμη σοβαρή παράμετρος της κατάστασης που επικρατεί στις συνοριακές περιοχές αναδείχθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά την συζήτηση για το κλείσιμο των στρατοπέδων. Κι αυτή αφορά την μεγάλη συρρίκνωση της αστυνομικής παρουσίας. Αστυνομικά Τμήματα αποδεκατισμένα, Συνοριακά Τμήματα που υπολειτουργούν. Ένα περιπολικό μόλις για εξήντα χιλιόμετρα μεθοριακής γραμμής.. Με ότι αυτό συνεπάγεται.. Με χωριά εγκαταλειμμένα, με λιγοστούς ανθρώπους που νιώθουν πιο ανασφαλείς από ποτέ..
Μπορεί η παράνομη μετανάστευση, θέμα που επέβαλλε την δεκαετία του ενενήντα την ίδρυση του σώματος συνοριακών φυλάκων, να εξέλειπε όμως δεν είναι όλα ρόδινα στις ακριτικές επαρχίες των Φιλιατών, του Πωγωνίου και της Κόνιτσας..
Στα σύνορα του Νομού Ιωαννίνων υπάρχουν σε λειτουργία μόλις τέσσερα στρατιωτικά φυλάκια. Στην Κακαβιά, στους Δρυμάδες, στο Μολυβδοσκέπαστο και στο Πληκάτι.. Η παρουσία του στρατού δηλαδή είναι εξαιρετικά περιορισμένη..
Αποδεκατισμένες όμως είναι και οι αστυνομικές υπηρεσίες.
«Η αστυνομική δύναμη είναι κάτω από την μισή από αυτή που προβλέπεται. Δεν βγαίνουν υπηρεσίες.. Βγαίνει ένα περιπολικό για εξήντα χιλιόμετρα, από το Λια Θεσπρωτίας ως τον Βοϊδομάτη..» ανέφερε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης για να συμπληρώσει ότι οι κάτοικοι νιώθουν ανασφαλείς.. «Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα»…
Ο Δήμαρχος Φιλιατών διατέλεσε για πολλά χρόνια μάχιμος στην Ελληνική Αστυνομία. Μάλιστα είχε την διοίκηση του σώματος συνοριοφυλάκων στην Θεσπρωτία. Στους διακόσιους ανερχόταν τα πρώτα χρόνια.. Σήμερα ούτε οι στοιχειώδεις περιπολίες.
«Σας μιλάω σαν ένας απλός πολίτης ενός τόπου όπου οι άνθρωποι χαμογελάνε δύσκολα. Οι καταστάσεις που διαμορφώνονται είναι τραγικές. Είναι ζήτημα αν βγαίνει ένα περιπολικό και σε δυο τρία χρόνια δεν θα υπάρχει κανένας», ανέφερε ο κ. Βασίλης Τζίγκος. Υπογράμμισε την ανάγκη προσλήψεων συνοριακών φυλάκων καθώς ακολουθούν κύματα συνταξιοδοτήσεων.
Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνου Κίτσιου, αστυνομικού και συνδικαλιστή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων.
Όπως είπε τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης υφίστανται μόνο στα χαρτιά καθώς οι συνοριακοί από το 2009 ενσωματώθηκαν στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας ως αστυνομικοί υπάλληλοι γενικών καθηκόντων. Έτσι μπορεί να βρεθούν στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, τον Έβρο ή τα νησιά του Αιγαίου.. Στην καλύτερη περίπτωση θα ασχολούνταν με μέτρα τάξης στην πόλη, με το γήπεδο, την τροχαία ή όπου αλλού παραστεί ανάγκη.
«Είναι λίγοι οι αστυνομικοί που έχουν μείνει στα σύνορα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Κι αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα.