Δύο αιτήματα από ομάδες παραγωγών έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να καταχωρηθούν οι ονομασίες «Σαρδέλα Αμβρακικού» και «Γαρίδα Αμβρακικού- Γάμπαρη Αμβρακικού».
Πρόκειται για δύο εκλεκτά αλιεύματα που διεκδικούν θέση στο μητρώο των προστατευόμενων προϊόντων.
Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία και η επιχειρηματικότητα εντός των ορίων της παράκτιας ζώνης του Αμβρακικού Κόλπου, ενισχύοντας έτσι το εισόδημα των παραγωγών.
Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Γεωπονίας Άρτας, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, η σαρδέλα Αμβρακικού περιέχει 1003 πρωτεΐνες, με τις 56 να έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις σαρδέλες του Ιονίου και του κόλπου της Καλλονής.
Αντίστοιχα, η γαρίδα του Αμβρακικού έχει 347 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σ’ αυτή, ενώ οι 22 έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά.
Κατά των αιτήσεων καταχώρισης έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση μέχρι και την 25/04/2025 φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην Ελληνική επικράτεια.
Σημειώνεται ότι οι ενιστάμενοι δύνανται να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τους σχετικούς φακέλους μετά από σχετική αίτησή τους προς την αρμόδια υπηρεσία (Τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της Δ/νσης Συστημάτων Ποιότητας & Βιολογικής Γεωργίας της Γενικής Δν/σης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ).