Το χορευτικό στο υπαίθριο της ΕΗΜ

DHMOS XOREYTIKOΤην 15η συνεχόμενη ετήσια θεματική μουσικοχορευτική παραγωγή του πραγματοποιεί το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013 στις 9 το βράδυ, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων στο Υπαίθριο Θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.

Συμμετέχοντας στο επετειακό κλίμα των «100 χρόνων από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων» η φετινή θεματολογία του Χορευτικού Συγκροτήματος του Πνευματικού Κέντρου του εορτάζοντος Δήμου θα έχει τον ίδιο τίτλο με αυτό των ετήσιων εκδηλώσεών του.

Τα 16 επιμέρους τμήματα με τους άνω των 250 χορευτών όλων των ηλικιών, που το απαρτίζουν, θα παρουσιάσουν την 22η θεματική ενότητα, στην 29η χρονιά της ιστορίας τους,  που κύρια χαρακτηριστικά της είναι η πολυσχιδής δραστηριότητα σε διαφόρους τομείς, όπως η διοργάνωση μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων, συναυλιών και φεστιβάλ και ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς παραστάσεων για ελληνικό συγκρότημα για τις οποίες έχουν επαινεθεί και βραβευτεί. Τα τραγούδια και οι χοροί της φετινής παραγωγής, που θα έχουν κατά κύριο λόγο στην Προεπαναστατική περίοδο, την Απελευθέρωση και τα Νεότερα χρόνια της θρυλικής πόλης, θα εναλλάσσονται  με τραγούδια ιστορικού περιεχομένου της Ελλάδας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια από τις πέντε φετινές διοργανώσεις του Τμήματος (ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς για μια χρονιά στην Ελλάδα και κάτι που έχει επαναληφθεί πολλές φορές) μαζί με το «1ο φεστιβάλ τσίπουρου», τα «Ίχνη και Βήματα για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων» σε συνεργασία με το 8ο Δημοτικό Σχολείο, την τιμητική συναυλία για τον Γρηγόρη Καψάλη και το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών που ακολουθεί σε 8 μόλις ημέρες μετά την εκδήλωση (1/7/2013).

Την καλλιτεχνική ευθύνη της εκδήλωσης, όπως και την εκμάθηση των χορών και τραγουδιών που την συνθέτουν, έχουν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης.

Τη μουσική συνοδεία οι: Κώστας Βέρδης (κλαρίνο), Σπύρος Μπέλλος (τραγούδι), Διαμαντής Παπαναστασίου (κρουστά), Σαράντης Δράμαλης (τρομπέτα), Λάμπρος Τσόκας (βιολί).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σύντομο ιστορικό

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1984.

Στις πολυεπίπεδες δράσεις του συγκαταλέγονται περίπου 500 παρουσίες στην Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης, Αφρικής, Αμερικής και Ασίας, η διοργάνωση 15 ετησίων θεματικών μουσικοχορευτικών  παραγωγών, 7 σεμιναρίων παραδοσιακών χορών,  5 συναυλιών με ειδική θεματολογία, 8 θεματικών συμπαραγωγών με άλλα συγκροτήματα των Ιωαννίνων και της χώρας και πολλών παράλληλων εκδηλώσεων.

Η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης και του χρυσού κυπέλλου στο χορό και της τρίτης στο τραγούδι, σε διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ στη Λιθουανία, το οποίο τελούσε σε λειτουργικές σχέσεις με την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Δεκάδες φορές παρουσιάστηκε ενώπιον των εκάστοτε Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρωθυπουργών και παραστάσεις του προβλήθηκαν από όλους σχεδόν τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας και δορυφορικής εμβέλειας.

Οι άνω των 250 μαθητές-χορευτές όλων των ηλικιών, διδάσκονται και έχουν παρουσιάσει πάνω από 450 χορούς 30 περίπου περιοχών της στεριανής και νησιώτικης Ελλάδας, 170 τραγούδια ερμηνευμένα από τους ίδιους ενώ έχουν αναπαραστήσει 40 έθιμα και δρώμενα.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων είναι ο κ. Μωυσής Ελισάφ.

Υπεύθυνοι διδασκαλίας και σκηνικής παρουσίασης των Τμημάτων είναι οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού κκ Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης.