Τελικά δεν μάθαμε από…. ΕΣΠΑ

ESPA1Το… όπλο του ΕΣΠΑ με τα αναξιοποίητα κοινοτικά κονδύλια 14,2 δισ. ευρώ καλείται να ρίξει η κυβέρνηση στη μάχη κατά της ύφεσης και της επανόδου της ελληνικής οικονομίας στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Πρόκειται για χρήματα τα οποία η χώρα μας δεν έχει ακόμη απορροφήσει. Μέχρι τώρα έχει «αντλήσει» από τα ταμεία των Βρυξελλών περίπου 9,7 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 23,9 δισ. ευρώ που αφορούν την περίοδο 2007-2013.

Σύμφωνα με τις ενέργειες του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη, προχωρούν οι διαδικασίες για την άρση των διοικητικών εμποδίων και σε συνδυασμό με την ανακεφαλαίωση των τραπεζών υπάρχει η φιλοδοξία της διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, αλλά και έργων υποδομών.

Μέσα από το ΕΣΠΑ έχουν επιλεχθεί μαζί με την Ομάδα Κρούσης της ΕΕ 181 έργα προτεραιότητας, ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Γι’ αυτά έχουν τοποθετηθεί μάνατζερ, ώστε να ξεκολλήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Ταυτόχρονα, λόγω της χαμηλής απορρόφησης τομεακών προγραμμάτων, όπως αυτά της «ψηφιακής σύγκλισης» και της «διοικητικής μεταρρύθμισης», μεταφέρονται κονδύλια ύψους 1,1 δισ. ευρώ για την προκήρυξη προγραμμάτων ενίσχυσης επιχειρήσεων και ανέργων.

Το Εθνικό Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) ετοιμάζει επίσης προγράμματα χρηματοδότησης μαζί με τις τράπεζες ύψους 1 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις.

Επιπλέον, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν εκταμιευτεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρήματα 450 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν στις ελληνικές τράπεζες για να διαθέσουν κεφάλαια κίνησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συνολικά αναμένονται 2,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση και δανειοδότηση μικρομεσαίων βιώσιμων επιχειρήσεων μέσα από στοχευμένες δράσεις, ώστε τα χρήματα αυτά να επενδυθούν στην πραγματική οικονομία.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Ανάπτυξης με νομοσχέδια που αφορούν τις στρατηγικές επενδύσεις και τον επενδυτικό νόμο επιδιώκει στην πρώτη περίπτωση να απλοποιήσει διαδικασίες ώστε να δουλέψει πιο γρήγορα ο θεσμός του φαστ τρακ, σε αντίστοιχη λογική κινούνται και οι αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο. Σκοπός είναι να είναι ανοιχτός για την ενίσχυση επενδύσεων σχεδόν όλο τον χρόνο, ενώ έμφαση θα δοθεί στις επιδοτήσεις.

Πάντως, πέντε κεντρικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας κι άλλοι οκτώ «αναδυόμενοι αστέρες», συνολικά 13, μπορούν να αποτελέσουν τους πυλώνες ανάπτυξης. Σύμφωνα με μελέτη της McKinsey & Company, μέχρι το 2016 αν υλοποιηθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την απελευθέρωσή τους μπορούν να προσφέρουν 21 δισ. ευρώ προστιθέμενη αξία στην οικονομία και 240.000 θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ