Περίπου 20-25 εκατ. τουρίστες ετησίως θα μπορούσε να υποδέχεται σε μια τετραετία από σήμερα η Ελλάδα, αν προωθηθούν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις και στόχοι, ενώ η κρουαζιέρα θα συμβάλει καθοριστικά στις αφίξεις, ιδίως μετά την πλήρη άρση του καμποτάζ, που αναμένεται το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2012, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, στην 27η διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Νικητιάδης διευκρίνισε, πάντως, ότι το ζήτημα της πλήρους άρσης του καμποτάζ ανήκει στην αρμοδιότητα του νέου υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα Ναυτιλίας, οπότε, όπως είπε, ο ίδιος είναι σε θέση να κάνει μόνο εκτιμήσεις.
Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο νέος υφυπουργός, μιλώντας σε σύσκεψη για θέματα κρουαζιέρας στον ΟΛΠ, είπε πως ο συγκεκριμένος τομέας θα είναι σε πρώτη προτεραιότητα το επόμενο τρίμηνο για την κυβέρνηση.
«O προηγούμενος νόμος άρει το καμποτάζ, αλλά με μερικό τρόπο. Ο νόμος αυτός είχε μια φιλοδοξία, που ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί, καθώς είναι προφανές ότι έχουν γίνει μόνο τρεις σχετικές συμβάσεις. Άρα θα εξετάσουμε μία πιο ευέλικτη πολιτική. Είχα ήδη μία πρώτη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Μ.Χρυσοχοΐδη και έχουμε συμφωνήσει στα βήματα, ώστε να είμαστε πολύ γρήγοροι» τόνισε.
Κατά τον κ. Νικητιάδη, η κρουαζιέρα είναι ίσως «η επόμενη μεγάλη πρόκληση» για τον ελληνικό τουρισμό: «Αν κάνουμε ό,τι πρέπει, όπως 25-30 μεγάλες προβλήτες ανά την Ελλάδα για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, η κρουαζιέρα μπορεί να προσθέσει 4% στο ΑΕΠ».
Όπως είπε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, μόνο η εταιρεία κρουαζιέρας Royal Caribbean θα μπορούσε να φέρει 750.000 επιβάτες στο Ηράκλειο, σε μια τριετία, αν προχωρούσε η άρση του καμποτάζ.
Σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη, το 2011 εξελίχθηκε τελικά στην καλύτερη τουριστική χρονιά της ιστορίας της Ελλάδας, με τον τουρισμό να προσθέτει στο ΑΕΠ 1,5%, με μόλις το 1/3 των δαπανών προβολής, σε σχέση με το 2009 (σ.σ. όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Γεώργιος Κολέτσος, το ποσόν που τελικά ζητά ο Οργανισμός για την καμπάνια προβολής το 2012 ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ).
Ο κ. Νικητιάδης γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι πολύ σύντομα αναμένεται να υπογραφεί και με την Olympic Air συμφωνία προβολής του visitGreece.gr, αντίστοιχη με εκείνη που υπάρχει ήδη με την Aegean Airlines.
Πολύ θετικά θα μπορούσε να εξελιχθεί και το 2012, δεδομένου ιδίως ότι -σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη- η καλή πορεία του 2011 δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της πτώσης των τουριστικών αγορών της Β.Αφρικής (κυρίως Αίγυπτου και Τυνησίας), από τις οποίες η Ελλάδα δεν πήρε τελικά τόσο σημαντικό μερίδιο, όπως υποστήριξε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης προσέγγισης αγοράς αποτελεί -σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη- η περίπτωση της Ρωσίας, όπου χάρη σε ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, ο τουρισμός προς Ελλάδα αυξήθηκε από 170.000 άτομα το 2009 σε 370.000 το 2010 και 650.000 φέτος, με προοπτική να φτάσει εύκολα το 1 εκατ. το 2012, αν η τάση συνεχιστεί.
Προανήγγειλε μάλιστα ότι ετοιμάζεται συμφωνία με Ρώσους τουριστικούς πράκτορες, ώστε να λειτουργούν οι ίδιοι ως visa centers για τους τουρίστες, που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα.
O κ. Νικητιάδης επισήμανε ακόμη ότι έτερη σημαντική πρόκληση είναι η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, που αν αναπτυχθεί σωστά, «μπορεί να λύσει τα προβλήματα συνολικά του ελληνικού τουρισμού». Πρόσθεσε ότι, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για ενεργοποίηση των ΟΤΑ, αλλά και να αξιοποιηθούν τα οικονομικά αποθέματα των ελληνικών περιφερειών για την τουριστική προβολή.