Οι πολυετείς περιπέτειες της Λεωφόρου Νιάρχου και το σύνδρομο του «όχι»…

niarxou l1

niarxou l1

Η Λεωφόρος Νιάρχου, ο δρόμος που συνδέει την πόλη των Ιωαννίνων με το Πανεπιστήμιο και την Πεδινή, αποτελεί έναν από τους χειρότερους και πιο επικίνδυνους δρόμους στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Επί σειρά ετών, ήταν καθολικό το αίτημα για έναν σύγχρονο κι ασφαλή δρόμο, που θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα…

Και την στιγμή που όλα βρίσκονται στην τελική ευθεία, ώστε ο δρόμος αυτός να πάρει σάρκα και οστά, φαίνεται ότι επανέρχονται στο προσκήνιο τα σύνδρομα του «όχι».

Σύνδρομα που γνωρίζει η περιοχή και από άλλα έργα.. Ακόμη και η κατασκευή της Εγνατίας είχε σκοντάψει σε μικρά και μεγαλύτερα όχι, είτε από οργανωμένες αντιδράσεις, είτε από μικρότερες…

Τις τελευταίες ημέρες, ομάδα πολιτών με υπομνήματα και συναντήσεις που πραγματοποιεί, εκφράζει την διαφωνία της για τον τρόπο όπως έχει σχεδιαστεί και ετοιμάζεται να δημοπρατηθεί η ανακατασκευή της Λεωφόρου Νιάρχου.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη είχε ξεκινήσει πριν το 2010 και ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει εντάξει το έργο στις άμεσες προτεραιότητες και ετοιμάζει τις απαλλοτριώσεις και την δημοπράτησή του.

Η ομάδα, φαίνεται ότι έχει βρει πρόθυμα αυτιά, στο Δήμο Ιωαννιτών… Μάλιστα όπως έχει διαρρεύσει από το Δημαρχείο, η δημοτική αρχή προτίθεται να θέσει το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε από πρόθυμο αυτί μπορεί να μετατραπεί σε πρόθυμο σύμμαχο.

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό, ότι στελέχη της σημερινής δημοτικής αρχής, εξ αρχής δεν είδαν με καλό μάτι την κατασκευή του νέου δρόμου, την οποία επιχείρησαν να εμποδίσουν με τον στρατηγικό σχεδιασμό.. Δεν τα κατάφεραν, όμως δείχνουν ότι δεν κατέθεσαν τα όπλα και η δράση στο παρασκήνιο είναι ένα απ’ αυτά.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες που έχουν δραστηριοποιηθεί στην Λεωφόρο Νιάρχου, είναι δικαιολογημένο να εκφράζουν τις ανησυχίες τους… Με την διαφορά ότι οι ανησυχίες αυτές, μπορούν να απαντηθούν με την αλήθεια και με την πλήρη ενημέρωση για τον τρόπο που θα κατασκευαστεί ο νέος δρόμος…

Αυτό που δεν έχει λογική και φυσικά αλλού αποσκοπεί, είναι τις ανησυχίες αυτές να τις εκμεταλλεύονται, να τις υποδαυλίζουν και να τις εντείνουν, εσκεμμένα άλλοι κύκλοι, οι οποίοι έχουν τις δικές τους σκοπιμότητες.

Η Νιάρχου, έχει σχεδιαστεί ως κλειστός αυτοκινητόδρομος, με πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο.

Συνάμα, προβλέπεται παράπλευρο οδικό δίκτυο με όλα τα απαραίτητα έργα για την πλήρη εξυπηρέτηση ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Επίσης, θα κατασκευαστεί ένας πλήρης ανισόπεδος κόμβος σύνδεσης της Νιάρχου με την περιφερειακή των Ιωαννίνων ώστε να λάβει οριστικά τέλος η σημερινή επικίνδυνη διασταύρωση με τα φανάρια, λίγο πριν την είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Ακόμη προβλέπεται πέντε, συνολικά ισόπεδοι, κυκλικοί κόμβοι, στη σύνδεση της Νιάρχου με την Εθνική Οδό, στη διασταύρωση με την οδό Καραϊσκάκη ώστε να εξυπηρετούνται εγκαταστάσεις του Δήμου Ιωαννιτών, στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στην είσοδο του Πανεπιστημίου και στην είσοδο του οικισμού της Πεδινής.

Κι όλα αυτά σε έναν οδικό άξονα συνολικού μήκους 4,5 χιλιομέτρων.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ