Γιάννενα Τώρα: Σκληρή κριτική για τη ΔΕΥΑΙ

DEYA IOANNINON

Η ΔΕΥΑΙ και η κατάσταση στην μεγαλύτερη Δημοτική Επιχείρηση των Ιωαννίνων αποτέλεσε το μοναδικό αντικείμενο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κυριαζής και το μέλος Δημήτρης Πάνου.

Στα ίδια περίπου θέματα είχαν αναφερθεί προ οκταμήνου και επανήλθαν, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα είναι τεράστια και ότι ο εκσυγχρονισμός του Δήμου πρέπει να ξεκινήσει από την ΔΕΥΑΙ.

Αρχικά αναφέρθηκε πως τα Γιάννινα έχουν το ακριβότερο νερό στην Ελλάδα ενώ και τα έργα της αποχέτευσης εξελίσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών.

Η κριτική επικεντρώθηκε προσωπικά στο δήμαρχο, ο οποίος έχει και την προεδρεία της επιχείρησης, καθώς μέχρι τώρα δεν έγινε η ολοκληρωμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την οποία είχε δεσμευτεί πως θα γίνει τον Ιούλιο.

«Ο Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι «η ΔΕΥΑΙ παρουσιάζει βαθιά παθογένεια» και πιο πρόσφατα μας είπε ότι δεν μπόρεσε να αποκτήσει πλήρη εικόνα για την κατάστασή της διότι «εντός της ΔΕΥΑΙ υπάρχουν παρακωλυτικοί μηχανισμοί»! Αν είναι δυνατόν! Να μην είναι εις θέση ένας Δήμος να ελέγξει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του! Σαν να λέμε ότι ένας οικογενειάρχης δεν γνωρίζει τι γίνεται μέσα στο σπίτι του», τονίστηκε στη συνέντευξη.

Στην πρόσφατη έκθεση των Ορκωτών Λογιστών, για το 2014, αναφέρεται ότι ενώ o Δήμος έχει πληρώσει για τη ΔΕΥΑΙ 27,7 εκατομμύρια ευρώ, η σημερινή αξία της είναι μόνο 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη χειρότερο όμως είναι το ότι ούτε ο Δήμαρχος ούτε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ήταν σε θέση να δώσουν την παραμικρή εξήγηση γι’ αυτό!

Βολές δέχθηκε και ο Γενικός Διευθυντής της επιχείρησης καθώς η παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα εκτιμά ότι έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στη ΔΕΥΑΙ.

«Η Παράταξή μας πιστεύει ότι ο εκσυγχρονισμός του Δήμου πρέπει να αρχίσει από τη ΔΕΥΑΙ. Καλές είναι οι φιέστες βιτρίνας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021 αλλά φαντάζουν σαν πύργοι χτισμένοι στην άμμο. Το κύριο πολιτιστικό θεμέλιο κάθε πόλης βρίσκεται στη δομή και λειτουργία της Δημοτικής της Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης κι εδώ η πόλη μας, δυστυχώς, υστερεί δραματικά.

Τα Ευρωπαϊκά Γιάννενα που ονειρευόμαστε, τα Γιάννενα που μας αξίζουν, πρέπει να έχουν μια ΔΕΥΑ εφάμιλλη αυτών των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Τόσα ταξίδια κάνουν οι Δημοτικοί μας άρχοντες στο εξωτερικό, ας ανοίξουν τα μάτια τους κι ας δουν τι ισχύει εκεί κι ας τολμήσουν βαθιές τομές και ρίξεις. Το έχει ανάγκη η πόλη», κατέληξαν ο επικεφαλής και τα μέλη της παράταξης στη συνέντευξη τύπου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ