Ανεξερεύνητα τα μυστικά στη βραχονησίδα της Πρέβεζας

KIRKHΚαταγεγραμμένος αλλά όχι ερευνημένος είναι ο αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή της Βαλανιδόραχης, τον οποίο παρουσίασε αναλυτικά το pamepreveza.gr μέσα από τη συνέντευξη του Πτολεμαίου Τζίμα, ο οποίος από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, υποστηρίζει ότι στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται το παλάτι της μυθικής Κίρκης.

Η ΛΓ’ ΕΠΚΑ τοποθετείται με ανακοίνωσή της, στο δημοσίευμα αφήνοντας παράλληλα πολλές αιχμές για τη δημοσιότητα που δόθηκε, όταν η ίδια μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για την διερεύνηση του χώρου. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι ο κ. Πτολεμαίος Τζίμας, παρότι απευθύνθηκε εδώ και μήνες στην Αρχαιολογία η υπηρεσία δεν μπήκε στον κόπο ούτε καν να του απαντήσει.

 

Πέραν αυτών η τοπική αρχαιολογική υπηρεσία δεσμεύεται ότι τους επόμενους μήνες θα διερευνήσει το χώρο και αφού γίνουν οι απαραίτητες μελέτες θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις.

Στην απάντηση της Αρχαιολογίας αναλυτικά αναφέρεται:

Μετά την έντονη δημοσιότητα στον ηλεκτρονικό τύπο, και πιο συγκεκριμένα στο site www.pamepreveza.gr, με συνέντευξη, φωτογραφίες και video για τον εντοπισμό αρχαιοτήτων από τον κ. Πτολεμαίο Τζίμα στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Αλωνάκι, της Τ.Κ. Βαλανιδορράχης, ΔΕ Φαναρίου, Δ. Πάργας, με τίτλο: «Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη στην Πρέβεζα; Βρήκε το παλάτι της Κίρκης;» σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Το βραχώδες και δυσπρόσιτο έξαρμα, στο οποίο υπεδείχθησαν από τον κ. Τζίμα στην Υπηρεσία μας τον Ιανουάριο του 2013 αρχαιότητες, αποτελεί καταγεγραμμένη και από παλιά εντοπισμένη θέση, με αρχαιότητες από τους προϊστορικούς έως και τους μεσαιωνικούς χρόνους, η οποία λειτουργούσε πιθανώς ως σημείο ελέγχου (φρυκτωρία) για τους παραπλέοντες στην ακτή. Σχετικές δημοσιεύσεις έχουν γίνει στους Tartaron Τhomas, Bronze Age Landscape and Society in Southern Epirus Greece, 2004, p.37, site N-1 και Wiseman James, Landscape archeology in the Territory of Nikopolis, in: ΙSAGER, J. (επιμ. εκδ), Foundation and Destruction. Nikopolis and the Northwestern Greece. The archaeological evidence for the city destructions, the foundation of Nikopolis and the synoecism (Monographs of the Danish Institute at Athens 3), Athens, 43-61, Fig.15-16). Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Αλωνάκι έχουν εντοπισθεί αρχαιότητες παλαιολιθικών χρόνων (Βοκοτοπούλου Ιουλία, Νομός Πρεβέζης, Βαλανιδόραχη Φαναρίου, Αρχαιολογικό Δελτίο 28, Χρονικά, 1973, σελ.404).

Η Υπηρεσία μας, μετά από αυτοψία που διενήργησε στην θέση που υπέδειξε ο κ. Τζίμας, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιόμορφο φυσικό ανάγλυφο και τη δυσκολία πρόσβασης στην εν λόγω θέση, έχει προβεί από κοινού με την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί στο προσεχές διάστημα, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς, συστηματική διερεύνηση και επιβεβαίωση ή μη των όσων περιγράφονται στις δηλώσεις του κ. Τζίμα για την ύπαρξη σπηλαίου και βραχογραφιών και για τα οποία δεν γίνεται αναφορά στις δημοσιεύσεις που προαναφέρθηκαν.

Η ερμηνεία των ευρημάτων, εφόσον επιβεβαιωθούν, θα απαιτήσει συστηματική έρευνα και μελέτη από ειδικούς επιστήμονες πριν από την εξαγωγή, διατύπωση και γνωστοποίηση συμπερασμάτων.

Επισημαίνεται ότι οι έρευνες και επισκέψεις στην εν λόγω θέση από τον κ. Τζίμα επί τέσσερα έτη (2009-2012), σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη συνέντευξή του, πραγματοποιήθηκαν χωρίς την ενημέρωση και την άδεια της Υπηρεσίας μας. Θα πρέπει να τονιστεί πως η δημοσιοποίηση και προβολή εικόνων και φωτογραφιών μετά από υπόδειξη φερόμενης ως θέσης εντοπισμού αρχαιοτήτων, μόνο την ασφάλεια και προστασία ενδεχομένων ευρημάτων από επίδοξους «ερευνητές» δεν διασφαλίζει. Για το λόγο αυτό, η Εφορεία κινήθηκε θέτοντας ως προτεραιότητα την τήρηση του εμπιστευτικού στον χειρισμό της όλης υπόθεσης, ώστε να διασφαλίσει την προστασία της εν λόγω θέσης, προτού εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.