Αγωνίες και προβληματισμούς για την υλοποίηση της νέας προγραμματικής περιόδου ανέδειξε η Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε με μοναδικό αντικείμενο το νέα ΕΣΠΑ.
Αγωνίες και προβληματισμούς, με διαφορετικές αφετηρίες αλλά με κοινό άξονα. Κι ο άξονας δεν είναι άλλος από τις προτεραιότητες και τα έργα που θα προταθούν για υλοποίηση τα επόμενα χρόνια καθώς τα χρήματα του ΕΣΠΑ φαίνεται πως είναι τα μόνα σίγουρα για όλους.
Η Επιτροπή Διαβούλευσης βέβαια, συνεδρίασε αφού το πρόγραμμα έχει εγκριθεί ήδη από το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και από την Κυβέρνηση και την Κομισιόν. Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι προτάσεις και οι σκέψεις είχαν περισσότερο…φιλολογικό και λιγότερο πρακτικό χαρακτήρα.
Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να φέρει στην Ήπειρο 475 εκατομμύρια ευρώ.
Το βασικό του χαρακτηριστικά είναι τα περιορισμένα κονδύλια για έργα υποδομής, όπως για παράδειγμα τα οδικά δίκτυα. Η μερίδα του λέοντος κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, θα κατευθυνθεί σε αυτό που ονομάζεται «έξυπνη εξειδίκευση», γεγονός που κάνει τα πράγματα εξαιρετικά πιο δύσκολα από ότι τα προηγούμενα χρόνια.
Διαρθρώνεται σε επτά άξονες, εκ των οποίων οι πέντε είναι ουσιαστικοί καθώς οι άλλοι δύο αφορούν σε τεχνική βοήθεια.
– Ο πρώτος άξονας του προγράμματος με προϋπολογισμό 43,1 εκατομμύρια αφορά στην ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας με ανάπτυξη της καινοτομίας και περιλαμβάνει την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων.
– Ο δεύτερος άξονας, με προϋπολογισμό 130,8 εκατομμύρια αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.
– Ο τρίτος άξονας, με προϋπολογισμό 73,3 εκατομμύρια αφορά στην ενίσχυση υποδομών στον τομέα των μεταφορών.
– Ο τέταρτος άξονας, με προϋπολογισμό 28,9 εκατομμύρια αφορά στην ενίσχυση των υποδομών εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας, με βασικές κατευθύνσεις την καταπολέμηση της φτώχειας και τις επενδύσεις στην εκπαίδευση.
– Ο πέμπτος άξονας, με προϋπολογισμό 41 εκατομμύρια αφορά στην ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση των διακρίσεων.
Όσο για τα ζητούμενα του νέου ΠΕΠ συνοψίζονται:
να ενισχύσει την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα,
να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε προϊόντα και υπηρεσίες και
να υλοποιήσει το όραμα για μια ευέλικτη, πολυσυλλεκτική και εξωστρεφή οικονομία με διακριτή τοπική ταυτότητα και προοπτική αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός στηρίζεται σε τέσσερεις πυλώνες- πόλους σχεδιασμού:
1) τον Πρωτογενή τομέα και τον Αγροβιοδιατροφικό τομέα,
2) την Βιομηχανία της εμπειρίας για τον τουρισμό & πολιτισμό (Δημιουργική βιομηχανία),
3) την Νέα Επιχειρηματικότητα σε συνεργασία με τους ερευνητικούς & ακαδημαϊκούς φορείς της περιοχής (ΑΕΙ – ΤΕΙ – κλπ) και
4) την Υγεία (ιατρικός τουρισμός) & την Ευεξία (ιαματικός τουρισμός).
{jathumbnail off}