Και τυριά υπάρχουν…. Και λεφτά υπάρχουν!!!

ONHL KOKAΌσα δεν παραδέχεται εδώ και μήνες η Διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ και με διαρροές και… αποκαλυπτικές εκ βαθέων συνεντεύξεις “κύκλων της διοίκησης” προσπαθεί να διαψεύσει, έρχονται να επιβεβαιώσουν οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της εταιρίας και αναμένουν την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης την Πέμπτη 20 Ιουνίου.

Οι οικονομικές αυτές καταστάσεις που φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κ. Ο’Niel, αποκαλύπτουν αυτά που οι αντιδρώντες στη μεταβίβαση ισχυρίζονται μήνες τώρα!

 

 

Και κυρίως ότι η ΔΩΔΩΝΗ χαρίστηκε και ουδείς έβαλε δραχμή, ευρώ ή ρούβλι για την αγορά της.

Επίσης καταρρίπτεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτό που επιχειρείται να καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες από τη Διοίκησης της εταιρίας ότι δηλαδή οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου της οφείλουν περί τα είκοσι εκατομμύρια από προκαταβολές που έχουν εισπράξει κι άρα αδίκως διαμαρτύρονται για καθυστερήσεις στις πληρωμές. Πρόκειται για μύθο που μπορεί να θέλουν να τον πλασάρουν για να διασκεδάσουν τις δυσμενείς εντυπώσεις από το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι επί δύο και πλέον μήνες, αλλά δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο. Επίσημο στοιχείο. Έστω και δικό τους στοιχείο.

 

 Συγκεκριμένα:

Η Strategic Initiatives Foods Ltd (πρώην TODYRO Ltd) με έδρα τη Λεμεσό Κύπρου, Οδός Νικοδήμου Μυλωνά 28, μετά την πώληση του ποσοστού της  ΑΤΕbank A.E. σε αυτήν, έγινε βασικός μέτοχος της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. ΑΒΓΗ με ποσοστό 67,77% του μετοχικού της κεφαλαίου, που αντιστοιχεί σε 2.750.484 κοινές ονομαστικές μετοχές, καταβάλλοντας στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 20.851.800 € (ήτοι 7,58 € ανά μετοχή, 4,5 ευρώ περίπου παραπάνω από την ονομαστική αξία της μετοχής). Η σχετική μεταβίβαση των μετοχών πραγματοποιήθηκε την 1.11.2012.

Οπότε η εταιρεία, 2 μήνες πριν τη λήξη του έτους παραλαμβάνει σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις:

–         Αποθεματικό που ανέρχεται στο ποσό σχεδόν των 19 εκ. ευρώ.

–         Απαιτήσεις από πελάτες που ανέρχονται στο ύψος των 35,7 εκ ευρώ από τα οποία μόνο τα 4 εκ ευρώ η εταιρεία χαρακτηρίζει επισφαλείς απαιτήσεις.

Η εταιρεία έχει επίσης την 31/12/2012 απαιτήσεις περί τα 5,9 εκ. ευρώ από τρίτους στα οποία συμπεριλαμβάνονται 4,9 εκ. που έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε παραγωγούς. Συγκεκριμένα το κονδύλι αυτό αφορά σε προκαταβολές σε παραγωγούς γάλακτος έναντι συμψηφισμού αυτών, με τεκμαιρόμενες ποσότητες γάλακτος που θα εισκομισθούν κατά τις γαλακτοκομικές περιόδους 1/10/2012 – 30/9/2013 και 1/10/2011 – 30/9/2012 αντίστοιχα.

Το σύνολο των ανωτέρω απαιτήσεων θεωρείται πως είναι βραχυπρόθεσμης λήξης. Η Εταιρεία έχει σημαντική συγκέντρωση απαιτήσεων σε μεμονωμένους πελάτες (10 πελάτες αποτελούν το 55% περίπου των ανωτέρω απαιτήσεων τις 31/12/2012) για τους οποίους κατά την εκτίμηση της δεν τίθεται θέμα πιστωτικού κινδύνου επειδή μεγάλο μέρος αυτών των απαιτήσεων καλύπτονται από τραπεζικές εγγυήσεις και επιταγές τρίτων.

Υποθέτουμε ότι σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και οι οφειλές της ΣΙΜΟΣ προς τη Δωδώνη, οι οποίες στα τέλη του έτους ξεπερνούσαν τα δέκα εκατομμύρια. Σήμερα η ΣΙΜΟΣ βέβαια μετέχει στο σχήμα που έχει υπό την ιδιοκτησία του τη γαλακτοβιομηχανία….

Η ίδια η εταιρεία προβλέπει ότι τα 28 εκ. απ’ αυτές τις απαιτήσεις θα εξοφληθούν εντός 3μήνου και άλλα 7 μέσα σε ένα εξάμηνο!

Στις αποθήκες της η εταιρεία έχει την 31/12/2012 έτοιμα ή ημιτελή προϊόντα συνολικής αξίας 31,8 εκ. ευρώ και πρώτες ύλες 2 εκ. ευρώ.

Συνολικά λοιπόν με τα 20,8 εκ. ευρώ οι… επενδυτές αγοράζουν 94,4 εκ. ευρώ αποθεματικό, εμπορεύματα και απαιτήσεις από πελάτες και παραγωγούς!

Οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 44 εκ. ευρώ, οι οφειλές της εταιρείας σε προμηθευτές στα 6,2 εκ. ευρώ και τελικά η εταιρεία εμφανίζει την 31/12/2012 μικτό κέρδος 12,8 εκ. ευρώ.

Η ίδια η εταιρεία, που σήμερα ισχυρίζεται ότι δεν εξοφλεί τους παραγωγούς λόγω έλλειψης ρευστότητας στις οικονομικές της καταστάσεις που συντάχθηκαν στις 22 Μαΐου 2013 εκτιμά ότι :

«Οι υπάρχουσες διαθέσιμες αχρησιμοποίητες εγκεκριμένες τραπεζικές πιστώσεις προς την Εταιρεία, είναι επαρκείς ώστε να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε πιθανή έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων.»

Τα μεγάλα λόγια λοιπόν και οι κενές υποσχέσεις περιττεύουν όταν οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Και σ’ αυτή την περίπτωση κραυγάζουν!