Σοβαρές παρενέργειες και στη λειτουργία εκατοντάδων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο προκαλεί η κρίση που πλήττει τη χώρα.
Συνολικά, στην Κύπρο δραστηριοποιούνται 1.600 ελληνικές επιχειρήσεις. Από αυτές, οι 1.000 μετέφεραν την έδρα τους εκεί την τελευταία τριετία, ενώ περισσότερες από 100 είναι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν σταθερή και πολυετή παρουσία στο νησί.
Οι άμεσες επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στην Κύπρο φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις κεφαλαίων που απειλούνται με μεγάλο “κούρεμα” αγγίζουν τα 5-6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια που βρίσκονται τόσο σε τρεχούμενους λογαριασμούς που καλύπτουν πάγιες ανάγκες των επιχειρήσεων -όπως οι μισθοδοσίες και οι προμήθειες πρώτων υλών- όσο και για μεσοπρόθεσμες καταθέσεις μέσω των οποίων τρέχουν επενδυτικά προγράμματα.
Ήδη, επιχειρηματικοί κύκλοι σε Κύπρο και Ελλάδα εκφράζουν φόβους για λουκέτα και σημαντικές απώλειες σε θέσεις εργασίας, ενώ άμεσες αναμένεται να είναι οι συνέπειες στον κλάδο των υπηρεσιών που συνδέονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Επιπρόσθετα, με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών για συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας ακόμη και σε ποσοστό 18% τα επόμενα 2 χρόνια και για εκτίναξη της ανεργίας, ήδη εκφράζονται φόβοι για κατάρρευση της κατανάλωσης που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση στους τζίρους και των ελληνικών θυγατρικών επιχειρήσεων.
Η επίπτωση πάντως θα ειναι ανάλογη με την συμμετοχή των θυγατρικών στα κέρδη των μητρικών εταιρειών. Δυσκολότερη και ακριβότερη θα είναι και η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανεισμό. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ελληνικές επιχιερήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί θα επιβαρύνονται και με το λεγόμενο ρίσκο της χώρας τόσο στον δανεισμό τους από τις αγορές όσο κι από τις τράπεζες.
Αρνητικές συνέπειες για τις ελληνικές επιχειρήσεις θα προκύψουν και από το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ ή της φορολογίας στα καύσιμα, μέτρα που δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στο μνημόνιο που θα κληθεί να υπογράψει η χώρα.
Πολλές είναι και οι ελληνικές επιχειρήσεις που διεκδίκησαν έργα από το κυπριακό Δημόσιο. Στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων της Κύπρου είναι συνολικά εγγεγραμμένες 4.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 414 δηλαδή το 10% είναι ελληνικές επιχειρήσεις, όταν το 2009 ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις 59.
Προβληματισμός για την κρίση στην κυπριακή οικονομία επικρατεί και στους Έλληνες εξαγωγείς, καθώς η Κύπρος κατέχει την 4η θέση, με το ποσοστό των εξαγωγών προς το νησί να αγγίζει το 4% του συνόλου των εξαγωγών, ενώ το 2012 προωθήθηκαν στην Κύπρο ελληνικά προϊόντα αξίας 1 δισ. ευρώ.