Αεροδρόμιο και λιμάνια θέλουν οι ξένοι

LIMANIΟι ξένοι επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αγορά στοιχείων ενεργητικού στην Ελλάδα, καθώς στοιχηματίζουν ότι η οικονομία της θα κινηθεί ανοδικά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξη που έδωσε στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC, ενώ τόνισε ότι αναμένει θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, για άλλες εταιρείες. Οι άνθρωποι στοιχίζονται για να αγοράσουν στοιχεία ενεργητικού. Δεν είχαμε αυτή την εμπειρία στο παρελθόν.

 

Την έχουμε τώρα, επειδή οι επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχει μόνο ανοδική δυναμική στη χώρα. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί έπειτα από μία μακρά περίοδο σχεδόν έξι ετών.

Στοιχηματίζουν ότι θα επιτύχουν». Συνεχίζοντας, ο υπουργός είπε: «Πολλοί τομείς της οικονομίας πηγαίνουν καλά. Ο τουριστικός τομέας πηγαίνει εξαιρετικά καλά φέτος. Είχαμε μεγάλη εισροή χρημάτων και πολλούς τουρίστες. Αναμένουμε να δούμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά στο τρίτο τρίμηνο».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα, ο υπουργός δήλωσε: «Το πρόγραμμα είχε οφέλη, με την έννοια ότι οι δανειστές ανάγκασαν την Ελλάδα να κάνει πράγματι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά, από ένα σημείο και έπειτα, αφού έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις – θυμίζω ότι η Ελλάδα ήταν στην πρώτη θέση για 2-3 χρόνια στην κατάταξη του ΟΟΣΑ για τις νέες μεταρρυθμίσεις- αυτές θα πρέπει να τις κάνει μόνη της η χώρα».

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για τις μεταρρυθμίσεις και ότι θα πρέπει ο κόσμος να τις ιδιοποιηθεί. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο κόσμος να δει χρήματα στο πορτοφόλι του. Πρέπει να συνδέσει τις μεταρρυθμίσεις με τα οφέλη της επικείμενης ανάπτυξης της οικονομίας».

Ερωτηθείς, αν οι Έλληνες αποδέχονται τις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός απάντησε: «Νομίζω, ναι. Είδαν τις τιμές των φαρμάκων να μειώνονται, να ανοίγουν τα καταστήματα τα Σαββατοκύριακα.

Ειλικρινά, οι Έλληνες ωρίμασαν ως άτομα. Συνέδεσαν τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις και άλλες παροχές με τη φορολογία τους. Τελικά ξέρουν πως αυτοί πρέπει να πληρώνουν για τις κρατικές δαπάνες. Αυτό είναι δείγμα μεγάλης ωριμότητας για έναν πληθυσμό που υποφέρει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ