Ούτε η διεύρυνση των κριτηρίων, ούτε η πενιχρή αύξηση του ποσού επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, μπορούν να δώσουν τη λύση για χιλιάδες νοικοκυριά της Ηπείρου, τα οποία ετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.
Το πετρέλαιο θέρμανσης καίει στην κυριολεξία του οικογενειακούς προϋπολογισμούς χωρίς να υπάρχει πλέον καμία διέξοδος καθώς καμία εναλλακτική λύση θέρμανσης δεν είναι πλέον φτηνή.
Παράλληλα δημιουργούνται τεράστια προβλήματα κυρίως στη θέρμανση των σχολείων, ενώ ένα επιπλέον χαστούκι δέχονται οι ορεινές τουριστικές περιοχές, καθώς η αύξηση στα καύσιμα μειώνει την κίνηση, αυξάνει το κόστος των επαγγελματιών στις ξενοδοχειακές μονάδες και οι απώλειες εισοδήματος γίνονται ακόμη μεγαλύτερες.
Οι τελικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών δεν έφεραν καμία ανακούφιση. Αντιθέτως προκαλούν ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται μπροστά μας.
Δήμαρχοι απ’ όλη την Ήπειρο που μίλησαν στο Epiruspost.gr δεν κρύβουν την αγωνία τους και τονίζουν με νόημα πως οι επιπτώσεις από τέτοιου είδους αποφάσεις είναι πολλαπλές.
Αλλοπρόσαλλες άλλωστε είναι και οι ίδιες οι αποφάσεις καθώς εξισώνουν το Μέτσοβο και το Ζαγόρι με τη Χαλκιδική και την Καρδίτσα και τα ορεινά Τζουμέρκα της Άρτας και τα χωριά του Σουλίου με την παραθαλάσσια Μυτιλήνη και τη Λευκάδα.
«Συνεχίζουν την εξοντωτική πολιτική σε βάρος ανήμπορων, οικονομικά και βιολογικά, πολιτών. Μπορούσαν με εξομάλυνση της τιμής να διασφαλίσουν τη θέρμανση των πολιτών αλλά και έσοδα για τα ταμεία του κράτους. Όμως επιμένουν να κάνουν τα εύκολα δύσκολα», ανέφερε στο Epiruspost.gr ο δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης.
Ορεινά τα περισσότερα χωριά του Δήμου Δωδώνης και φέτος καλοριφέρ θα ανάψει σε ελάχιστα σπίτια. Η κατάσταση αναμένεται να είναι χειρότερη από πέρυσι κι όλοι ελπίζουν στην εύνοια του καιρού.
Δραματική η κατάσταση και στην Κόνιτσα. Οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν μείνει αναζητούν άλλους τρόπους θέρμανσης. «Δεν μπορούν ένα είδος πρώτης ανάγκης να τον φορολογούν ως είδος πολυτελείας. Δυστυχώς σήμερα το πετρέλαιο δεν μπορεί να φτάσει στους πολίτες. Θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός ότι η περιοχή δεν έχει ενταχθεί στην πρώτη ζώνη και το επίδομα είναι ακόμη χαμηλότερο απ’ ότι σε άλλες ορεινές περιοχές της χώρας», τονίζει ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας.
Το τιμολόγιο στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει τινάξει στην κυριολεξία στον αέρα την οικονομία του Μετσόβου. Το κοστολόγιο για τα νοικοκυριά είναι τεράστιο ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου οι οποίοι από την μία πλευρά είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν τις τιμές στα καταλύματα κι από την άλλη να πληρώνουν πανάκριβα για να κρατήσουν ζεστές τις μονάδες τους.
«Η ένταξη του Μετσόβου στη δεύτερη ζώνη είναι κάτι που μας λυπεί ιδιαίτερα. Διαμαρτυρηθήκαμε και πέρυσι αλλά δεν εισακουστήκαμε. Ο Δήμος μας πληρώνει ακριβά, τουλάχιστον διαθέτει σαράντα χιλιάδες ευρώ παραπάνω από την επιχορήγηση που παίρνει προκειμένου να διασφαλίσει πετρέλαιο για τα σχολεία. Τεράστιο είναι το πρόβλημα για τα ξενοδοχεία της περιοχής. Με τη μείωση των τιμών αλλά και της κίνησης αγκομαχούν για να τα βγάλουν πέρα.
Το κόστος για τις μονάδες αυτές, με τις τιμές του πετρελαίου είναι πλέον τεράστιο.
Πέραν αυτού και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε τα νοικοκυριά στην ορεινή περιοχή του Μετσόβου διαθέτουν το 20% του εισοδήματός τους για την θέρμανση. Είναι πράγματι να αγανακτούμε με τους ανίδεους των Αθηνών που πήραν μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Ζαγόρι. Και στην περιοχή αυτή, ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εσόδων, όμως τα πλήγματα των τελευταίων ετών είναι απανωτά. Η αύξηση των καυσίμων έχει μειώσει τις μετακινήσεις άρα και τους επισκέπτες και παράλληλα έχει αυξήσει το κόστος για τη συντήρηση των ξενοδοχειακών μονάδων.
Αυτό επισημαίνει και ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, υπογραμμίζοντας ότι το χαστούκι είναι διπλό. «Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο σε βάρος των πολιτών. Η αύξηση των καυσίμων συνολικότερα έχει πλήξει ήδη την τουριστική κίνηση στην περιοχή. Οι τιμές από τους επαγγελματίες έχουν μειωθεί, όμως ειδικά τους χειμερινούς μήνες με τα λειτουργικά για τα καύσιμα δεν μπορούν ν’ αντέξουν και να τα βγάλουν πέρα. Η χασούρα είναι διπλή ειδικά για τις Δημοτικές Ενότητες Κεντρικού Ζαγορίου και Τύμφης. Πέραν αυτού είχαμε και τεράστιο πρόβλημα με τις άδειες του δασαρχείου για υλοτόμηση. Δυστυχώς όμως και η τιμή του ξύλου πια είναι ακριβή», σημείωσε ο κ. Παπαναστασίου.
«Κάθε χρόνο και χειρότερα… Οι μισοί ψάχνουν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Η κατάσταση του βιώνουμε είναι τραγική», τονίζει ο κ. Δημήτρης Ρογκότης, δήμαρχος Ζίτσας, για να συμπληρώσει ότι και για τους δήμους το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό καθώς οι επιχορηγήσεις από το κράτος δεν επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών στα σχολεία.
Οι ορεινές περιοχές της Θεσπρωτίας, της Πρέβεζας και της Άρτας ετοιμάζονται για έναν επίσης δύσκολο χειμώνα. Οι κάτοικοι των χωριών δεν προλαβαίνουν πλέον να πληρώνουν φόρους και χαράτσια. Από την άλλη τα εισοδήματα συρρικνώνονται, οι συντάξεις κουτσουρεύονται και τα πενιχρά οικονομικά δεν αφήνουν περιθώριο για κανένα περιττό έξοδο.
«Το κοστολόγιο για τη θέρμανση στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων είναι πολύ υψηλό. Το επίδομα ελάχιστο και είχαμε τονίσει από πέρυσι την ανάγκη αναπροσαρμογής. Δεν μπορεί να εξομοιώνεται με άλλες πεδινές περιοχές όπου ο χειμώνας είναι πιο ήπιος», δηλώνει στο Epiruspost.gr ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος.
«Μας περιμένει πολύ δύσκολος χειμώνας» σχολιάζει σκωπτικά η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, καθώς οι κάτοικοι στα ορεινά χωριά του Σουλίου, όπου ο χειμώνας είναι μακρύς και βαρύς θα πάρουν το ίδιο επίδομα θέρμανσης με αυτό που θα πάρουν οι κάτοικοι της Μυτιλήνης.
«Τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις βασικές ανάγκες, συνεχώς αυξάνονται. Τα οικονομικά μέτρα είναι δυσβάσταχτα και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αφήσει πολλούς χωρίς θέρμανση. Ειδικά στα ορεινά χωριά του Σουλίου. Ακούμε καθημερινά τα παράπονα των κατοίκων και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Άλλωστε και οι Δήμοι δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση» τόνισε η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη.
Η Ήπειρος λοιπόν ετοιμάζεται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Όσο για το πολυδιαφημισμένο επίδομα δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ασπιρίνη. Για τη δεύτερη ζώνη στην οποία περιλαμβάνεται ο Νομός Ιωαννίνων, η επιδοτούμενη κατανάλωση –αν κάτι δεν ανατραπεί τις επόμενες ημέρες- στα 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 1.800 λίτρα και το ποσό επιστροφής μπορεί να φθάσει ως 630 ευρώ για κατοικία 120 τετραγωνικών.
Για την Τρίτη ζώνη στην οποία περιλαμβάνονται οι Νομοί Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Για τις περιοχές αυτές η επιδοτούμενη κατανάλωση διαμορφώνεται σε 8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 960 λίτρα. Το μέγιστο ποσό επιστροφής φόρου θα ανέλθει σε 336 ευρώ αντί για 269 ευρώ σήμερα.