Σύνοδος ΤΕΙ: Διαφωνίες με την «Αθηνά»

TEI HPEIROY

TEI HPEIROYΗ Σύνοδος διαπίστωσε ομόφωνα ότι η τελευταία μορφή του Σχεδίου Αθηνά, όπως αυτή παρουσιάστηκε ως μηχανογραφικό δελτίο για τους εισακτέους στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν συμβάλλει στην εκπλήρωση των καταστατικών σκοπών των ΤΕΙ, επειδή:

•         Δεν τηρήθηκαν οι επιβεβλημένες ακαδημαϊκές και νόμιμες διαδικασίες.

•         Δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος και διαβουλεύσεις με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και είναι βέβαιο ότι αγνοήθηκαν οι γνωμοδοτήσεις της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτές ουδέποτε δημοσιοποιήθηκαν. •         Περιλαμβάνει πλήθος εσωτερικών αντιφάσεων και σε μικρό μόνο βαθμό εξυπηρετεί τη λειτουργία των ΑΕΙ. Περισσότερο εξυπηρετεί τοπικά αιτήματα αγνοώντας στις περισσότερες περιπτώσεις τις προτάσεις των Ιδρυμάτων μας που έχουν ληφθεί από τα νενομισμένα συλλογικά τους όργανα με ακαδημαϊκά κριτήρια.

 

•         Είναι εμφανές ότι μειώνει το επίπεδο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και περιορίζει εκτεταμένα και μονομερώς τα ΤΕΙ.

•         Αγνοεί ουσιαστικά τις εξωτερικές αξιολογήσεις των Τμημάτων ΤΕΙ με τις οποίες προτείνεται η επέκταση του ρόλου τους και η σύνδεσή τους με την παραγωγή.

Για τους λόγους αυτούς η Σύνοδος απορρίπτει το σχέδιο Αθηνά, γιατί κύρια πλήττει την σύγχρονη, ουσιαστική και οικονομικά αποδοτική συνιστώσα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η προωθούμενη μορφή του σχεδίου Αθηνά, παρά τους διακηρυγμένους στόχους, δεν οδηγεί σε περιορισμό των δαπανών αλλά αντίθετα σε μεγέθυνσή τους, γεγονός που συνδυαζόμενο με τον περιορισμό των χρηματοδοτήσεων οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας. Η Σύνοδος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει για την εξασφάλιση των πόρων και ιδιαίτερα του Εκπαιδευτικού Προσωπικού το οποίο απειλείται με μείωση κατά 90%. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαπιστωθεί η απόλυτη αδυναμία λειτουργίας των Ιδρυμάτων μας από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Η πραγματικότητα που δημιουργείται σήμερα για τη λειτουργία του θεσμού των ΤΕΙ, με την επαναλαμβανόμενη τοποθέτηση του Υπουργείου, του ΤΕΕ κ.ά. περί επαναφοράς τους στην αρχική αποστολή τους, οδηγεί σε ακύρωση της πολύχρονης ακαδημαϊκής τους εξέλιξης και της προσφοράς τους στην ελληνική κοινωνία και την αγορά εργασίας. Αυτά είναι έντονα απογοητευτικά για τους ακαδημαϊκούς μας δασκάλους και τις χιλιάδες των φοιτητών και των αποφοίτων μας και έρχονται σε αντίθεση τόσο με τα πορίσματα των εξωτερικών αξιολογήσεων των τμημάτων μας που αγνοήθηκαν παντελώς από την πολιτεία, όσο και με την ανοδική πορεία που επιδεικνύουμε, σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά δεδομένα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Προγράμματα Σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης με 4 έτη σπουδών στην Ευρώπη αντιστοιχούν στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και εδώ στην Πατρίδα μας δημιουργούμε προϋποθέσεις ακύρωσης ακαδημαϊκών κατακτήσεων και υποβάθμισης ρόλων, ενώ χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοί μας εξακολουθούν να αγωνιούν για τη μη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.

Οι εξωτερικοί αξιολογητές και η ΑΔΙΠ διατυπώνουν τεκμηριωμένες γνώμες για ενίσχυση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε ειδικότητες και πτυχία Ανώτατης Εκπαίδευσης που έχουν απήχηση στην αγορά εργασίας και για μείωση του αριθμού αποφοίτων πολλών πανεπιστημιακών θεωρητικών ειδικοτήτων. Το ΑΘΗΝΑ κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Αν όντως δεν είναι στις προθέσεις της Πολιτείας να συρρικνώσει το θεσμό των ΤΕΙ και να οδηγήσει σύντομα στο κλείσιμο του μεγαλύτερου μέρους τους ενισχύοντας την ιδιωτική εκπαίδευση, ας το αποδείξει εμπράκτως σήμερα, επιβεβαιώνοντας και τη στόχευση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ περί δημιουργίας θυλάκων αριστείας κ.ά.. Εκεί που αποδεδειγμένα υφίστανται σε τμήματα ΤΕΙ οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, να θεσμοθετηθεί στα ΤΕΙ η λειτουργία τρίτου κύκλου σπουδών.

Καταληκτικά, με τις μέχρι τώρα μορφές του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ και τις αθέμιτες παρεμβάσεις στη λειτουργία μας, πολλά Ιδρύματα βρίσκονται σε έντονες κινητοποιήσεις. Η τελευταία μορφή του ΑΘΗΝΑ μαζί με τη έλλειψη πόρων και ιδιαίτερα εκπαιδευτικού προσωπικού, οδηγούν τα ΤΕΙ σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το Υπουργείο Παιδείας καλείται, λοιπόν, να αποσύρει το προωθούμενο Σχέδιο ΑΘΗΝΑ, για να ξεκινήσει ορθολογικά η αναδιάταξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ουσιαστική συμμετοχή των ΑΕΙ σε διαβούλευση με ακαδημαϊκά κριτήρια.