Σοβαρά προβλήματα από την περικοπή των ΚΑΠ

dimarxeio_1Σε οριζόντια περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, σε όλους τους Δήμους της χώρας, προχωρά το Υπουργείο Εσωτερικών. Η σχετική εγκύκλιος γνωστοποιήθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στο Δήμο Ιωαννιτών και έχει αναδρομική ισχύ από το Νοέμβριο.

Η απόφαση για οριζόντια περικοπή, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες των Δήμων, τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις τους, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών.

Για το Δήμο Ιωαννιτών οι απώλειες από την περικοπή αυτή αντιστοιχούν σε 235 χιλιάδες μηνιαίως.

Ετησίως οι απώλειες από τους θεσμοθετημένους πόρους φτάνουν στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

«Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε. Οι απώλειες είναι πολύ σημαντικές, ειδικά για το Δήμο Ιωαννιτών, για τον οποίο τα οικονομικά προβλήματα είναι συσσωρευμένα από το παρελθόν. Δυστυχώς η νέα χρονιά προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη. Θεωρούμε ότι οι βάσεις νοικοκυρέματος και εξυγίανσης που θέσαμε φέτος, θα αποδειχθούν πολύτιμες ώστε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της νέας χρονιάς», τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μάντης.

Να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχουν αποδοθεί στο Δήμο οι ΚΑΠ του Νοεμβρίου, παρόλα αυτά οι υποχρεώσεις του κυρίως για τη μισθοδοσία καλύφθηκαν κανονικά.

«Αναμέναμε να υπάρξει μια τέτοια μείωση που στοιχίζει στο Δήμο 2,8 εκατομμύρια ετησίως. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν το ορθό της απόφασής μας να μην προχωρήσουμε στην υιοθέτηση της πρότασης της αντιπολίτευσης για μειώσεις στα τέλη της τάξης του 15%, που θα οδηγούσε σε απώλειες άλλων δύο εκατομμυρίων ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση η κατάσταση θα ήταν τραγική και θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση το Δήμο Ιωαννιτών», υπογράμμισε ο κ. Μάντης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ