Ο καταρροϊκός χτυπά και πάλι την πόρτα της Ηπείρου… Μεγάλος ο κίνδυνος για το ζωικό κεφάλαιο…

persim315

persim315Ο καταρροϊκός πυρετός είναι και πάλι εδώ… Η απειλή για το ζωικό κεφάλαιο της Ηπείρου είναι τεράστια… Άλλωστε η κτηνοτροφία επλήγη και κατά την προηγούμενη περίοδο με ένταση. Δεκάδες κοπάδια αποδεκατίστηκαν και εκατοντάδες ζώα θανατώθηκαν.

Το θέμα του καταρροϊκού πυρετού ήταν ένα από αυτά που αναδείχθηκαν κατά τη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για την κατάσταση και τα προβλήματα του κτηνοτροφικού τομέα.

Η συζήτηση έγινε ύστερα από αίτημα της παράταξης του Νίκου Ζήκου, ο οποίος ήταν και ο βασικός εισηγητής και έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας εξαντλητικός διάλογος, να συζητηθούν προβλήματα κι να ακουστούν προτάσεις, οι οποίες στο σύνολό τους θα αποσταλούν στο αρμόδιο υπουργείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, το τελευταίο διάστημα, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκαν τετρακόσιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε κτηνοτροφικές μονάδες της Ηπείρου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 100% των δειγμάτων από τα βοοειδή είναι θετικά στη νόσο του καταρροϊκού πυρετού, όταν τα βοοειδή δεν νοσούν.

Στα αιγοπρόβατα το ποσοστό ανέρχεται στο 70%, και θεωρείται πολύ υψηλό και κακός οιωνός καθώς ακόμη διανύουμε χειμώνα και ο καταρροικός είναι συνδεδεμένος με το θέρος και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον καταρροϊκό και τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουν οι κτηνοτρόφοι, αναδείχθηκαν κι άλλες παράμετροι που σχετίζονται με τις θεραπευτικές αγωγές στα κοπάδια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το προηγούμενο καλοκαίρι, στην περιοχή της Πρέβεζας, εμφανίστηκαν επιτήδειοι, οι οποίοι «πλάσαραν» στους κτηνοτρόφους φάρμακα που δρούσαν προληπτικά. Φυσικά κάτι τέτοιο απείχε της πραγματικότητας, όμως μετά από την έρευνα που έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες, διαπιστώθηκαν ότι εισάγονταν σκευάσματα από την Αλβανία.

Μάλιστα κάποιες ποσότητες είχαν κατασχεθεί στα σύνορα και από τις αναλύσεις που έγιναν προέκυψε ότι ουσιαστικά επρόκειται για νερό και χρώμα κι όχι για οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα.

Σημειώνεται ότι από τον καταρροϊκό πυρετό καταγράφεται στην περιοχή σημαντική πτώση στην παραγωγή γάλακτος. Εκτιμάται ότι ένα ζώο, που καταφέρνει να ξεπεράσει τη νόσο, παράγει σχεδόν το ένα τρίτο της ποσότητας.

Πέραν από τον καταρροικό αναδείχθηκε μία σειρά προβλημάτων που ξεκινούν από τα βοσκοτόπια και φτάνουν μέχρι τις ποσοστώσεις και τη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου. Αναδείχθηκε επίσης ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επί σειρά ετών, είχε ελάχιστη σχέση με τον πρωτογενή τομέα και σχεδόν ποτέ δεν κατάφερε να επιλύσει προβλήματα. Αντίθετα, με αποφάσεις του, δημιούργησε περισσότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ