Η κρίση χρέους καθιστά την Ελλάδα πιο επικίνδυνη για τους επενδυτές, ακόμη και από χώρες όπως η Συρία, το Πακιστάν και το Καζακστάν. Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από έρευνα της αμερικανικής εταιρίας BDO (οικονομικοί, φορολογικοί σύμβουλοι και ορκωτοί ελεγκτές) που δημοσιεύεται σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Assosciated Press.
H έρευνα που γίνεται σε ετήσια βάση μεταξύ των CFOs (Οικονομικών Διευθυντών) σε όλο τον κόσμο έδειξε ότι η Συρία, παρόλο που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, είναι πιο ασφαλής από την Ελλάδα για επενδύσεις.
Αναλυτικότερα η έρευνα της BDO διαπιστώνει ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη είναι τόσο ισχυρή που μια χώρα του ευρώ θεωρείται πιο επικίνδυνη για να ιδρύσουν επιχειρήσεις από μία χώρα όπου ο μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.
Η ετήσια έρευνα αποκάλυψε ότι μόνο το Ιράν και το Ιράκ θεωρούνται πιο επικίνδυνες περιοχές από την Ελλάδα.
«Οι οικονομικοί διευθυντές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι σε χώρες της Νότιας Ευρώπης και διαπιστώνουν ότι οι επενδύσεις είναι τόσο επικίνδυνες όσο οι πολιτικά ασταθείς χώρες της Μέσης Ανατολής» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BDO Martin Van Roekel.
Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην ομάδα των 17 της ευρωζώνης η οποία βρίσκεται στο top 10 με τις πιο επικίνδυνες χώρες της έρευνας για επενδύσεις. Η Ισπανία βρίσκεται στη θέση με τον αριθμό 4.
Σύμφωνα με την έρευα, το 17% των οικονομικών διευθυντών των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, πιστεύει ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ριψοκίνδυνες , ενώ η Ισπανία θεωρείται ελαφρώς πιο ασφαλής με 14%.
Το 12% θεωρεί επικίνδυνο το Πακιστάν, 11% την Αίγυπτο και 10% το Καζακστάν. Μόνο το Ιράν και το Ιράκ θεωρούνται πιο ασταθείς χώρες, σε σχέση με την Ελλάδα.
Ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν τη δυσμενέστερη αντιμετώπιση και αγωνίζονται να πείσουν τους επιχειρηματίες να επενδύσουν, άλλες χώρες ευημερούν. Παρά τις πρόσφατες ενδείξεις επιβράδυνσης, η Κίνα θεωρείται η πιο ελκυστική χώρα, ακολουθούν από κοντά οι ΗΠΑ, ενώ στη δεκάδα βρίσκονται η Βραζιλία, η Ινδία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνολικά, η έρευνα από την BDO, διαπίστωσε ότι CFOs σε όλο τον κόσμο βρίσκουν πιο δύσκολο να ασκούν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.
Η έρευνα έγινε με ερωτήσεις σε 1.000 οικονομικούς διευθυντές μεσαίων επιχειρήσεων ανά τον κόσμο.