Τσαυτάρης: Στήριξη στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων

GALAKTOKOMIKH SXOLHΤην στήριξη της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων υποσχέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚKE κ. Νικολάου Μωραϊτη.

Ο Υπουργός υποστήριξε ότι ξοδεύονται πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ για τη στήριξη και την αναβάθμιση της Σχολής ενώ τόνισε ότι επεκτείνονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

«Η σχολή «πληρώνει» την επιτυχία της. Από τις 70 αιτήσεις που δεχόμασταν, φέτος αγγίξαμε τις 300. Αναβαθμίζουμε τις εγκαταστάσεις της, όπως επίσης και του μικρού εργοστασίου, που διαθέτει, για την πρακτική άσκηση των φοιτητών», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Υπουργός.

 

Η σχολή ανήκει στον ευρύτερο οργανισμό ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ που περιλαμβάνει το ΕΘΙΑΓΕ, δηλαδή τον παλαιό ερευνητικό ιστό, τον εκπαιδευτικό ιστό, το πρόγραμμα «Δήμητρα», περιλαμβάνει επίσης τον οργανισμό τυποποίησης του γάλακτος, του κρέατος κλπ.
Στην ομιλία του για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου ο κ. Τσαυτάρης τόνισε:

Με αυτή την ευκαιρία, όπως και εσείς επισημαίνετε, στην περιοχή υπάρχουν ευρύτερες εγκαταστάσεις του Υπουργείου μας, γι’ αυτό και σας ανακοινώνω ότι στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα λειτουργήσουν, πέραν των ερευνητικών ινστιτούτων- όπως δηλαδή θα φτιαχτούν επτά ή οκτώ ινστιτούτα για τις διάφορες δραστηριότητες στη γεωργία- τρία πρότυπα κέντρα ανάπτυξης, στην προκειμένη περίπτωση, στα Ιωάννινα, κέντρο ανάπτυξης της ορεινής παραγωγής του τόπου μας, ένα αντίστοιχο στα νησιά για τη νησιωτική, και κάποιο άλλο στον κάμπο για την πεδινή.

Ένα τέτοιο, λοιπόν, κέντρο θα λειτουργήσει στα Ιωάννινα και θα έχει υπό την εποπτεία του τρεις ή τέσσερις τέτοιους σταθμούς, όπως είναι ο σταθμός στη Βλάστη, ο σταθμός της Βυτίνας, τον οποίο αναδιατάσσουμε, εκσυγχρονίσαμε τα κτίρια του και θα συνεργαστούμε με το Τριανταφυλλίδειο Ίδρυμα γι’ αυτό το σκοπό. Λίγες μέρες πριν επισκεφθήκαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περιοχή.

Επίσης, θα υπάρξει ένας αντίστοιχος σταθμός και στο Καρπενήσι. Θα κάνουμε δηλαδή ένα κέντρο ορεινής παραγωγής και μερικούς σταθμούς τέτοιους που να βοηθήσουν την ανάπτυξη της ορεινής μας οικονομίας, πέραν της έρευνας και της τεχνολογίας.

Για παράδειγμα, θυμηθείτε τους δείκτες ποιότητας που έχουμε, ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικής γεωργίας κ.λπ. Προχωρούμε στη βιολογική κτηνοτροφία τώρα και έρχονται κι άλλοι δείκτες, όπως παραδοσιακά προϊόντα κ.λπ. Ποιος θα τα καταγράψει όλα αυτά; Ποιος θα τα τεκμηριώσει για να τα πάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πούμε «Αυτά είναι τα προϊόντα μας».

Πρότυπό μας σε αυτά, στους σταθμούς και τις δράσεις για την ορεινή οικονομία είναι το Μέτσοβο. Το Μέτσοβο και το ρόλο που έπαιξε το Ίδρυμα Αβέρωφ-Τοσίτσα πιστεύουμε ότι πρέπει να παίξουν όλοι αυτοί οι σταθμοί, από τον Ψηλορείτη μέχρι τη Βλάστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ