Στον Πρωθυπουργό και τον Στουρνάρα για τη Δωδώνη

PERIF SYMBOYLIO KTHN

PERIF SYMBOYLIO KTHNΜέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης και με σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κτηνοτρόφων και του Περιφερειάρχη πραγματοποιήθηκε η τρίτη συζήτηση το τελευταίο τρίμηνο για την κατάσταση της ηπειρωτικής κτηνοτροφίας.

Η πρόταση του Περιφερειάρχη για παράσταση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δωδώνης και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ελάχιστα ακούστηκε από τους δεκάδες κτηνοτρόφους που παρίσταντο στη συνεδρίαση καθώς αποχώρησαν αποδοκιμάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας.

Μετά από διαπραγματεύσεις εντός κι εκτός της αίθουσας του Περιφερειακού Συμβουλίου η πρόταση του Περιφερειάρχη που έγινε κατά πλειοψηφία αποδεκτή ήταν αντιπροσωπεία του σώματος και των κτηνοτρόφων να συναντηθεί άμεσα με τη διοίκηση της Δωδώνης, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών. Αν από τις συναντήσεις αυτές δεν προκύψει λύση τότε θα εξεταστεί ακόμη και το κλείσιμο της Περιφέρειας.

Το σημείο που πράγματι προκάλεσε εντύπωση είναι ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο ανακάλυψε με πολύ μεγάλη χρονική καθυστέρηση, αυτό που τονίζονταν από πολλές πλευρές μήνες νωρίτερα.

Ότι δηλαδή η πώληση της Δωδώνης έγινε χωρίς κανέναν όρο!

Ο Περιφερειάρχης εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στη διοίκηση της Δωδώνης, όμως ούτε αυτό ικανοποίησε τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι στο σημείο αυτό αποχώρησαν εκτοξεύοντας πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς προς όλες τις κατευθύνσεις.

Νωρίτερα στο Συμβούλιο Ηπείρου μεταφέρθηκε η οργή και η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί τρεις περίπου μήνες. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν αρκετοί παραγωγοί οι οποίοι περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση την οποία βιώνουν.

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων ζήτησαν απαιτητικά από το συμβούλιο ξεκάθαρη θέση. «Ή είστε με μας ή είστε με αυτούς» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του συντονιστικού Άγγελος Νικολάου ενώ ο κ. Μιχάλης Τζίμας απευθυνόμενος στο σώμα τόνισε «αν έχετε πολιτική ευθύνη και βούληση πάρτε απόφαση να κρατηθεί η κτηνοτροφία διαφορετικά να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Αν δεν αναγνωρίσετε το λάθος δεν υπάρχει αύριο».

Χρειάστηκαν μόλις έξι μήνες για να καταφανούν οι δραματικές συνέπειες από την πώληση της Δωδώνης. Κι αυτές περιλαμβάνονται μόνο σε μία φράση, όπως την κατέθεσε ο κ. Νικολάου. «Σήμερα χρωστάμε ακόμη και στο μπακάλη»….

Η βασική εισήγηση στο συμβούλιο έγινε από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Κωτσαντή ο οποίος κατήγγειλε την απόφαση για ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης, καθώς όπως τόνισε είχε δραματικές συνέπειες στην κτηνοτροφία. Ο ίδιος πρότεινε ότι η μόνη απάντηση στις πολιτικές αυτές μπορεί να είναι ο συνεχής αγώνας των παραγωγών.

Ο κ. Νίκος Ζήκος, επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης, υπογράμμισε ότι τα τελευταία γεγονότα στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας ανέδειξαν τις δραματικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης για το σύνολο του κτηνοτροφικού κλάδου. Η Δωδώνη, σημείωσε, ήταν πρωτοπόρος στον κλάδο των γαλακτοκομικών από την ίδρυσή της μέχρι τώρα κι αποτελούσε το στήριγμα του Ηπειρώτη κτηνοτρόφου. Η πώλησή της, ισούται με καταστροφή τόνισε με έμφαση ο κ. Ζήκος.

Ο κ. Ζήκος ζήτησε να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να συζητηθεί η τύχη της κτηνοτροφίας και πρότεινε κλείσιμο της Περιφέρειας και των Δήμων, όπως και κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων για την ανάδειξη του καυτού προβλήματος.

Εκ μέρους της παράταξης Αύριο για την Ήπειρο, ο κ. Γιάννης Παπαδημητρίου ανέφερε ότι οι μύθοι που καλλιεργήθηκαν ήδη έχουν καταρρεύσει. Μπαίνει ένα δίλλημα στο Συμβούλιο ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, αν δηλαδή η Δωδώνη είναι ένα ζήτημα της αγοράς ή είναι ένα πολιτικό ζήτημα που αφορά στην Ήπειρο.
Και ο κ. Παπαδημητρίου τάχθηκε υπέρ του πλαισίου κινητοποιήσεων.

Εκ μέρους της παράταξης Ήπειρος τόπος να ζεις, τοποθετήθηκε ο κ. Μάκης Χατζηεφραιμίδης, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία για την τύχη της κτηνοτροφίας της Ηπείρου σημειώνοντας πως αν ο αγροτικός τομέας δεν μείνει όρθιος τότε θα καταρρεύσει όλη η Ήπειρος.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα και καυτηρίασε τη στάση της διοίκησης της Δωδώνης η οποία δεν δείχνει καμία διαλλακτικότητα γεγονός που δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα ακόμη θερμό επεισόδιο με πρωταγωνιστές τον Βαγγέλη Αργύρη και τον Περιφερειάρχη με πεδίο αντιπαράθεσης τη Δωδώνη, τη λειτουργία των Ενώσεων και την ΑΣΗΚ.
Αξιοσημείωτη πάντως είναι η αναφορά του Περιφερειάρχη ότι τα περιθώρια πίεσης δεν είναι πολλά καθώς «πρόκειται για μία οφ σορ εταιρία και δεν ξέρουμε ποιος κρύβετε από πίσω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ