Εξέλιξη η οποία θα σημαδέψει την περιοχή για τα επόμενα πολλά χρόνια αποτελεί αυτή της κατάργησης της Αρχιτεκτονικής Σχολής Ιωαννίνων που αποτελεί και ταφόπλακα στην ίδρυση του Πολυτεχνείου. Ενός Πολυτεχνείου που τελικά το ελληνικό κράτος το κάνει πράξη…. Όχι όμως στα Γιάννινα αλλά στην Κοζάνη.
Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Παιδείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως τουλάχιστον έχουν μεταφερθεί στα Γιάννινα και το κοινό αίτημα όλων των φορέων της Ηπείρου, η τελική ανάγνωση του Σχεδίου Αθηνά, είναι εξαιρετικά πικρή.
Το κλίμα στο χώρο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας είναι πολύ βαρύ ενώ εκκωφαντική είναι η σιωπή των περισσοτέρων εκπροσώπων του τόπου. Να σημειωθεί ότι οι μοναδικές αντιδράσεις που καταγράφονται μέχρι τώρα είναι από τον βουλευτή Μιχάλη Κασσή, ο οποίος έκανε μία δημόσια δήλωση και από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιος ο οποίος απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό και ζητά άμεση σύγκλιση της ΠΕΔ ώστε να συζητηθούν τα θέματα αυτά.
Το παρασκήνιο κάνει λόγο για πολύ έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από τον βουλευτή Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλο προς τον Υπουργό Παιδείας ώστε να διασφαλιστεί η ίδρυση Πολυτεχνείου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, πράγμα που τελικώς συνέβη. Και φυσικά ουδείς μπορεί να καταλογίσει ευθύνες στον Κοζανίτη βουλευτή, επειδή υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του τόπου του αλλά μπορεί να το συγκρίνει με την αδράνεια ή τις μεμονωμένες κι αναποτελεσματικές εν τοις πράγμασι κινήσεις των Ηπειρωτών βουλευτών.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναμένεται να αντιδράσει στην εξέλιξη αυτή με το τελευταίο όπλο που του έχει απομείνει. Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Θα ζητήσουμε την αλλαγή έστω και τώρα. Υπάρχει χρόνος. Αλλιώς θα φτάσουμε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας διότι θεωρούμε ότι οι αλλαγές που έγιναν δεν πληρούν κανένα από τα κριτήρια που είχε θεσπίσει το υπουργείο Παιδείας», δήλωσε ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Ο κ. Αλμπάνης καυτηρίασε την ασυνέπεια της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας ότι η τελική μορφή του Προεδρικού Διατάγματος δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είχε δεσμευτεί ο Υπουργός απέναντι όχι μόνο στην Πρυτανεία αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Οι δεσμεύσεις ήταν ρητές και μιλούσαν για διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και μελλοντική ίδρυση Πολυτεχνείου. Εμείς δεν ζητήσαμε νέα τμήματα αλλά να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα. Αντ’ αυτού είδαμε την Πολυτεχνική να πηγαίνει αλλού, να καταργείται η Αρχιτεκτονική και η Πληροφορική να μην γίνεται Μηχανικών Πληροφορικής. Πράγματα δηλαδή ακατανόητα».
Τα τμήματα τα οποία έχουμε άμεσες συνέπειες από τις αλλαγές που επέρχονται αναμένεται να τοποθετηθούν μέσω των Γενικών Συνελεύσεων που θα γίνουν ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Σύγκλητος προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.