Μαζί με το Πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε και η τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ τους επιτηδευματίες που έχουν έσοδα μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ.
Όσοι ενταχθούν στο απαλλασσόμενο καθεστώς, θα παραμένουν υποχρεωτικά σε αυτό για δύο χρόνια ενώ αν τα έσοδά τους υπερβούν το όριο, τότε από την επόμενη χρονιά θα επανέρχονται κανονικά στο καθεστώς του ΦΠΑ.
Στα τιμολόγια που θα εκδίδουν θα είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν την ένδειξη «χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας- απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων», ενώ δεν θα μπορούν να αφαιρούν τον φόρο στα τιμολόγια των εισροών.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας, η δυνατότητα εξαίρεσης δεν αφορά αγρότες και άτομα με επαγγελματική έδρα εκτός Ελλάδας.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στη Βουλή είπε ότι, με βάση τα στοιχεία του 2013, στη διάταξη αυτή μπορούν να υπαχθούν περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 42% των επιχειρήσεων που είναι υποκείμενες σε αυτό το φόρο.
«Δεν είναι λαϊκισμός, είναι πραγματισμός. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις επιχειρήσεις από τα σημερινά δεσμά» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης ο οποίος εξήγησε ότι:
Πρώτον: διευκολύνονται έτσι οι μικρές επιχειρήσεις καθώς δεν θα υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ στις πράξεις που πραγματοποιούν αποκτώντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Δεύτερον: μειώνεται το διοικητικό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την φορολογική διοίκηση
Τρίτον: απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό ώστε να «τρέξει» τους ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις «εκεί που γίνεται το πάρτυ»
«Η υπαγωγή το καθεστώς αυτό είναι προαιρετική» διευκρίνισε ο υπουργός τονίζοντας πως είναι μια ρύθμιση συμβατή με την υπόλοιπη Ευρώπη και καταλήγοντας: «Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε τον μικρό επιχειρηματία που πονάει» σημείωσε.