Πρόσφυγες και καταυλισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο

dimotiko prosfiges

dimotiko prosfiges

Η λειτουργία του καταυλισμού στον Κατσικά και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, μεταφέρθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων. Παρόντες ήταν πρόσφυγες και μέλη Κινήσεων Αλληλεγγύης, τα οποία αποδοκίμασαν σε αρκετά σημεία, δημοτικούς συμβούλους και κυρίως τον επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Λάζαρο Νάτση.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, επεσήμανε την ανάγκη να κλείσει ο καταυλισμός και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε στεγασμένους χώρους, ενώ αιτιολόγησε την απόφαση αποχώρησης από το Συντονιστικό σημειώνοντας ότι η συμμετοχή δεν ήταν ισότιμη.

Ο κ. Μπέγκας, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα τα ζητήματα υγιεινής και καθαριότητας στον καταυλισμό όπως και της καταγραφής της υγειονομικής κατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και το Πανεπιστήμιο.

Απευθυνόμενος στους πρόσφυγες ζήτησε να κάνουν υπομονή και σημείωσε ότι ο Δήμος είναι δίπλα τους, επιχειρώντας να λύσει προβλήματα και να πιέζει την κυβέρνηση για την μετεγκατάστασή τους.

«Δεν μπορεί ο Δήμος να λύσει το προσφυγικό πρόβλημα. Πιέζουμε για ρεαλιστικές λύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Προβληματισμούς και προτάσεις κατέθεσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Λάζαρου Νάτση, καθώς μίλησε περισσότερο με την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας και λιγότερο με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου.

Μάλιστα καυστικός ήταν ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης, ο οποίος απευθυνόμενος στον επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «αντί να μιλήσει ως δημοτικός σύμβουλος μίλησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος».

Ο κ. Νάτσης καυτηρίασε την απόφαση του δήμου να αποχωρήσει από το Συντονιστικό, κάνοντας λόγο για πολιτικαντισμό, ενώ αναγνώρισε την ανάγκη δημιουργίας στεγασμένων δομών.

Συμπλήρωσε όμως ότι κάτι τέτοιο θα προχωρήσει ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες της Κυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησαν τρεις από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Κατσικά. Ευχαρίστησαν τους Έλληνες και την πόλη για τη στήριξή τους και αναφέρθηκαν στα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι.

Ωστόσο, συμπλήρωσαν, δεν μπορούν να διαμένουν σε συνθήκες όπως αυτές του καταυλισμού καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολες.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ