Ανοιχτό άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας το ενδεχόμενο υποχρεωτικής μεταφοράς των διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Ερωτηθείς για το πως μπορεί να καλύψει η χώρα τις ανάγκες της όσο δεν υπάρχει συμφωνία και αν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα ώστε να πληρωθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ, κυρίως το Μάιο, ο κ. Μάρδας δεν απέκλεισε να υπάρξει υπουργική απόφαση που θα καθιστά υποχρεωτική την μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας ώστε να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση repos, δηλαδή βραχυπρόθεσμου δανεισμού προς το Δημόσιο, και έτσι να χρηματοδοτηθούν και οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα διαθέσιμα κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχονται περίπου σε 2,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη σε πολλούς φορείς του Δημοσίου με αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων, ωστόσο υπάρχει άρνηση κυρίως από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μάρδας τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να τελειώσει η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατό.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση των ληξιπρόσθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Την ίδια ώρα, οι περιφερειάρχες υποστηρίζουν ότι στους λογαριασμούς των διαθεσίμων τους υπάρχουν χρήματα του ΕΣΠΑ, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Η κυβέρνηση, πάντως, υποστηρίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα εξετάζονται μέρα με την ημέρα και διαβεβαιώνει ότι θα ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της, ενώ επικαλείται την καλή πορεία των εσόδων το Μάρτιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το γενικό λογιστήριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 1,7 δισ. ευρώ, σχεδόν 1,5 δισ. πάνω από το στόχο, ωστόσο, προέρχεται κυρίως από την πρωτοφανή συγκράτηση των δαπανών κατά 1,5 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα στο τρίμηνο παρουσιάζουν υστέρηση 584 εκαυ. ευρώ, αν και το Μάρτιο κινήθηκαν 1 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο.
Παράλληλα, δαπάνες 673 εκατ. ευρώ μετατέθηκαν από τον Μάρτιο για τον Απρίλιο, ενώ τα αυξημένα έσοδα οφείλονται κυρίως στα αυξήμένα κατά 678 εκατ. ευρώ έσοδα του ΠΔΕ.
Η κάλυψη των υποχρεώσεων έως το τέλος Μαίου είναι για άλλη μια φορά θρίλερ, που ξεκινάει από αύριο που πληρώνονται 1 δισ. ευρώ σε έντοκα, συνεχίζει στις 27 Απριλίου με 1,2 δισ. ευρώ (μισθοί-συντάξεις), στις 8 Μαϊου 1,4 δισ. (έντοκα), στις 9 Μαϊου 550 εκατ. (μισθοί- α’ δεκαπενθήμερο), στις 12 Μαϊου 747 εκατ. (ΔΝΤ), στις 15 Μαϊου 1,4 δισ. (έντοκα) και στις 27 Μαϊου 1,2 δισ. (μισθοί-συντάξεις).