Τρίτη καταδίκη της Ελλάδας για τις Φυλακές Σταυρακίου

METAGOGONΓια τρίτη φορά, μέσα σε ένα χρόνο περίπου, η χώρα μας εκτίθεται διεθνώς εξ αιτίας των Φυλακών Σταυρακίου. Η καταδίκη ήρθε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει αποζημιώσεις στους παθόντες και να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα.

Κατά της χώρας μας είχαν προσφύγει ομαδικά έντεκα Έλληνες υπήκοοι, ένας Ιρακινός, ένας Αλβανός και ένας από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι εξέτιαν ποινές φυλάκισης, από έξι μήνες μέχρι και δέκα χρόνια, στις φυλακές των Ιωαννίνων, για διάφορα ποινικά αδικήματα.

Με τη προσφυγή τους διαμαρτύρονταν ότι κατά την διάρκεια της κράτησής τους, δεν είχαν τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, δεν έλαβαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που ορισμένοι απ’ αυτούς χρειάζονταν, ενώ ήταν υποχρεωμένοι να διαβιούν με σωρεία άλλων κρατουμένων.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές τους, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να καταβάλλει, αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, στον καθένα από τους 14 ενάγοντες που κυμαίνονται από 5.000 έως και 15.000 ευρώ.

Υποχρέωσε δε την Ελλάδα να καταβάλει και 1.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.