Η Κομισιόν ανοίγει την ατζέντα του ΕΣΠΑ

ESPA_DROMOSΣτις 22-23 Νοεμβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες με­ταβαίνουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρουν μέρος σε άλλη μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επιστολή της περιγράφει τις προτεραιότητες τις οποίες θα ήθελε να συγχρηματοδοτήσει την περίοδο 2014 – 2020.

Ο στόχος ιτούτη τη φορά είναι να καταλήξουν, μεταξύ άλλων, και σε μια συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επταετίας 2014-2020, έναν προϋπολογισμό από τον οποίο θα εξαρτηθεί άμεσα και το ύψος των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) της επόμενης προγραμματικής περιόδου για την Ελλάδα.

Υποκύπτοντας σε πιέσεις χωρών, όπως κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, παρουσίασε προ ημερών ένα προσχέδιο προϋπολογισμού με σημαντικά μειωμένα κονδύλια για την πολιτική συνοχή (ύψους 236 με 280 δισ. ευρώ, ενώ η πρόταση της κυπριακής Προεδρίας έκανε λόγο για 309 δισ. ευρώ). Στην πράξη, εάν βέβαια περάσει, αυτό πρόκειται να μεταφραστεί σε λιγότερα χρήματα και για την Ελλάδα, η οποία, από εκεί που ήταν να πάρει 12 δισ. ευρώ, θα λάβει τελικώς 11,2 δισ. (συγκριτικά, για το προηγούμενο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, είχαν εγκριθεί 20,4 δισ. ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα εν λόγω χρήματα «πρέπει να αξιοποιηθούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ», όπως τονίζει, άλλωστε, και ο ίδιος ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έγγραφό της προς τις ελληνικές αρχές, προφανώς αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης του Ελληνα ασθενούς, προτείνει «έναν περιορισμένο αριθμό προτεραιοτήτων που θεωρεί περισσότερο σημαντικές για την περίοδο 2014-2020», με στόχο τη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Οι εν λόγω προτάσεις συμπεριλαμβάνονται σε έγγραφο της Κομισιόν με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2012 και τίτλο «Θέση των Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης (Partnership Agreement) και των προγραμμάτων για την Ελλάδα της περιόδου 2014-2020».

Οι κλάδοι

Η Επιτροπή προτείνει την επικέντρωση των επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς με καλές εξαγωγικές προοπτικές, όπως γεωργία, ενέργεια, φαρμακευτικά προϊόντα.

Μεγάλα έργα

Σε πρώτο πλάνο τίθενται ο εκσυγχρονισμός των οδικών και ενεργειακών δικτύων, των μεταφορών και η διαχείριση αποβλήτων.

Οι στρατηγικοί στόχοι

Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγο για την ανάγκη δρομολόγησης και εφαρμογής μεσοπρόθεσμων στρατηγικών με τρεις βασικούς στόχους: τη δημιουργία ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου, τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης και τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ