Πάει… περίπατο το ραδιοβοήθημα… Σύσκεψη των φορέων κι επιστολή στον Πρωθυπουργό!

aer sisk2

aer sisk2

Οι έγγραφες δεσμεύσεις και οι διαβεβαιώσεις πήγαν και πάλι περίπατο…. Έτσι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το οποίο περιλαμβάνονταν στην ομάδα των τεσσάρων που κατά προτεραιότητα θα χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα Horizon 2020 ώστε να αναπτυχθούν αξιόπιστα μέσα προσέγγισης –ραδιοβοήθημα- τελικά κόπηκε, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί πειστική απάντηση και επαρκείς εξηγήσεις!

Οι εξελίξεις, οι οποίες γίνονται ιδιαίτερα ανησυχητικές, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών.

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα κι αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον Πρωθυπουργό, απόφαση με την οποία, για διαδικαστικούς λόγους, διαφώνησαν οι παραβρισκόμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Στέφος.

Τα περισσότερα βέλη στράφηκαν εναντίον της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία διαχρονικά, με τις επιλογές της έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Προ έτους περίπου, η ΥΠΑ με έγγραφό της, το οποίο είχε κατατεθεί στη Βουλή, δεσμεύονταν ότι «προκειμένου να διασφαλίσει με κάθε τρόπο επιπρόσθετες ή και εναλλακτικές του GBAS διαδικασίες PNP ARCH για τον Αερολιμένα, έχει ήδη συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020, στο οποίο ρητά προβλέπεται η ανάπτυξη των διαδικασιών αυτών για τους Αερολιμένες Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης, Κω και Μυτιλήνης, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2017».

Τα Γιάννινα, ένα χρόνο μετά, έχουν βγει από την λίστα, άγνωστο για ποιους λόγους..

Εν τω μεταξύ, μετά την σύσκεψη που έγινε προ μηνός στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του δημάρχου και του διοικητή της Υπηρεσίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδομών και βουλευτών, δεν δόθηκε καμία έγγραφη διαβεβαίωση για τις ενέργειες που θα γίνουν ώστε να διασφαλιστεί η πτητική αξιοπιστία στα Γιάννινα!

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα μίλησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος τόνισε ότι διαχρονικά η ΥΠΑ σαμποτάρει το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Θύμισε την δημοπράτηση των έργων με μία μελέτη- μαϊμού, η οποία είχε πληρωθεί πανάκριβα και τόνισε ότι έχουν υποχρέωση όλοι οι φορείς του νομού να πείσουν την πολιτική ηγεσία για την αναγκαιότητα του αεροδρομίου και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΥΠΑ.

«Θεωρούμε αξιόπιστη τη δέσμευση που ανέλαβε ο Γ.Γ. Υποδομών, Γιώργος Δέδες στην πρόσφατη επίσκεψη του, για το ότι είμαστε στην τελευταία παράταση και τα έργα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και τα κτιριακά θα ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο. Το ζητούμενο είναι πως θα εξασφαλίσουμε την τοποθέτηση εκείνων των συστημάτων για να μην οδηγούμαστε σε ακυρώσεις πτήσεων και αναξιοπιστία του αεροδρομίου», ανέφερε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και δεν έκρυψε την ενόχλησή του από την αδιαφορία της ΥΠΑ να αναλάβει οποιαδήποτε έγγραφη δέσμευση.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας, σημείωσε ότι καταγράφεται μία ανακολουθία λόγων και πράξεων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και συμπλήρωσε πως η περίοδος των διαπιστώσεων εξαντλήθηκε και τώρα είναι η ώρα της δράσης.

Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, σε δήλωσή του ανέφερε ότι το αεροδρόμιο πρέπει να αναβαθμιστεί άμεσα.. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, θα είναι άμεσος ο κίνδυνος να μετατραπεί σε πάρκινγκ αυτοκινήτων!

aer sisk1

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, οι βουλευτές Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Στέφος (πρόσκληση απευθύνθηκε σε όλους τους βουλευτές), ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, Μετσόβου, Κώστας Τζαφέας, Ζαγορίου, Βασίλης Σπύρου, Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, Κόνιτσας, Αντρέας Παπασπύρου, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Δωδώνης, Γιώργος Θεοχάρης, οι Πρόεδροι του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Μήτσης, ΤΕΕ/ΤΗ, Χρήστος Παπαβρανούσης, Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνα ΠαπαΪωάνου, ο Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Θωμάς Μπασογιάννης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Κώστας Βλάχος και ο υπεύθυνος Ανάπτυξης της Ένωσης, Σαμ Κωδούνης.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη,

-οι φορείς της περιοχής θα ζητήσουν απάντηση στο γιατί αφαιρέθηκε το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων από την ομάδα των τεσσάρων αεροδρομίων του Horizon απαιτώντας να επανέλθει.

-θα ζητήσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για την εκπόνηση μελετών και την τοποθέτηση συστήματος προσέγγισης αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
– θα απευθυνθούν με ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας τη δική του παρέμβαση για το Αεροδρόμιο.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ