Επιτυχώς για το Δήμο Ιωαννιτών ολοκληρώθηκε στις 31/12/2015 η προγραμματική περίοδος 2007-2013, μια περίοδος όπου υλοποιήθηκαν πολύ σημαντικά έργα, που σε καμία περίπτωση, όμως, δεν ολοκληρώνουν τις ανάγκες του Δήμου και του Λεκανοπεδίου σε υποδομές. Γι’ αυτό το κρίσιμο στοίχημα της Δημοτικής Αρχής, είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την προσέλκυση πόρων και επενδύσεων σε έργα, στη νέα προγραμματική περίοδο που ξεκινάει.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, παρουσίασαν σήμερα έναν αναλυτικό και ολοκληρωμένο απολογισμό της προγραμματικής περιόδου που ολοκληρώθηκε, αλλά και στοιχεία για τον προγραμματισμό της νέας περιόδου.
Και μόνο με την αναφορά στη χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων (2007-2015), αντιλαμβάνεται κανείς πως αφορούν έργα στη θητεία τριών δημοτικών αρχών, όπως είπε και ο Δήμαρχος, σημειώνοντας πως «είναι συνηθισμένο φαινόμενο γενικά για το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας, να ερίζει κάθε φορά σε ποιον ανήκουν τα έργα, αλλά κατά την άποψη μου δεν υπάρχει πιο ανούσια αντιπαράθεση. Κανένα έργο δεν είναι κανενός Υπουργού, κανενός Δημάρχου. Στην πολιτική αντίληψη της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι πως τα έργα ανήκουν στους πολίτες, υλοποιούνται για τους πολίτες. Πως στο κράτος όπως και στην Αυτοδιοίκηση υπάρχει συνέχεια».
Ο σχεδιασμός, η μελέτη, η πρόταση, η ένταξη, η δημοπράτηση, η υλοποίηση και η ολοκλήρωση ενός έργου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ είναι μια μακρά διαδικασία. Στο κομμάτι που αναλογεί στον ενάμιση χρόνο της σημερινής Δημοτικής Αρχής, αυτό που επεσήμανε ο Δήμαρχος είναι ότι «καταβλήθηκε υπερπροσπάθεια από το πολιτικό προσωπικό και τις υπηρεσίες, ώστε να κλίσουν τα έργα του ΕΣΠΑ σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Όλοι γνωρίζετε ότι το 2015, με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με κλειστές τράπεζες και capital controls, τα έργα του ΕΣΠΑ ήταν για μεγάλο διάστημα κυριολεκτικά στο αέρα».
Το σημαντικό είναι πως ο Δήμος Ιωαννιτών κατάφερε να υλοποιήσει στο ακέραιο, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ, χωρίς να απενταχθεί κανένα έργο, όλα τα έργα που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και η προηγούμενη προγραμματική περίοδος «έκλεισε» στα τέλη του έτους επιτυχώς για το Δήμο Ιωαννιτών, έχοντας τώρα μπροστά του την πρόκληση της νέας προγραμματικής περιόδου. Μια πρόκληση διπλή, που αφορά τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων. «Και σ’ αυτό θέλουμε τη συνεργασία και των άλλων δημοτικών παρατάξεων. Ως Δημοτική Αρχή είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες», είπε ο Δήμαρχος.
Η στόχευση στην επόμενη περίοδο είναι η βιώσιμη οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη του Δήμου μας, όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας, σημειώνοντας πως τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής και οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, «έχουμε την εμπειρία και τη γνώση για να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Σημείωσε πως «δεν αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ μόνο με τεχνοκρατική επάρκεια –που πιστεύουμε ότι τη διαθέτουμε – αλλά και με διεκδικητική διάθεση και πυγμή αν χρειαστεί. Στο όνομα των 110 χιλ κατοίκων του Δήμου μας και της τεράστιας συνεισφοράς που έχουμε ως πόλη και ως δήμος, τόσο στο περιφερειακό όσο και στο εθνικό ΑΕΠ».
Συνολικός απολογισμός για την περίοδο 2007-2015
Παρουσιάζοντας τον συνολικό απολογισμό των συγχρηματοδοτούμενων έργων της περιόδου 2007-2015, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θάνασης Μανταλόβας, τόνισε πως αυτό γίνεται για να αποκτήσουν γνώση οι πολίτες και οι φορείς για τους πόρους που επενδύθηκαν από το Δήμο Ιωαννιτών και το σύνολο των νομικών του προσώπων και το ποιες ανάγκες αντιμετώπισαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μανταλόβας:
Το σύνολο των πόρων που απορροφήθηκαν για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Δήμο και όλα τα νομικά του πρόσωπα την περίοδο 2007-2015 είναι 72.665.528,12 ευρώ.
Οι τέσσερεις πιο σημαντικοί τομείς έργων και δράσεων στους οποίους επενδύθηκαν οι πόροι είναι:
⦁ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ που απορρόφησε 20.417.610,03 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 31% των συνολικών πόρων.
Κυριότερα έργα στην κατηγορία Διαχείριση Λυμάτων είναι:
⦁ Επέκταση – αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός συστήματος αποχετευτικού συστήματος παραλίμνιας ζώνης
⦁ Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμού Κατσικά Δ. Ιωαννίτων
⦁ Αποχέτευση ακαθάρτων λυμάτων Τ.Δ. Πεδινής
⦁ Ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων Δ. Ιωαννιτών για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας
⦁ Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δουρούτης
⦁ Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων Δ.Δ. Ανατολής
⦁ Αποχέτευση όμβριων υδάτων στην επέκταση οικισμού Κατσικά.
⦁ Η ΎΔΡΕΥΣΗ που απορρόφησε 14.380.805,87 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% των συνολικών πόρων.
Κυριότερα έργα στην κατηγορία Ύδρευση είναι:
⦁ Κατασκευή νέου τροφοδοτικού συστήματος ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από τη θέση “Τούμπα” έως τη θέση “Βουνοπλαγιά”
⦁ Βελτίωση υδροδοτικού συστήματος ΣΥΔΚΛΙ με σύστημα τηλε-διοίκησης και αντικατάσταση δικτύων
⦁ Ύδρευση T.Δ. του Δ. Παμβώτιδος (Α’ Φάση)
⦁ Ολοκλήρωση αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης Δ.Κ. Ανατολής
⦁ Ύδρευση Δήμου Ανατολής – Β΄ Φάση
⦁ Επέκταση – αναβάθμιση βελτίωση υδροδοτικών εγκαταστάσεων εξωτερικού δικτύου Δ. Ιωαννιτών
⦁ Βελτίωση – αναβάθμιση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Δ. Ιωαννιτών
⦁ Οι ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ που απορρόφησαν 12.391.905,64 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών πόρων.
Κυριότερα έργα στην κατηγορία Μεταφορές είναι:
⦁ Αναβάθμιση τοπικής οδού σύνδεσης του Δ.Δ Μαρμάρων με την πόλη των Ιωαννίνων στον οικισμό Καρδαμίτσια
⦁ Κατασκευη οδού Βογιάνου
⦁ Αναβάθμιση τοπικής οδού σύνδεσης του Δ.Δ Νεοχωρόπουλου με την πόλη των Ιωαννίνων στον κόμβο Σεισμοπλήκτων
⦁ Διαμόρφωση εσωτερικής οδοποιίας στον Οικισμό Ανατολής
⦁ Κατασκευή εσωτερικού δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (οδός Κενάν Μεσσαρέ)
⦁ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ που με κυρίως μέσω του ΟΚΠΑΠΑ υλοποίησε ένα σημαντικό έργο απορροφώντας 10.268.029,62 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών πόρων.
Κυριότερα έργα στην κατηγορία Κοινωνική Μέριμνα είναι:
⦁ Κρατικός παιδικός σταθμός στο Βοτανικό του Δ. Ιωαννιτών
⦁ Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής (Παιδικοί-Βρεφονηπιακοί σταθμοί περιόδου 2011-2015)
⦁ Εναρμόνιση οικογενειακής & επαγγελματικής ζωής (για τα 8 ΚΔΑΠ: ΚΔΑΠ Ροδα, ΚΔΑΠΠ Αμελοκήπων, ΚΔΑΠ Βοτανικού, ΚΔΑΠ Αμφιθέας, ΚΔΑΠ Ανατολής, ΚΔΑΠ Περιβλέπτου, ΚΔΑΠ Νεοκαισάρειας, ΚΔΑΠ Παμβώτιδας) 2011 – 2015
⦁ Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας , για τη δημιουργία και λειτουργία Ξενώνων φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.
⦁ Ανάπτυξη Δικτύου Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Ιωαννιτών του Νομού Ιωαννίνων
⦁ Ενέργειες Στήριξης Ηλικιωμένων και Λοιπών Ατόμων που χρήζουν Βοήθειας για την Ενίσχυση της Απασχολησιμότητας των Εμμέσως Ωφελούμενων Ατόμων (ΚΗΦΗ 2012-2015)
⦁ Πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι (2011)
Σε αυτές τις τέσσερεις πιο σημαντικές κατηγορίες έργων και δράσεων που απορρόφησαν το σημαντικότερο μέρος των πόρων (ποσοστό αθροιστικά 74%), προστίθενται βεβαίως και άλλες κατηγορίες, όπως αστικές αναπλάσεις, ενέργεια, διαχείριση στερεών αποβλήτων κ.λ.π.
Η πρόκληση της νέας προγραμματικής περιόδου
Η προγραμματική περίοδος που ολοκληρώθηκε άφησε ένα σημαντικό έργο στο Δήμο Ιωαννιτών, που σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ολοκλήρωσε τις ανάγκες σε υποδομές, όπως υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος, Θανάσης Μανταλόβας, που αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πρόκληση της νέας προγραμματικής περιόδου για τη Δημοτική Αρχή.
Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, «εργαζόμαστε στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και στόχος μας είναι όχι μόνο να προσελκύσουμε όσο γίνεται περισσότερο πόρους, αλλά κυρίως να επενδύσουμε σε δράσεις και έργα που :
⦁ Ισχυροποιούν το ρόλο και τη θέση της πόλης και του Δήμου στο δια -περιφερειακό, εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό χώρο
⦁ Αναβαθμίζουν και βελτιώνουν το περιβάλλον κατοικίας, εργασίας και «επιχειρείν», αλλά και ελεύθερου χρόνου του καθενός από εμάς, του κάθε δημότη
⦁ Συμβάλλουν στην ανάσχεση των συνεπειών της κρίσης και αντιμετώπιση των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας
Ο κ. Μανταλόβας τόνισε πως «οι ανάγκες για νέες υποδομές είναι πολλές και σημαντικές σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου. Πολύ περισσότερες από τους διαθέσιμους πόρους του νέου ΕΣΠΑ» και αναφέρθηκε στις κυριότερες ανάγκες που είναι:
⦁ Περιβαλλοντικές υποδομές, κυρίως όσον αφορά τα αναγκαία δίκτυα αποχέτευσης στις περιοχές που εκλείπουν, μαζί με την αναγκαία αναβάθμιση του βιολογικού
⦁ Μεταφορικές υποδομές και κυκλοφοριακές διευθετήσεις στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για την κινητικότητα στην πόλη των Ιωαννίνων
⦁ Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων και δικτύων
⦁ Βελτίωση της ελκυστικότητας της πόλης, μέσω ανάδειξης του χαρακτήρα της και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων ως παραλίμνιας πόλης, αλλά και ως πόλης με ισχυρή ιστορικότητα και πλούσιες πολιτιστικές αναφορές. Νέο σημείο στο οποίο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον σε επίπεδο σχεδιασμού για το Δήμο Ιωαννιτών, αποτελεί το παραλίμνιο μέτωπο .
⦁ Υποστήριξη της κοινωνικής πολιτικής, μέσω της συμπλήρωση και της διασύνδεσης του δικτύου κοινωνικών υποδομών και της παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών από τον ΟΚΠΑΠΑ και τις Δημοτικές Υπηρεσίες σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
Χρειάζονται συνεργασίες και βοήθεια από την πολιτεία
Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας υπογράμμισε ότι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα απαιτείται συνεργασία αιρετών και υπηρεσιών, αλλά και συνεργασία του Δήμου με άλλους φορείς.
«Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση για να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό και να είμαστε διεκδικητικοί όπου απαιτείται. Ο Δήμος από μόνος του όμως δεν αρκεί. Το κρίσιμο είναι να αξιοποιήσουμε τους πόρους για έργα αναπτυξιακά, που θα γενούν πλούτο, θα δημιουργούν το υπόβαθρο για να προσελκύσουν επενδύσεις», είπε ο Δήμαρχος.
Ένα κρίσιμο ζήτημα που σχετίζεται με την ωρίμανση των έργων και απασχολεί το σύνολο της Αυτοδιοίκησης, ενώ έχει τεθεί επανειλημμένως στην πολιτεία από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, έθεσε ο Αντιδήμαρχος κ. Μανταλόβας.
«Από τη σύλληψη μιας ιδέας, μέχρι τη μελέτη και την ένταξη ενός έργου, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Εμείς επιδιώκουμε το κάθε τι να «κουμπώνει» σε έναν συνολικό σχεδιασμό. Αυτόν τον έχουμε. Το δύσκολο, όχι μόνο για μας αλλά για το σύνολο της Αυτοδιοίκησης, είναι η ωρίμανση των μελετών», είπε ο κ. Μανταλόβας.
Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια είμαστε μόνοι μας. Χωρίς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μόνο με τις υπηρεσίες μας και λίγους εξωτερικούς συνεργάτες, προσπαθούμε να ωριμάσουμε έργα. Σε αυτή την προσπάθεια οι Δήμοι θα πρέπει να ενισχυθούν με πόρους και προσωπικό και είναι ένα θέμα που θέτει συνεχώς η ΚΕΔΕ στην πολιτεία», κατέληξε.
{jathumbnail off}