Έχουν στεγνώσει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

XRHMATA KALH

XRHMATA KALHΗ διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και η επιστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων καταθέσεων, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει το συντομότερο δυνατόν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας της οικονομίας μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι τράπεζες, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, ανακοίνωσαν ήδη τη διάθεση νέων δανείων για την κάλυψη αναγκών των νοικοκυριών σε τομείς, όπως χρηματοδοτήσεις για επισκευές κατοικίας, «πράσινα» δάνεια για αναβάθμιση των υποδομών τους για εξοικονόμηση ενέργειας, κλπ.

 

Την ίδια στιγμή, δηλώνουν έτοιμες να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και έχουν πληγεί σημαντικά από τις επιπτώσεις της εξάχρονης ύφεσης.

Στο πλαίσιο αυτό δίνουν έμφαση, την τρέχουσα χρονική περίοδο, στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της αξιοποίησης των διάφορων αναπτυξιακών προγραμμάτων και ευρωπαϊκών κονδυλίων (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ΕΤΕΑΝ κλπ), με στόχο να υπάρξει απορρόφηση περίπου 2 δισ. ευρώ στους επόμενους μήνες.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η πρόθεση των τραπεζών να ανοίξουν ξανά με φειδώ τους τραπεζικούς κρουνούς θα φανεί και από τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών που καταρτίζονται και θα προβλέπονται αυξημένα, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές κεφάλαια για τη χορήγηση νέων δανείων.

Η γενικότερη πάντως πορεία των χρηματοδοτήσεων θα εξαρτηθεί από την πορεία επιστροφής των καταθέσεων, αλλά και το πότε χρονικά οι τράπεζες θα επιστρέψουν στη διατραπεζική αγορά για να αντλήσουν κεφάλαια.

Τα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν γενικότερα την χαμηλή ζήτηση που υπάρχει ιδιαίτερα από μέρους των νοικοκυριών για νέα δάνεια, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Σημαντικός αριθμός νοικοκυριών έχει επικεντρώσει την προσπάθεια του στη ρύθμιση των ήδη υφιστάμενων δανειακών του υποχρεώσεων, καθώς και στην αποπληρωμή οφειλών του προς την εφορία, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρεται για προσφυγή σε νέο δανεισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) καθηγητή Χρήστου Γκόρτσου στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής την προηγούμενη Παρασκευή. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει προσπάθειες, ώστε να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισήμανε ο γγ της ΕΕΤ.

Ο κ. Γκόρτσος, στη συζήτηση της πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ECOFIN για τη θέσπιση ενιαίων κανόνων εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, επανέλαβε τη δέσμευση των τραπεζών να ενισχύσουν στο άμεσο μέλλον τους μικρομεσαίους, ιδιαίτερα με τη χορήγηση κεφαλαίων από πόρους που προέρχονται απ’ τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Επισήμανε, επίσης, ότι η ζήτηση δανειακών κεφαλαίων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένει περιορισμένη και ότι το πρόβλημα της ρευστότητας θα επιλυθεί ουσιαστικά, όταν επιστρέψουν περισσότερες καταθέσεις στις τράπεζες και αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν από τη διεθνή διατραπεζική αγορά και με την έκδοση ομολόγων τους, ώστε να αυξηθεί η δεξαμενή από την οποία χορηγούν δάνεια.

Από την πλευρά τραπεζικών στελεχών διατυπώνονται, επίσης, εκτιμήσεις για δυνατότητα επιστροφής τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα στα ταμεία των τραπεζών, λόγω της αλλαγής του κλίματος αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρα μας από το ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ